Vesti
Religija

Mitrovica: Porušeni spomenici i oskrnavljeni grobovi

Pravoslavni vernici iz severnog dela Mitrovice i ove godine su na letnje zadušnice, obišli grobove svojih najmilijih u južnom delu grada.
Mitrovica: Porušeni spomenici i oskrnavljeni grobovi
Groblje u južnom delu Mitrovice (Foto Radio Kontakt Plus)

Prizor godinama unazad isti - porušeni spomenici i oskrnavljeni grobovi. Neki toliko da mnogi ne mogu da pronađu grobna mesta i upale sveće svojim najmilijima.

Svaki put kada dođu na zadušnice, jeziva slika iznova potrese sugrađane.

Slavica Jargić uvek dolazi na zadušnice. Osećanja su pomešana jer, sa jedne strane, voli što može da dođe, a sa druge je neizmerno tužna, jer je stanje svaki put sve gore.

“Dolazim na svake zadušnice koje budu organizovane, i mimo zadušnica kad imam priliku dođem, ovde su mi sahranjeni roditelji, i muževljevi roditelji takođe, najuža rodbina, ima dosta njih. Slika, kao što vidite, jedino što su malo ovu travu pokosili, pa možemo da vidimo ostatke spomenika . Inače, nije svejedno, teško je, osećanja su pomešana – radujem se što mogu da dođem, a tužna sam zbog ove slike koju stalno zatičem i što je svaki put sve gora”, kazala je Jargić.

Svi se odavde kući vraćaju tužni i razočarani zbog činjenice da je svaki put neki novi spomenik porušen ili nedostaje.

“Pa vidite i sami, porušeni su spomenici, šta ćemo, došli smo da ispoštujemo i odamo poštu našim pokojnima. Malo su sad kao raščistili, pokosili, ali stvarno ne znam šta da kažem. Baš tužno, ali daće Bog valjda, srediće se ovo, makar naše pokojne da ne diraju, spomenike… Svake godine sve je više porušenih spomenika. Da je kod nas, rekli bi – evo Srbi to rade, ali to su oni, nema šta, to je pravo njihovo lice”, razočarano kaže Dragoljub Mirić.

Protojerej Radoslav Janković, sveštenik pri Crkvenoj opštini Kosovska Mitrovica ističe da iako su mnogi nadgrobni spomenici na groblju porušeni, vernici dolaze, jer nikada ne zaboravljamo one koje volimo.

“Po našoj svetoj veri pravoslavnoj, mi i u Simbolu vere kažemo – čekamo vaskrsenje mrtvih i život budućega veka, tako i mi čekamo da se ovi naši nadgrobni spomenici podignu, da se usprave, a čekamo i povratak našeg vernog naroda u većem broju, da zajedno ovde budemo pored naših predaka, jer oni koje volimo, nikada ne umiru, stalno se sećamo njih, gde god da odlazimo i putujemo oni su u našim srcima. Zato vernici dolaze ovde, da prinesemo svi zajedno molitve, da sa svetima upokoji Gospod Bog duše naših preminulih srodnika, koje nikada nećemo zaboraviti, jer su oni krštene duše, pripadaju crkvi, a crkva se uvek moli Bogu i sve pamti, da nas sve Gospod Bog pomene u Carstvu svome”.

Za vernike je ipak organizovan prevoz autobusima, a ispred groblja nalazila se patrola Kosovske policije.

Na pravoslavnom groblju u južnom delu Mitrovice ni nakon dve decenije nijedan spomenik nije obnovljen. Jedino je kapela renovirana.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju letnje zadušnice, koje se nazivaju i Duhovske, jer prethode velikom crkvenom prazniku Silazak Svetog Duha na apostole – Sveta Trojica, koji se još naziva Duhovi ili Pedesetnica.

Zadušnice uvek padaju u subotu kada se tim povodom organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima.

Na Zadušnice se obeležava sećanje na sve preminule, odlazi se na groblje ili u crkve, pale se sveće, obavlja se parastos ili pomen, osveštava se žito i uređuje grob.

 Ostale vesti

Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020
Mala Gospojina, dan za svadbe i veridbe
Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.
  • 21.09.2020
Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom
Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je "da se verni narod i monaštvo na Kosovu za srpske svetinje bori istinom i molitvama".
  • 14.09.2020
Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom Koha Ditore, Ministarstvo kulture i infomisanja  Srbije još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.
  • 13.09.2020
Eparhija o tekstu Kohe: Propaganda i širenje mržnje prema Srbima
Eparhija raško-prizrenska reagovala je povodom jučerašnjeg teksta lista Koha ditore, navodeći ovakvo pisanje "otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini".
  • 13.09.2020