Vesti
Religija

Muslimani slave Ramazanski bajram

Muslimani širom sveta danas slave praznik Ramazanski bajram, praznik koji dolazi nakon posta meseca Ramazana.
Muslimani slave Ramazanski bajram
Ilustracija (Foto Kosova Press)

Zbog pandemije kovida-19 i ove godine će obeležavanje praznika biti svedeno.

U kosovskim džamijama neće biti uobičajenih ceremonija, već će se klanjati samo bajram-namaz.

„Imamo praznik i zajedno ćemo biti u džamijama kako bismo klanjali Fiter-bajram, ali budite oprezni jer je virus i dalje među nama, pa smo, da bismo zaštitili sebe i javno zdravlje, odustali od tradicionalne svečanosti i manifestacije povodom Bajrama", rekao je muftija Naim Trnava na konferenciji za novinare.

Ramazanski bajram jedan je od dva najznačajnija islamska praznika. Obeležava kraj jednomesečnog posta i početak veselja.

Vernici se raduju jer su ispostili mesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu.

Ramazanski bajram slavi se tri dana kao zvanični praznik u svim zemljama gde su muslimani većinsko stanovništvo. Vernici se svečano oblače, odlaze u džamije jednim, a vraćaju drugim putem.

Uz bogatu trpezu, običaj je da se današnji, prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova.

Drugi dan obilaze se groblja, mezarja, a treći dan, u duhu zajedništva, provodi se u druženju s prijateljima, poznanicima i komšijama.

Politički zvaničnici čestitali Ramazanski bajram. Čestitku uputio i patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh Porfirije: Još je Sveti Sava ukazao da sa muslimanima gradimo mir, saradnju i prijateljstvo

Srdačne čestitke povodom jednog od najvećih islamskih praznika Ramazanskog bajrama, sa željom da ga proslave u radosti, miru, ljubavi i blagostanju, uputio je patrijarh srpski Porfirije.

"Moja radost je utoliko veća što činim isto ono što je još u trinaestom stoleću činio Sveti Sava, kada je posetio i sklopio prijateljstvo sa kalifom Velikog Vavilona, odnosno Bagdada, i sultanom Velikog Egipta, odnosno Кaira. Time je Sveti Sava ukazao budućim pokolenjima pravoslavnih hrišćana da sa muslimanima treba da grade mir, saradnju i prijateljstvo", ističe se u čestitki patrijarha Porfirija.

Građenje ovakvih odnosa posebno je važno u danima i mesecima iskušenja zbog pandemije koja je odnela mnoge živote, izazvala patnju i strah, ne birajući da li je neko hrišćanin, musliman ili neke druge vere. Ali zato čovekoljubivi postupci i međusobna pomoć u neprilikama imaju veći značaj nego zajedničko veselje u vremenima kada iskušenja nema, dodaje se u čestitki.

"Nastojaću da zajedno sa duhovnim predvodnicima muslimana, koji su i moji dragi prijatelji, učestvujem u izgradnji bratskih odnosa između pravoslavnih hrišćana i muslimana. U ime takvih odnosa, još jedamput svim muslimanima koji žive u našoj Otadžbini najsrdačnije čestitam praznik Ramazanski bajram", poručio je patrijarh Porfirije.

Petković: Poruke mira, razumevanja i sloge neka budu vodilje

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je svim građanima islamske veroispovesti uputio najiskrenije čestitke povodom velikog verskog praznika Ramazanskog Bajrama.

"Poruke mira, razumevanja i sloge neka budu vodilje tokom bajramskih dana. Ovo je prilika da sa ponosom istaknemo da su međuverski i međuetnički sklad, vrednosti koja naša zajednička država baštini kroz istoriju", navodi se u čestitki Petkovića.

Neka načela koje afirmiše Ramazanski bajram, poput međusobnog poštovanja, solidarnosti i zajedništva, budu nadahnuće i podsticaj da istrajemo na putu razumevanja i uvažavanja naših različitosti, koje nas obogaćuju u civilizacijskom, kulturološkom i svakom drugom smislu, dodaje se u čestitki.

Popović: Neka nas praznici podsete da jedni drugima budemo prijatelji

Povodom velikog islamskog praznika, presednik opštine Gračanica Srđan Popović je građanima islamske veroispovesti poželeo da Ramazanski bajram provedu u zdravlju i miru.

„Praznici nas uvek podsete na to da je najvažnije da budemo jedni drugima prijatelji. Želim da praznik, provedete sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama u nadi da će ovaj veliki dan doprineti uzajamnom uvažavanju, toleranciji i međusobnom poštovanju. U svoje ime i u ime opštine Gračanica čestitam vam predstojeći Ramazanski bajram“, poručio je Popović.

Radojević: Svi veliki praznici treba da nas podsete na to da je najvažnije činiti dobro drugima

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević čestitao je danas svim sugrađanima vernicima islamske zajednice veliki praznik Ramazanski Bajram.

“Tolerancija i međusobno razumevanje jedini su proveren način da izgradimo društvo u kojem će svaki čovek biti jednako poštovan i uvažen. Svi veliki praznici treba da nas podsete na to da je najvažnije činiti dobro drugima i da uvek otvorenog srca pomognemo onima kojima je pomoć zaista potrebna. Želim Vam da Ramazanski Bajram proslavite u zdravlju i radosti, u krugu porodice i podsetite se svih ljudskih vrednosti koje opstaju uprkos teškom vremenu”, istakao je gradonačelnik Radojević u čestitki.

Osmani: Moramo i tokom pandemije pronaći snagu da čestitamo praznik

Predsednica Kosova Vjosa Osmani čestitala je muslimanskim vernicima Ramazanski bajrama.

„Praznik Ramazanski bajram obeležava završetak jednomesečnog posta, u kojem su vernici pokazali žrtvu i duh solidarnosti, poklanjajući sve svoje siromašnima ili onima kojima je potrebna pomoć“, istakla je predsednica Osmani.

Pandemija će biti prepreka u proslavi praznika, ali moramo naći snagu da i u ovim okolnostima čestitamo jedni drugima punim srcem u nadi da ćemo ubrzo prevazići pandemiju, dodaje se u čestitki.

"Verujmo snažno da ćemo narednog Bajrama imati mogućnosti da damo smisao proslavi fizičkim prisustvom sa bližnjima i prijateljima. Pokažimo harmoniju i suživot u jednom solidarnom društvu", poručila je Osmani u čestitki.Ostale vesti

Osveštan temelj crkve Svete Trojice u Rodelju
Na temeljima stare i urušene crkve u selu Rodelj u opštini Leposavić, po blagoslovu episkopa raško-prizrenskog Teodosija biće sazidana nova crkva, prenosi Kosovo onlajn
  • 22.06.2021
Sveta Trojica, praznik koji okuplja Srbe u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavre u Lipljanu tradicionalno je obeležen drugi dan Svete Trojice. Ovaj praznik okupio je mnogobrojne vernike, a među njima i preostale Srbe iz ovog grada i one koji su raseljeni. Sveštenik Dragiša Jerinić radostan je što narod nije zaboravio tradiciju i ovaj praznik.

  • 21.06.2021
Danas je Duhovski ponedeljak

Danas je Duhovski, odnosno Trojički ponedeljak, u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.

  • 21.06.2021
Eparhija: Vraćanje vernika je diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija
Eparhija raško-prizrenska izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve češćih slučajeva u kojima se vernicima sa Кosova, ali i raseljenim u centralnoj Srbiji, zabranjuje da posećuju svetinje, groblja i učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu.
  • 20.06.2021
Obeležen praznik Svete Trojice u Skulanevu

Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u Skulanevu kraj Lipljana obeležen je praznik Svete Trojice. Crkveni sabor okupio je više stotina vernika.

  • 20.06.2021
Danas je praznik Svete Trojice
Danas je dan Svete Trojice. Praznik se smatra rođendanom Crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike, i proslavlja se tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Na današnji dan crkve se kite zelenim grančicama i posipaju travom.
  • 20.06.2021