Vesti
Religija

Na molebanu u Štrpcu puna crkva vernika

U punoj crkvi Sv. Nikolaja Čudotvorca u Štrpcu, episkop raško-prizrenski Teodosije služio je juče četvrti po redu "Moleban za Kosovo i Metohiju".
Na molebanu u Štrpcu puna crkva vernika
Moleban u Štrpcu (Foto Eparhija)

U besedi nakon službe, vladika je podsetio da je srpski narod koji vekovima živi na obroncima Šare, na Brezovici, Sirinićkoj i Sredačkoj župi, uspeo je da se održi i u najtežim vremenima.

Podsetio je da je nakon stradanja 1999. godine u Štpce došao narod iz Prizrena i okoline, da nije otišao sa Kosova i Metohije, već je našao utočište na ovom mestu.

“ Sa tom verom i nadom i u ovo vreme treba da budemo čvrsti i solidarni, pomažući jedni drugima i trudeći se da ostanemo dostojni nasleđa naših svetih predaka”.

Kazao je da čovek koji izgubi obraz Božiji je samo tužna obrazina, jer je slavu i čast ovoga sveta pretpostavio ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjem.

“ Nažalost, takvi žive u stalnom nemiru i strahu jer ih izobličava njihova savest, izobličava ih svaka reč Božija koju osećaju da je upravo njima upućena na prekor.”

“Oni koji umesto Boga i bližnjih više zavoleše dela tame, privremena blaga, moć i slavu, pomračili su um svoj i mrze svetlost jer ta svetlost upravo pokazuje tamu u kojoj se oni nalaze. Takve ljude svetlost boli, takve boli istina i pravda i okružuju se sebi sličnim koji govore laži i čine dela tameW.

Kazao je da su privremene i lažne pobede onih koji misle da su nešto zadobili, tako što su drugoga povredili, nisu nikakve pobede, već iluzije pomračenog uma.

“Takvi nemaju mirne snove i mirnu savest i koliko god se trudili ili da utišaju glas savesti, toliko još više gube meru, pomračuju se i gube obraz Božiji, svaku radost i spokoj. Njihov gnev, mržnja i nepravedna dela samo su odraz unutrašnjeg nemira i straha”, kazao je vladika Teodosije.

Crkva poziva vernike na post i molitvu, ne zato što je to potrebno Bogu, već “zato što je potrebno nama da bismo otvorili svoje srce posteći se i moleći i da bismo mogli da primimo tu radost Duha Svetoga koja se daje kao dar svima onima koji poveruju”.

“Braćo i sestre, trudite se duhovno, molite, postite i iznad svega ne gubite nadu i ljubav i Bog će uvek biti uz vas. Onaj koji se uzda u čoveka, a ne u Boga, koji se uzda u prolazne ideologije ovog sveta, a ne u Evanđelje koje propoveda naša Crkva, već je sebe unapred duhovno pogubio. Ali onaj koji živi stalno predan Bogu i Njegovoj ljubavi i svetlosti, uvek će imati utehu i pomoć Božiju bez obzira kakve ga spoljašnje nevolje snalaze”.

U Molebanu u Štrpcu učestvovalo je sveštenstvo prizrenskog arhijerejskog namesništva, sa monahinjama i monasima iz obližnjih manastira kao i verni narod iz Štrpca, Brezovice, Sirinićke župe i Prizrena.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično su započeli post juče.
  • 28.11.2020
Danas je Mratindan, praznik posvećen Svetom Stefanu Dečanskom
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2020
Protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, prvi urednik TV Hram, urednik monogarafije od 10 tomova i autor filma o pokojnom patrijarhu Irineju rekao je za RTV Кim da su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohijem sa svima svetima danas za trpezom Svetog kralja Stefana Dečanskog.
  • 22.11.2020
Sahranjen Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.
  • 22.11.2020
Preminuo vladika Artemije
Nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (1935) preminuo je danas od posledica koronvariusa u bolnici u Valjevu, saznaje RTV Kim.
  • 21.11.2020
Danas je Aranđelovdan, praznik neba i zemlje
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta slava. Umirovljeni vladika Atanasije služio je liturgiju u manastiru Svetih Arhangela.
  • 21.11.2020