Mitropolit Amfilohije u Gračanici: Niste manjina, vi ste najsnažniji narod

U porti manastira Gračanica u toku je Vidovdanska liturgija. Arhijereji Srpske pravoslavne crkve sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem služe prazničnu liturgiju.

Podeli ovaj članak sa:
 • Vidovdanska liturgija u porti manastira (Foto Kim)

U porti ovog srednjovekovnog manastira, zadužbini Kralja Milutina, okupio se mnogobrojni verni narod kako sa Kosova tako i iz uže Srbije i regiona.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je danas sve u znaku hristovog groba i vaskrsenja.

"Sve što je sagrađeno ovde na Kosovu i Metohiji i širom sveta, svi hramovi uključujući i svetu Gračanicu nisu ništa drugo nego su svedoci opredeljenja za carstvo nebesko i ova naša služba ovde danas je svedočanstvo Hrista boga našega raspetoga i vaskrsloga".

Mitropolit je kazao da je važno što se sabiramo oko ove svetinje ovde jer je to, kako je rekao, povratak istinskom putu.

"Kažu da ste manjina, nije snaga u broju , nego u Gospodu, to svedoči sva ljudska istorija. Nije pitanje koliko nas je nego koliko je časnih i čestitih ljudi, poštenih, koliko je hrišćana koji nose časno i čestito svoj krst i žive po svetom Jevanđelju. Ti ne samo što nastavljaju tradiciju i predanje svojih predaka  nego su svedoci i pred moćnicima i silnicima ovoga sveta".

Mitropolit Amfilohije je poručio Srbima na Kosovu da nisu manjina već najsnažniji narod u Evropi.

„Crkva Božija svedoči i svedočiće do kraja sveta i veka... Svi smo mi grešnici, ali je bitno da li se kajemo ili pljujemo na Boga“.

Liturgiji su prisustvovali lokalni zvaničnici, dok ove godine niko od prestavnika vlade Srbije nije došao na obeležavanje Vidovdana.

Nakon liturgije, vernici su se pričestili a potom je usledila tradicionalna dodela ordenja "Majka devet Jugovića", majkama sa četvoro, petoro i više dece.

Vidovdan će danas biti obeležen i na Gazimestanu gde će biti služen parastos.

Ostale vesti

 • Veliki broj vernika u Zočištu povodom hramovne slave

  Veliki broj vernika u Zočištu povodom hramovne slave

  Veliki broj vernika sa Кosova i Metohije, centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Severne Makedonije, među kojima su bili i raseljeni Srbi iz Zočišta, prisustvovao je svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom hramovne slave, u obnovljenom manastiru Svetih Vrača Кozme i Damjana u Zočištu kod Orahovca.

 • Bogosluženjem na temeljima drevne crkve u Hoči obeležen Petrovdan

  Bogosluženjem na temeljima drevne crkve u Hoči obeležen Petrovdan

  Svetom liturgijom, koju je u prisustvu vernka iz Velike Hoče i Orahovca, služio protojerej stavrofor Milenko Dragićević, rezanjem slavskog kolača i pričešćem vernika posle tronedeljnog posta, na temeljima stare crkve Svetog Petra u Velikoj Hoči, obeležen je Petrovdan, praznik Svetih apostola Petra i Pavla.

 • Danas je Petrovdan

  Danas je Petrovdan

  Srpska pravoslavna crkva slavi Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. S obzirom na to da je ove godine praznik pao u petak, Petrovdanski post započeo 24. juna traje još danas.

 • "Visoki Dečani su simbol srpskog postojanja"

  Visoki Dečani su pre svega jedan simbol srpskog postojanja, pravoslavlja i jedne tradicije koja ovde živi vekovima, zahvaljujući pre svega Svetom Кralju Stefanu Dečanskom kao utemeljitelju i njegovim moštima koje živo napajaju sve one koji ovde dolaze, rekao je u intervjuu za crkveni radio „Istočnik“ eparhije valjevske, iguman manastira arhimandrit Sava Janjić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane