Vesti
Religija

Na Lazarevu subotu, vladika Teodosije služio u Svetim Arhangelima

Sveti Lazar Četvorodnevni slava paraklisa posvećenog ovom prazniku u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu, obeležena je svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio vladika Teodosije.
Na Lazarevu subotu, vladika Teodosije služio u Svetim Arhangelima
Liturgija u Svetim Arhangelima (Foto Radio Goraždevac)

Na liturgiji su sasluživali iguman manastira Sv Arhangeli otac Mihajlo, iguman Crne reke otac Andrej, profesor prizrenske bogoslovije otac Isidor i otac Nikita, paroh prizrenski otac Jovan Radić i starešina crkve Bogorodice Ljeviške otac Vladan Vukomanović, kao i đakon otac Bratislav Bogdanović. Za pevnicom su pojali maturanti prizrenske bogoslovije sa profesorima.

Osvećen je i prelomljen slavski kolač koji su prineli iguman i bratija manastira.

U besedi vladika Teodosije naglašava da je svetinja u kojoj su se sabrali danas mnogo vekova bila u grobu i da je vaskrsnula, a onda je ponovo zapaljenja i uništena 2004. godine. Silom Božijom, rečju Božijom i voljom Božijom ona je opet vaskrsnula i danas imamo bratstvo monaško koje služi Bogu.

“Ova svetinja u kojoj smo se sabrali danas i ona je bila u grobu mnogo vekova i vaskrsla je, a onda je 2004. godine zapaljena ponovo i uništena ponovo utonuće u grobu silom Božijom, rečju Božijom, voljom Božijom ona je ponovo vaskrsla i ovde danas imamo bratstvo monaško koje služi Bogu i slavoslovi Bogom”, besedio je vladika Teodosije.

Vladika dodaje da Bog na nas gleda, da nas nije ostavio i da je Gospod jači od svakog neprijatelja našeg i od smrti u ovom životu, a ova svetinja je jedna od svedoka tome.

“I to je samo znak braćo i sestre da Bog na nas gleda i da nas Gospod nije ostavio. Da je Gospod jači od svakog neprijatelja našeg i od smrti ovde u ovom životu, ova svetinja je svedok tome. I mnoge druge svetinje, naša bogoslovija čiji su đaci danas pojali ovde to je isto najbolji znak, da život pobeđuje smrt i da je vaskrsenje prisutno ovde jos u ovom životu”, rekao je vladika Teodosije.

Lazarevo vaskrsenje najavljuje Hristovo vaskrsenje, tako i naša svetinja i naš narod koji se obnavlja na ovim prostorima najavljuju Hristovo vaskrsenje.

“Kao što Lazarevo vaskrsenje najavljuje Hristovo vaskrsenje i opšte vaskrsenje svih, koje će se dogoditi poslednji dan, tako i naša svetinja i naš narod koji se obnavlja budući da prethodno strada na ovim prostorima najavljuju to Hristovo vaskrsenje”, reči su vladike.

Današnji praznik najavljuje veliku nedelju časnoga posta kada treba da svi svoje misli usredsrede Gospodu.

“Nek je blagosloven današnji dan, današnji praznik koji najavljuje veliku sedmicu, veliku nedelju časnoga posta, kada treba da svi svoje misli usredsredimo Gospodu da njemu uzvratimo makar malo za ono sve što je on nama dao i učinio, da se usradavimo sa njim velike nedelje i velikog petka i velike subote da bi svi bili zajednički učesnici vaskrsenja njegovog, Gospodu našem nek je slava u vekove i vekovima. Amin”, završava besedu vladika Teodosije.

Sveti Lazar Četvorodnevni se u ovom manastiru proslavlja u spomen na povratak monaha posle Martovskig pogroma 2004. godine. Monasi su se na ovaj dan vratili u manastir i novu kapelu koju su podigli u malom konaku posvetili ovim svetitelju, sa nadom da će i manastir poput Lazara Četvorodnevnog vaskrsnuti, što se zaista i desilo.Ostale vesti

Otvorena šesta Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu
Danas je u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu počela šesta  Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.
  • 30.06.2022
Parastos na Gazimestanu:
Par hiljada ljudi okupilo se na Gazimestanu, na parastosu stadalim Kosovskim junacima. Opelo je na 633. godišnjicu Kosovske bitke služio patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Nakon službe okupljeni su pevali patriotske pesme i skandirali "Kosovo je srce Srbije". Skup na Gazimestanu obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije, a na ulazu u kompleks vršena je provera.
  • 28.06.2022
Okupljanje na Gazimestanu
Vernici polako pristižu na Gazimestan gde će biti služen parastos kosovskim junacima, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.
  • 28.06.2022
Patrijarh Porfirije: Vidovdan je naše oko
"Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji,  mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet", rekao je patrijarh srpski Porfirije pred oko hiljadu vernika koji prisustvuju Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanici.
  • 28.06.2022
SPC i vernici obeležavaju Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju jedan od najznačajnijih praznika, Vidovdan.

  • 28.06.2022
Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022