Vesti
Religija

Muslimani slave Ramazanski bajram

Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika počinje danas. Muslimani širom sveta obeležavaju kraj jednomesečnog posta i početak veselja.

Muslimani slave Ramazanski bajram
Sinan pašina džamija u Prizrenu (Foto Wikimedia)

Molitvom posle svitanja, muslimani obeležavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od dva najvažnija praznika u islamu. Vernici se raduju jer su postili tokom ramazana, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu.

Ramazanski bajram slavi se tri dana kao zvanični praznik u svim zemljama gde su muslimani većinsko stanovništvo. Vernici se svečano oblače, odlaze u džamije jednim, a vraćaju drugim putem.

Običaji na Bajram

Uz bogatu trpezu, običaj je da se prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice, koja se okuplja kod najstarijih članova.

Drugi dan obilaze se groblja, mezarja, dok se treći dan u duhu zajedništva provodi u druženju sa prijateljima, poznanicima i komšijama.

Razlikuje se i način molitve od uobičajenih molitvi. Uobičajeno je međusobno čestitanje posle molitve, a posle odlaska u džamiju vernici obilaze grobove predaka i pomole se. Svi su svečano obučeni jer je ovo jedan od dva najveća praznika u islamu.

Nakon groblja odlazi se u čaršiju gde se ispija prva bajramska kafa. Čitavog dana se čestita, sprema se bogata trpeza. Tradicija nalaže da se obiđe što veći broj komšija i prijatelja.

Ovaj praznik obično se čestita: „Bajram šerif mubarek olsun“, što u prevodu znači: „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen“, a odgovara se: „Allah razi olsun“, što u prevodu znači: „Neka je Bog zadovoljan“.

Ramazanskom bajramu prethodi 29 ili 30 dana posta, tokom kog su se vernici uzdržavali od hrane i pića od izlaska do zalaska sunca, kao i loših misli i dela.

Petković: Budimo i nadalje okrenuti jedni drugima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Ramazanski bajram starešinstvu i svim građanima islamske veroispovesti na Кosovu i u drugim delovima Srbije.

"U ime Кancelarije za Кosovo i Metohiju i svoje ime, upućujem najiskrenije čestitke sa željom
da načela uzvišenog praznika svima nama budu putokaz međusobnom poštovanju, milosrđu i zbližavanju.
Ramazanski bajram afirmiše neprolazne vrednosti poput čovekoljublja i iskonske dobrote, koje su nam preko potrebne kako bismo očuvali, ali i stalno unapređivali multikonfesionalni, multietnički i multikulturalni sklad, što su vekovima negovane vrednosti naše zajedničke države", stoji u čestitki.

"Budimo i nadalje okrenuti jedni drugima, duboko uvažavajući sve naše različitosti, jer dobrota i međusobno poštovanje predstavljaju najveći zalog mirne budućnosti i sveopšteg napretka, kako našeg društva, tako i svih naših građana. Uz želju da dani Bajrama u vaše domove unesu sreću, porodični mir i blagostanje, još jednom vam čestitam praznik", naveo je direktor Kancelarije za KiM.Ostale vesti

U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
  • 25.05.2023
Danas je Spasovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Hristovog vaznesenja - Spasovdan. U crkvi Svetog Grigorija u Livađu biće obeležen današnji praznik, to je i slava Beograda, koji će je obeležiti liturgijom i litijom. U Prizrenu su juče počeli Spasovdanski dani.
  • 25.05.2023