Vesti
Religija

Na Gazimestanu bez parastosa, položeno više venaca, građani dolazili pojedinačno

Bez obzira što danas na Gazimestanu nije održan parastos stradalim junacima u Kosovskoj bici, građani su pojedinačno dolazili da odaju poštu pred ovim spomenikom. Osim gradonačelnice Gračanice i Trebinja, poštu su odali i predsednici Privremenih organa Prištine i Kosova Polja.
Na Gazimestanu bez parastosa, položeno više venaca, građani dolazili pojedinačno
Gazimestan danas (Foto Kim)

Par desetina građana posetilo je na Vidovdan mesto na kojem se odigrala Kosovska bitka. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve su iz, kako su naveli, bezbednosnih razloga odlučili da ove godine ne služe parastos na Gazimestanu pa su to učinili u Gračanici nakon liturgije.

Ipak, vernici su dolazili pojedinačno, a bilo je i loklanih i predstavnika iz regiona.

Vence su položili gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, predsednik Privremenog organa Prištine Novak Živić, predsednik Privremenog organa Kosova Polja Aleksandar Trajković, te predsednik SO Gračanica Milan Dimitrijević.

Bile su i delegacije iz Opštine Kraljevo, ali i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Momčilo Trajković iz Srpskog nacionalnog foruma, takođe je posetio mesto na kojem su stradali srpski vojnici 1389. godine.

Pripadnici Kosovske policije su na ulasku u kompleks vršili pretres i zabranjivali unošenje i paljenje sveća.

U jednom trenutku se ipak očekivalo da će na Gazimestan doći i patrijarh srpski Porfirije ali se to ipak nije dogodilo.

Ovo okupljanje na Gazimestanu je proteklo bez incidenata.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023