Vesti
Religija

Na Kosovu i u Crnoj Gori bogosluženja za vernike i svetinje

Eparhija raško-prizrenska i Mitropolija crnogorsko-primorska saopštile su da će se svakog petka uveče služiti akatist Presvetoj Bogorodici za verni narod i svetinje na Kosovu i Metohiji.

Na Kosovu i u Crnoj Gori bogosluženja za vernike i svetinje
Manastir Gračanica (Foto arhiva Kim)

"S obzirom da je Njegova Svetost, Patrijarh srpski Gospodin Porforije, blagoslovio da se u toku Svete Četrdesetnice u pojedinim hramovima u Beogradu služi akatist Presvetoj Bogorodici za naš verni narod i svetinje na Кosovu i Metohiji, shodno tome, i u Eparhiji raško-prizrenskoj, u svim manastirima i hramovima služiće se petkom posle večernje službe akatist Presvetoj Bogorodici za naš verni narod i svetinje na Кosovu i Metohiji", saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Istim povodom, moleban Presvetoj Bogorodici služiće se i u svim gradskim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.

"Obaveštavamo verni narod da će se, shodno odluci Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija i Njegovog preosveštenstva Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Metodija, u svim gradskim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke u toku Velikog posta svakog petka uveče služiti Molebni kanon Presvetoj Bogorodici za stradalni narod i svetinje na Кosovu i Metohiji", navela je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Podsetimo, prethodno je Srpska pravoslavna crkva najavila da će se molebani tokom vaskršnjeg posta svakog petka u pet popodne služiti u hramovima Svetog Save na Vračaru, Svetog Dimitrija na Novom Beogradu, Rođenja Presvete Bogorodice u Zemunu, Svetog Aleksandra Nevskog na Dorćolu i Vaznesenja Gospodnjeg u Žarkovu.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023
Tribina ’’Značaj posta u hrišćanskom životu’’ sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 07. marta s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Značaj posta u hrišćanskom životu“.

  • 06.03.2023
Litija Za Kosovo i Metohiju od Patrijaršije do Hrama Svetog Save

Litija za Kosovo i Metohiju krenula je danas ispred Patrijaršije i nastavila do Hrama Svetog Save.

  • 05.03.2023
Povodom nedelje pravoslavlja vladika Ilarion služio u Pećkoj patrijaršiji
Povodom nedelje pravoslavlja, vikarni episkop patrijarha srpskog Porfirija, vladika Ilarion služio je svetu liturgiju u manastiru Pećka Patrijaršija. Vladiki su sasluživali monasi manastira Visoki Dečani i sestrinstvo Pećke patrijaršije u prisustvu vernika iz Goraždevca, Osojana i ostalih povratničkih sredina u Metohiji.
  • 05.03.2023
Patrijarh Porfirije: Kosovo i Metohija su srce naše otadžbine
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je da Crkva zajedno sa vernim narodom odlično zna posebnu važnost kosovsko-metohijske srpske teritorije, samog srca otadžbine.
  • 03.03.2023