Vesti
Religija

Muslimani slave Ramazanski bajram

Posle jednomesečnog posta, islamski vernici proslavljaju jedan od dva najznačajnija praznika – Ramazanski bajram.
Muslimani slave Ramazanski bajram
Ilustracija (Foto Pixabay)

Jutarnjom molitvom, Bajram namazom, oko 45 minuta nakon izlaska sunca, završio se mesec Ramazana za islamske vernike.

Običaj je da danas islamski vernici tokom dana obilaze rodbinu, komšije i prijatelje.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (10. mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita".

Tokom ovog praznika organizuju se i javne svečanosti i posete, a vernici razmenjuju poklone.

Posle molitve, muškarci posećuju groblja, prisećaju se svojih predaka i iskazuju im poštovanje. Potom obilaze porodicu, prijatelje i poznanike.

Bajramski ručak i poslastice koje se služe tokom praznika pripremaju se dan ranije.

Politički zvaničnici čestitali Ramazanski bajram.

Petković: Plemenita simbolika Ramazanskog bajrama kao putokaz i nadahnuće svim ljudima dobre volje

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je svim građanima islamske veroispovesti uputio najiskrenije čestitke povodom velikog verskog praznika Ramazanskog Bajrama.

"Neka ovi praznični dani molitve i hodočašća osnaže našu zajedničku volju i nameru da se odgovorno suočimo sa svim iskušenjima i izazovima savremenog doba i nastavimo da gradimo društvo po meri civilizacijskih i ljudskih vrednosti, u kome će međuverski i međuetnički sklad biti, kao i do sada, temelj uvažavanja ljudskih prava i zajedništva svih naših građana", navodi se u čestitki Petkovića.

Plemenita simbolika Ramazanskog bajrama ogleda se u afirmiciji najuzvišenijih načela čovekoljublja, solidarnosti i međusobnog poštovanja, koja su putokaz i nadahnuće svim ljudima dobre volje da istraju na putu razumevanja, saosećanja i humanosti, što nas obogaćuje u civilizacijskom, kulturološkom i svakom drugom smislu.

Šubarić: Provedite Bajram u zdravlju i miru, sa svojim najbližima

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić čestitala je Ramazanski Bajram svim građanima islamske veroispovesti, sa željom da ga provedu u zdravlju i miru, sa svojim najbližima.

„U ime opštine Gračanica i svoje ime, građanima islamske veroispovesti čestitam Bajram, sa željom da svima ulije novu snagu i veru da savladamo izazove i iskušenja u vremenu u kojem živimo. Želim da ovaj praznik provedete sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama negujući neprolazne vrednosti – ljubav, praštanje, međusobno uvažavanje i razumevanje“, poručila je Šubarićeva.

Osmani: Neka ovaj praznik protekne u duhu solidarnosti, bliskosti i velikodušnosti

Predsednica Kosovo Vjosa Osmani čestitala je praznik Ramazanskog Bajrama svim muslimanskim vrenicima. U svojoj čestitki predsednica Osmani je istakla da ovaj praznik koji obeležava kraj meseca Ramazana karakterše međuljudska solidarnost.

“Želim da ovaj praznik protekne u duhu solidarnosti, bliskosti i velikodušnosti, koje naš narod neguje vekovima. Provedite ovaj praznik sa vašim bližnjima u miru i harmoniji i delite dobra sa njima, vašim prijateljima i susedima. Solidaran duh treba uvek da dokazujemo, a posebno na praznike kao što je ovaj, kada treba da pružimo ruku onima kojima je pomoć potrebna. Ovaj praznik je takođe dobra mogućnost za jačanje razumevanja, međuljudske bliskosti sa zajedničkom željom za razvojem tolerancije i međusobnog poštovanja. Srećan Ramazanski Bajram!", poručila je Osmani u čestitki.

Kurti: Neka nas post učini zahvalnijim za blagostanje

Premijer Kosova Aljbin Kurti uputio je svim muslimanskim vernicima čestitku za Ramazanski bajram.

"Nakon mesec dana posta, uzdržanosti i požrtvovanja, muslimanski vernici danas dele radost Ramazanskog bajrama. Hajde da svi uzmemo ponešto iz dnevne rutine meseca Ramazana i učinimo to svakodnevnim tokom cele godine. Neka nas post učini zahvalnijim za blagostanje. Neka nas samokontrola učini disciplinovanijim protiv pohlepe. Neka nas žrtva čini solidarnijim jedne sa drugima. Sa željom i nadom da su post i molitve prihvaćene, srećan svima Ramazanski bajram", poručio je Kurti .Ostale vesti

Otvorena šesta Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu
Danas je u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu počela šesta  Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.
  • 30.06.2022
Parastos na Gazimestanu:
Par hiljada ljudi okupilo se na Gazimestanu, na parastosu stadalim Kosovskim junacima. Opelo je na 633. godišnjicu Kosovske bitke služio patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Nakon službe okupljeni su pevali patriotske pesme i skandirali "Kosovo je srce Srbije". Skup na Gazimestanu obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije, a na ulazu u kompleks vršena je provera.
  • 28.06.2022
Okupljanje na Gazimestanu
Vernici polako pristižu na Gazimestan gde će biti služen parastos kosovskim junacima, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.
  • 28.06.2022
Patrijarh Porfirije: Vidovdan je naše oko
"Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji,  mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet", rekao je patrijarh srpski Porfirije pred oko hiljadu vernika koji prisustvuju Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanici.
  • 28.06.2022
SPC i vernici obeležavaju Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju jedan od najznačajnijih praznika, Vidovdan.

  • 28.06.2022
Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022