Vesti
Religija

Mileta Pitulić i ove godine prvi doplivao do Časnog krsta

Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine je prvi doplivao do Časnog krsta na gazivodskom jezeru.
Mileta Pitulić i ove godine prvi doplivao do Časnog krsta
Mileta Pitulić sa porodicom (Foto KoSSev)

Ovo je njegovo sedmo učešće na manifestaciji, a peta pobeda.

„Za mene i većinu drugara ovo je takmičenje i borba za krst, koji će nas voditi dalje u životu“, kazao je Pitulić.

Među plivačima na gazivodskom jezeru, danas su se našla i dvojica učesnika sa centralnog Kosova, odnosno iz Gračanice, Nemanja Mihajlović koji pliva već treću godinu i Marko Dimitrijević, koji za Časni krst pliva čak peti put.

„Iskreno malo zbog vere, malo zbog zdravlja, malo i zbog takmičenja. Svake godine je vreme sve toplije i toplije, ali je voda hladna. Potrudiću se da i sledeće godine učestvujem“, kazao je za KoSSev, Mihajlović.

„Nije bitno ko će da pobedi, svi smo mi pobednici u nekoj situaciji. Meni je bitno da ispoštujem veru i praznik“, rekao je Dimitrijević.

Plivanje za Časni krst – običaj koji u srpskom narodu ima dugogodišnju tradiciju, i ovog 19. januara počeo je u 13 časova na jezeru Gazivode. Plivalo se 33 metara što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Na obali kod gazivodske brane plivalo je više desetina učesnika, među kojima i nekoliko devojaka.

Danas je plivače blagoslovio iguman Crne Reke, otac Andrej, koji je kazao „da je potrebno da svako danas pronađe svoj krst i da se bori za njega“.

On je podsetio i na to da je poslednjih godina došlo do obnavljanja ove drevne tradicije.

Na obali kod gazivodske brane bili su prisutni pripadnici Kosovske policije, vojnici KFOR-a, kao i preko sto gledalaca uz same učesnike.

Današnji događaj plivanja za Časni krst obezbeđivala je ekipa Hitne pomoći i spasilačka ekipa.

Plivalo se danas i u gnjilanskom kraju.

U više mesta u Srbiji ova verska manifestacija je ove godine otkazana, usled rekordnog broja zaraženih od koronavirusa. A tamo gde se događaj ipak organizuje, u pojedinim gradovima u Srbiji traži se kovid propusnica. Tradicija plivanja za Časni krst, odnosno potapanja, održava se i u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Rusiji.Ostale vesti

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022
’’Srpska Patrijaršija je bila i ostala simbol narodnog jedinstva’’
Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima sabranim na redovnom godišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, uputili su poslanicu sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom proslavljanja stogodišnjice vaspostavljanja kanonskog jedinstva Srpske Patrijaršije.
  • 15.05.2022
Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima
U Sremskim Karlovcima danas je centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije. Zaseda Sveti Arhijerejski sabor, a u podne će na trgu biti održana svečana akademija. Proslava značajnog jubileja počela je sinoć dočekom srpskog patrijarha Porfirija.
  • 15.05.2022
Litijama i kupanjem u reci obeležena još jedna slava Goraždevca
Litijom koja je i ove godine prošetala ulicama Goraždevca i tradicionalnim kupanjem krstonoše i ove godine obeležena je slava ovog sela.
  • 14.05.2022
Žitelji Goraždevca obeležiće Jeremijindan
Goraždevac sutra slavi krsnu slavu Svetog proroka Jeremiju i po verovanju stavnovnika ovoga kraja, zaštitnika ovog sela.
  • 13.05.2022
U Leposaviću proslavljena gradska slava
U Leposaviću je povodom Svetog Vasilija, gradske slave, služena sveta arhijerejska liturgija.
  • 12.05.2022