Mitropolit Amfilohije u Gračanici: Niste manjina, vi ste najsnažniji narod

U porti manastira Gračanica u toku je Vidovdanska liturgija. Arhijereji Srpske pravoslavne crkve sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem služe prazničnu liturgiju.

Podeli ovaj članak sa:
  • Vidovdanska liturgija u porti manastira (Foto Kim)

U porti ovog srednjovekovnog manastira, zadužbini Kralja Milutina, okupio se mnogobrojni verni narod kako sa Kosova tako i iz uže Srbije i regiona.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je danas sve u znaku hristovog groba i vaskrsenja.

"Sve što je sagrađeno ovde na Kosovu i Metohiji i širom sveta, svi hramovi uključujući i svetu Gračanicu nisu ništa drugo nego su svedoci opredeljenja za carstvo nebesko i ova naša služba ovde danas je svedočanstvo Hrista boga našega raspetoga i vaskrsloga".

Mitropolit je kazao da je važno što se sabiramo oko ove svetinje ovde jer je to, kako je rekao, povratak istinskom putu.

"Kažu da ste manjina, nije snaga u broju , nego u Gospodu, to svedoči sva ljudska istorija. Nije pitanje koliko nas je nego koliko je časnih i čestitih ljudi, poštenih, koliko je hrišćana koji nose časno i čestito svoj krst i žive po svetom Jevanđelju. Ti ne samo što nastavljaju tradiciju i predanje svojih predaka  nego su svedoci i pred moćnicima i silnicima ovoga sveta".

Mitropolit Amfilohije je poručio Srbima na Kosovu da nisu manjina već najsnažniji narod u Evropi.

„Crkva Božija svedoči i svedočiće do kraja sveta i veka... Svi smo mi grešnici, ali je bitno da li se kajemo ili pljujemo na Boga“.

Liturgiji su prisustvovali lokalni zvaničnici, dok ove godine niko od prestavnika vlade Srbije nije došao na obeležavanje Vidovdana.

Nakon liturgije, vernici su se pričestili a potom je usledila tradicionalna dodela ordenja "Majka devet Jugovića", majkama sa četvoro, petoro i više dece.

Vidovdan će danas biti obeležen i na Gazimestanu gde će biti služen parastos.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane