’’Naše je ono što damo drugima’’

„Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

Podeli ovaj članak sa:
  • Proslava Svetog Jovana Milostivog u Manastiru Svetog Dimitrija u Sušici kod Gračanice (Foto Živojin Rakočević)
  • Lomljenje slavskog kolača (Foto Živojin Rakočević)

Njeni članovi lekari i volonteri, gotovo dvadeset godina, tiho i često, daleko od javnosti i priznanja, leče: odnose lekove, razgovaraju i teše od najudaljenijih sela oko Prizrena, preko nemoćnih i izolovanih u gradovima, pa sve do sela sa decom koja se raduju poklonima.

„Mi smo stizali kao prethodnici i prva pomoć u onim sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena služba. Bili smo neka vrsta prethodnice, a kasnije se naš rad nastavljao zdravstvenom zaštitom u sistemu Republike Srbije“, rekao dr Stašević, u Manastiru Svetog Dimitrija u Sušici kod Gračanice gde je proslavljen Sveti Jovan Milostivi, slava i zaštitnik ove humanitarne organizacije.

U ovom manastiru je sada i njeno sedište, a igumanija dr Irina Petrović je posebno zahvalna svima koji su u proteklim godinama pomagali bolesne, ostavljene i decu. Ona ističe ulogu Eparhije raško-prizrenske i episkopa Teodosija, kao i nesebičnu pomoć Eparhije zapadnoameričke i vladike Maksima koji zajedno sa vernicima iz Kalifornije i Kolom srpskih sestara obilaze Kosovo i Metohiju i pružaju pomoć deci.

„Moramo biti svesni da je naše samo ono što smo drugima dali. Sve što budemo zadržavali za sebe ostaće ovde, posle nas – poneti ga nećemo. Ono što damo drugima, to je ono što će nam Bog uračunati u večnosti“, rekao je nakon rezanja slavskog kolača sveštenik Zoran Gođevac.

Domaćin ovogodišnje slave bio je direktor Doma zdravlja u Donjoj Gušterici dr Zvonimir Stašević. Kolač je za sledeću godinu uzeo dečiji hirurg dr Dragan Perić.

Sveti Jovan Milostivi se proslavlja i kao krsna slava. On je bio patrijarh aleksandrijski, poznat po zaštiti sirotinje i delima milosrđa. Uboge i prosjake zvao je gospodom i nesebično im pomagao, a preminuo je u svom rodnom mestu, na Kipru, 620. godine.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane