Vesti
Religija

Mitrovdan: Da više pazimo na svoju veru, obraz i ono što su nam preci ostavili

Kosovska Mitrovica proslavlja danas Sv. Dimitrija kao svoju gradsku slavu. U istoimenom gradskom hramu u toku je liturgija koju služi episkop raškoprizrenski uz sasluženje sveštenstva, monaštva i igumana manastira Banjska, oca Danila.
Mitrovdan: Da više pazimo na svoju veru, obraz i ono što su nam preci ostavili
Vladika Teodosije (Foto Kossev)

Pored vernika, njoj prisustvuju i predstavnici Srpske liste. Očekuje se i dolazak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Podsećajući da se Sveti Dimitrije slavi u hrišćanskim zajednicama širom sveta, a najviše u „njegovom gradu“ Solunu, gde je bio „vojvoda i postradao za istinu i pravdu“, vladika je govorio o njegovoj žrtvi u hrišćanskoj veri.

Podsetio je na jevanđeljske reči da „ljubimo jedni druge“.

„Najveća zapovest jeste zapovest o ljubavi, jer je naš Gospod izvor ljubavi koji nas uči da ljubimo Boga, ali iznad svega da ljubimo druge, čak i one koji nas mrze i koji nam zavide – i njih da ljubimo, ne sobom, nego silom Hristovom, da nemamo mržnju ni prema njima“, poručio je.

Podsetio je na potrebu da se čine uzvišenije stvari i izbegava zlo, te da se ne posustane i teškoćama.

„Da Gospod čini da ono što je dobro uvek bude u nama i da mi budemo nosioci dobra i istine i pravde njegove“, kazao je dodajući da se su dobra dela svetlost.

Oni koji su tokom vekova postradali zarad svoje vere, prema rečima vladika Teodosija, šalju poruku živima da istraju.

„Da više pazimo na svoju veru i obraz, na ono što su nam naši preci ostavili. Možemo svoj život izgubiti, ali dušu svoju da ne izgubimo, jer ovaj život je privremen. Smrt nije kraj, jer ovo je samo prelaz u život večni a ako služimo grehu, onda smo mrtvi i za ovaj i za onaj život“, kazao je u besedi episkop.

Nakon liturgije, u 10:30 počinju gradske litije, lomljenje česnice za zlatnikom na trgu kneza Lazara, a prema najavama, očekuje se dolazak i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, koji će takođe biti učesnik u gradskoj litiji.

Slavski ručak će se ove godine prvi put poslužiti i to u novoizgrađenoj crkvenoj trpezariji, u 12:30, koju će Episkop Teodosije osveštati.Ostale vesti

Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020
Prištinska crkva prazna zbog zabrane okupljanja
Danas nema uobičajenog okupljanja vernika na praznik Prenosa moštiju Svetog Nikole u istoimenoj prištinskoj crkvi.
  • 22.05.2020
Danas je praznik posvećen Svetom Nikoli
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja - Mirlikijskog čudotvorca.
  • 22.05.2020
Goraždevac: Obeležavanje Svetog Jeremije bez okupljanja
Žitelji Goraždevca, najvećeg srpskog sela u Metohiji, obeležavaju seosku slavu Svetog proroka Jeremiju – Jeremindan.
  • 14.05.2020
Episkop Teodosije osudio hapšenja u Nikšiću
Episkop Teodosije osudio je sinoćnje hapšenje Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika u Nikšiću. Iz Eparhije raško-prizrenske navode da ovaj čin „duboko ugrožava mir ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu i predstavlja primer najgrubljeg kršenja slobode veroispovesti i negiranja duhovnog i narodnog identiteta“.
  • 13.05.2020