Vesti
Religija

’’Naše je ono što damo drugima’’

„Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.
’’Naše je ono što damo drugima’’
Proslava Svetog Jovana Milostivog u Manastiru Svetog Dimitrija u Sušici kod Gračanice (Foto Živojin Rakočević)

Njeni članovi lekari i volonteri, gotovo dvadeset godina, tiho i često, daleko od javnosti i priznanja, leče: odnose lekove, razgovaraju i teše od najudaljenijih sela oko Prizrena, preko nemoćnih i izolovanih u gradovima, pa sve do sela sa decom koja se raduju poklonima.

„Mi smo stizali kao prethodnici i prva pomoć u onim sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena služba. Bili smo neka vrsta prethodnice, a kasnije se naš rad nastavljao zdravstvenom zaštitom u sistemu Republike Srbije“, rekao dr Stašević, u Manastiru Svetog Dimitrija u Sušici kod Gračanice gde je proslavljen Sveti Jovan Milostivi, slava i zaštitnik ove humanitarne organizacije.

U ovom manastiru je sada i njeno sedište, a igumanija dr Irina Petrović je posebno zahvalna svima koji su u proteklim godinama pomagali bolesne, ostavljene i decu. Ona ističe ulogu Eparhije raško-prizrenske i episkopa Teodosija, kao i nesebičnu pomoć Eparhije zapadnoameričke i vladike Maksima koji zajedno sa vernicima iz Kalifornije i Kolom srpskih sestara obilaze Kosovo i Metohiju i pružaju pomoć deci.

„Moramo biti svesni da je naše samo ono što smo drugima dali. Sve što budemo zadržavali za sebe ostaće ovde, posle nas – poneti ga nećemo. Ono što damo drugima, to je ono što će nam Bog uračunati u večnosti“, rekao je nakon rezanja slavskog kolača sveštenik Zoran Gođevac.

Domaćin ovogodišnje slave bio je direktor Doma zdravlja u Donjoj Gušterici dr Zvonimir Stašević. Kolač je za sledeću godinu uzeo dečiji hirurg dr Dragan Perić.

Sveti Jovan Milostivi se proslavlja i kao krsna slava. On je bio patrijarh aleksandrijski, poznat po zaštiti sirotinje i delima milosrđa. Uboge i prosjake zvao je gospodom i nesebično im pomagao, a preminuo je u svom rodnom mestu, na Kipru, 620. godine.Ostale vesti

SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020
Sveti Trifun i Dan zaljubljenih
Sveti Trifun, praznik pravoslavnih vernika, i praznik zapadne tradicije Sveti Valentin obeležavaju se istovremeno. Ta dva sveca su, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.
  • 14.02.2020