Vesti
Religija

Meštani Leška i Leposavića proslavili Veliku Gospojinu

Praznik Uspenje presvete Bogorodice, danas se u više pravoslavnih hramova širom Kosova obeležava kao hramovna slava. Velika Gospojina okupila je vernike i u Lešku i Leposaviću.
Meštani Leška i Leposavića proslavili Veliku Gospojinu
Obeležavanje Velike Gospojine u Lešku (Foto KoSSev)

Crkva u Lešku datira iz 1925. godine. Posle urušavanja u zemljotresu 1980. biva obnovljena i osveštana deset godina kasnije od strane tadašnjeg patrijarha Pavla. Za stanovnike Leška, pored Ilindana, kada se organizuje veliki sabor, praznik Uspenja Presvete Bogorodice takođe ima veliki značaj.

„Ovo je jedan od većih praznika u svetu, naša crkva ima veliki Blagoslov da upravo ima zaštitnicu Bogorodicu. Mi smo se danas njoj molili da ceo naš narod bude pod njenim okriljem, tako da se nadamo da će nas čuvati kao što nas je čuvala i do sada“, kazao je za KoSSev jerej Milutin Popadić.

On je dodao da su sve najveće svetinje u srpskom narodu upravo posvećene Bogorodici.

„Ako se setimo Hilandara, evo danas i Gračanica slavi upravo istu slavu kao naša crkva – mi smo srećni zbog toga i nadamo se da nas Bogorodica čuva, moli se Bogu za nas i štiti sav srpski narod, a pogotovu narod na Kosovu i Metohiji".

Popadić je još jednom istakao značaj današnjeg dana za pravoslavni svet i podsetio da ga je sveti otac Justin Popović uporedio sa Histovim vaskrsenjem.

„To je dan kada se Presveta Bogorodica po svojoj smrti vaznela na nebo, po promislu Božijem. Apostol Toma je treći dan po njenom upokojenju došao na grob, pošto je zakasnio na sahranu. I pošto je hteo da se pozdravi sa njom, kada su otvorili grob, videli su da se Bogorodica vaznela na nebo. Ona se jeste vaznela na nebo, ali je blagoslov njen i dalje sa nama, i ne samo danas, nego i svih ovih godina i do kraja sveta i veka“, kazao je jerej Milutin Popadić.

Meštani Leška vole svoj hram koji je i pre nekoliko godina freskooslikan i u velikom broju su prisutni na nedeljnim liturgijama, ali i za obeležavanja velikih praznika, kakav je današnji.

„Crkva je imala veliki značaj u očuvanju srpskog naroda kao što znamo kroz istoriju… Veoma je veliki ovo događaj danas, Uspenje Presvete Bogorodice, i veoma je lepo što se narod okuplja, mladi pogotovu, jer crvka je ta koja okuplja narod srpski. Kao što kaže Sveti vladika Nikolaj Velimirović – pomozi Bože da se Srbi obože, slože i umnože“, kazao je za KoSSev jedan od meštana Đorđe Ivanović.

Tvrdi i da, ukolko se Srbi budu „vratili svojim korenima i Hristovom putu – da će doći do duhovne obnove srpskog naroda“.

Vesna Ilić je takođe istakla značaj ovog praznika za meštane Leška.

„Radujemo se ovom prazniku. Hvala Bogu uvek viđamo nova lica, vratili su se duhovnosti i Pravoslavlju, crkvi i baš se radujemo zbog toga. Svake nedelje smo tu, otac Milutin nam se pridružio, on nas okuplja ovde u velikom broju i uvek je ovako radosno i praznično. Velika je blagodat što je otac Milutin sa nama i što će, ako Bog da, da nastavi časno delo oca Miroslava, kome smo svi zahvalni“, dodala je Ilić.

Upravo je danas sveštenik Milutin Popadić služio prvu liturgiju u hramu u Lešku, u koji je, nakon rukopoloženja postavljen za služitelja. Na taj način ovaj mladi sveštenik nastavlja porodičnu tradiciju, s obzirom na to da je njegov otac, prota Miroslav Popadić u ovom hramu služio deceniju i po.

„Naš narod kaže da čovek snuje, a Bog odlučuje. Moji snovi jesu bili da budem ovde u Lešku, ali eto, hvala Bogu što je i Božiji blagoslov bio takav – Božija volja i blagoslov episkopa Teodosija – da se posle dve godine đakonske službe, vratim ovde u Lešak kao sveštenik. Srećan sam zbog toga, verujem da je i narod srećan“, kazao je Popadić.

„Želimo mu dobrodošlicu i da nastavi onaj rad vredni kao što je njegov otac pre dve godine ostavio ovde meni u amanet, ja sam produžio, a zajedno, ako da Gospod Bog, još veće ćemo delo stvoriti od naših prethodnika, kazao je danas u Lešku jerej Milan Jakić, istakavši da mu je posebno drago što je Milutin Popadić, na današnji praznik služio prvu liturgiju u ovom hramu.

Centar okupljanja pravoslavnih vernika sa Severa Kosova, danas je manastir Sokolica.

Obeležena Velika Gospojina u manastiru Ulije

Svetom liturgijom i pričešćem vernika, u manastiru Ulije kod Leposavića, obeležen je praznik Uspenja Presvete Bogorodice.

Liturgiju je služio jerej Dragan Đukić, paroh leposavićki, prenosi Radio Kontakt Plus.

Manastir Ulije se nalazi na brdu Gradac kod sela Ulije u opštini Leposavić. Manastirski hram posvećen je Svetoj Petki Trnovoj.Ostale vesti

Peć: Praznik u gradskoj crkvi
Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave svetog Jovana preteče u Peći, ove godine se sabralo manje vernika nego inače, zbog epidemioloških mera koje su na snazi.
  • 11.09.2021
Obeležena hramovna slava u Uroševcu

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Uroševcu je obeležen praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Crkveni sabor okupio je pedesetak raseljenih Srba iz Uroševca i okoline, ali i meštana drugih sela na centralnom Kosovu.

  • 11.09.2021
Danas je Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista.
  • 11.09.2021
Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici
Nakon 22 godine u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola Luke, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“, prenosi Radio Goraždevac. 
  • 09.09.2021
Partrijarh srpski Porfirije ocenio je da i ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.
  • 06.09.2021
Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na Cetinju
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru ustoličen je na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
  • 05.09.2021