Vesti
Religija

Nastavak obnove Hilandara u 2017. godini

Na sednici Komisije za Hilandar održanoj u Ministarstvu kulture i informisanja usvojeni su izveštaji o izvršenim radovima u 2016. i dosadašnjem napretku obnove Hilandara, kao i plan radova za 2017.
Nastavak obnove Hilandara u 2017. godini
Manastir Hilandar (Foto hilandar.org)

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije ove godine je izdvojilo 70 miliona dinara za obnovu manastira od neprocenjive vrednosti za srpsko kulturno nasleđe, što je za 10 miliona više u odnosu na 2016.

Najvažniji investicioni projekti u ovoj godini obuhvataju završetak obnove Belog konaka i početak radova na obnovi Jugozapadne strane, koja podrazumeva rekonstrukciju uništenih konaka Dohije i Igumenarije sa paraklisima, gde je veliki požar započeo, kao i rekonstrukciju trpezarije kralja Milutina, i konzervatorsko-restauratorske radove na tronovima u Sabornoj crkvi.

Beli konak pretrpeo je najveće razaranje od svih objekata stradalih u velikom požaru 2004. godine i njegova arhitektonsko-konstruktivna forma je u potpunosti devastirana.

Projektom obnove predviđeno je da se svi postojeći elementi maksimalno sačuvaju i prezentuju tako da se može napraviti razlika između originalnih i novoizgrađenih delova objekta.

Završetkom obnove Belog konaka krajem ove godine biće gotovi radovi na izgorelim objektima severne i istočne strane manastira i biće kompletno rekonstruisana celina od Velikog konaka, preko Konaka iz 1814, Ulazne zone, zaključno sa Belim konakom.

Na taj način biće obnovljeno, opremljeno i predato u upotrebu gotovo 75 odsto korisne površine uništene u velikom požaru, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Članovi Komisije su konstatovali da su u 2016. godini u obnovi Belog konaka u najvećoj meri završeni grubi građevinski radova, izrada instalacija i realizacija glavnih enterijerskih radova, kao i da je u obnovi Ulazne zone izvršeno preko 95 procenata radova predviđenih projektom obnove.

Pored ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića kao predsedavajućeg, sednici je prisustvovalo još 13 članova Komisije: Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i zamenik predsednika, prof. dr Vladeta Janković, Dimitrije Stefanović, SANU, prof. dr Zoran Rakić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, Milivoj Ranđić, direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandara.

Prisutni su bili i Vladimir Trijić iz Narodne biblioteka Srbije, prof. dr Mirko Kovačević, arhitekta, Slobodan Barišić, arhitekta, Vladimir Bulajić, slikar, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd, Svetislav Nikolić, docent Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, dr Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, i episkop žički Justin.Ostale vesti

Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022
SPC i vernici obeležavaju Đurđic
Danas je Đurđic, jedna od najčešćih slava srpskih porodica. Po hrišćanskom učenju, Sveti Georgije prvi je u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.
  • 16.11.2022