Vesti
Religija

Mitrovica: Porušeni spomenici i oskrnavljeni grobovi

Pravoslavni vernici iz severnog dela Mitrovice i ove godine su na letnje zadušnice, obišli grobove svojih najmilijih u južnom delu grada.
Mitrovica: Porušeni spomenici i oskrnavljeni grobovi
Groblje u južnom delu Mitrovice (Foto Radio Kontakt Plus)

Prizor godinama unazad isti - porušeni spomenici i oskrnavljeni grobovi. Neki toliko da mnogi ne mogu da pronađu grobna mesta i upale sveće svojim najmilijima.

Svaki put kada dođu na zadušnice, jeziva slika iznova potrese sugrađane.

Slavica Jargić uvek dolazi na zadušnice. Osećanja su pomešana jer, sa jedne strane, voli što može da dođe, a sa druge je neizmerno tužna, jer je stanje svaki put sve gore.

“Dolazim na svake zadušnice koje budu organizovane, i mimo zadušnica kad imam priliku dođem, ovde su mi sahranjeni roditelji, i muževljevi roditelji takođe, najuža rodbina, ima dosta njih. Slika, kao što vidite, jedino što su malo ovu travu pokosili, pa možemo da vidimo ostatke spomenika . Inače, nije svejedno, teško je, osećanja su pomešana – radujem se što mogu da dođem, a tužna sam zbog ove slike koju stalno zatičem i što je svaki put sve gora”, kazala je Jargić.

Svi se odavde kući vraćaju tužni i razočarani zbog činjenice da je svaki put neki novi spomenik porušen ili nedostaje.

“Pa vidite i sami, porušeni su spomenici, šta ćemo, došli smo da ispoštujemo i odamo poštu našim pokojnima. Malo su sad kao raščistili, pokosili, ali stvarno ne znam šta da kažem. Baš tužno, ali daće Bog valjda, srediće se ovo, makar naše pokojne da ne diraju, spomenike… Svake godine sve je više porušenih spomenika. Da je kod nas, rekli bi – evo Srbi to rade, ali to su oni, nema šta, to je pravo njihovo lice”, razočarano kaže Dragoljub Mirić.

Protojerej Radoslav Janković, sveštenik pri Crkvenoj opštini Kosovska Mitrovica ističe da iako su mnogi nadgrobni spomenici na groblju porušeni, vernici dolaze, jer nikada ne zaboravljamo one koje volimo.

“Po našoj svetoj veri pravoslavnoj, mi i u Simbolu vere kažemo – čekamo vaskrsenje mrtvih i život budućega veka, tako i mi čekamo da se ovi naši nadgrobni spomenici podignu, da se usprave, a čekamo i povratak našeg vernog naroda u većem broju, da zajedno ovde budemo pored naših predaka, jer oni koje volimo, nikada ne umiru, stalno se sećamo njih, gde god da odlazimo i putujemo oni su u našim srcima. Zato vernici dolaze ovde, da prinesemo svi zajedno molitve, da sa svetima upokoji Gospod Bog duše naših preminulih srodnika, koje nikada nećemo zaboraviti, jer su oni krštene duše, pripadaju crkvi, a crkva se uvek moli Bogu i sve pamti, da nas sve Gospod Bog pomene u Carstvu svome”.

Za vernike je ipak organizovan prevoz autobusima, a ispred groblja nalazila se patrola Kosovske policije.

Na pravoslavnom groblju u južnom delu Mitrovice ni nakon dve decenije nijedan spomenik nije obnovljen. Jedino je kapela renovirana.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju letnje zadušnice, koje se nazivaju i Duhovske, jer prethode velikom crkvenom prazniku Silazak Svetog Duha na apostole – Sveta Trojica, koji se još naziva Duhovi ili Pedesetnica.

Zadušnice uvek padaju u subotu kada se tim povodom organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima.

Na Zadušnice se obeležava sećanje na sve preminule, odlazi se na groblje ili u crkve, pale se sveće, obavlja se parastos ili pomen, osveštava se žito i uređuje grob.

 Ostale vesti

Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
  • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
  • 25.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020