Vesti
Religija

Model Vatikana za SPC na Kosovu?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej razgovarali su u Patrijaršiji o mogućnost da se za položaj SPC na Kosovu predloži vatikanski model.
Model Vatikana za SPC na Kosovu?
Patrijarh Irinej, Tomislav Nikolić i vladika bački Irinej (Foto Alo)

Oni su se sastali u jeku priprema za nastavak dijaloga za Prištinom, a prema najavama srpskog pregovaračkog tima, naša vlada za novi krug tema namerava da kandiduje upravo pitanje statusa SPC i njene imovine u južnoj pokrajini.

Iz Patrijaršije je saopšteno da su predsednik i Patrijarh razmotrili probleme sa kojima se susreće SPC i srpski narod na Kosovu, sa naročitim osvrtom na perspektivu koja se može očekivati nakon otvaranja poglavlja 35.

Nikolić je, inače, i u svojoj prvoj platformi o Kosovu od pre tri godine predvideo da SPC u okviru suštinske autonomije KiM, ima položaj koji Rimokatolička crkva, odnosno Vatikan ima prema Italiji.

Tada je SPC neformalno odbacila ovaj predlog, jer je bilo tumačenja da bi odnos prema kosovskim organima vlasti mogao da se protumači kao najava priznavanja nezavisnosti pokrajine.

Umesto toga, Crkva je neformalno predložila međunarodne garancije za njen status i imovinu u pokrajini. Ovaj predlog, ukoliko se ne promeni, trebalo bi da bude platforma za buduće pregovore u Briselu, čija će tema biti položaj Srpske crkve.

Vatikanski model SPC je tada odbila smatrajući i da ovaj primer nije adekvatan situaciji u kojoj se nalazi Eparhija raško-prizrenska.

Vatikan, Italija i grad Rim nisu opterećeni prošlošću, nacionalnim sukobima i verskim razlikama, kakve postoje u južnoj pokrajini. Za Crkvu je zato bio prihvatljiviji autoritet EU ili UN, koji bi bio zalog za definisanje statusa, imovine i misije Crkve, bez direktnog kontakta sa vlastima u Prištini i zaključenja bilo kakvog sporazuma.

Obrazlažući vatikanski model kao rešenje, predsednik ovih dana obično ističe da to ne bi značilo da SPC treba da ima status države na Kosovu, već da iznese svoj stav i da razgovara sa Prištinom, a da od nje ne zavisi.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022