Vesti
Religija

Meštani Goraždevca proslavili seosku slavu Jeremindan

Svečanom liturgijom, litijom, a zatim i kupanjem u seoskoj reci, u najvećem srpskom selu u Metohiji, Goraždevcu, proslavljen je Sveti Jeremija – Jeremijindan.
Meštani Goraždevca proslavili seosku slavu Jeremindan
Jeremindan u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Sveti Jeremija okuplja veliki broj stanovnika Metohije, a vrlo često zbog mnoštva interesantnih događaja, za Jeremijindan Goraždevac posete i gosti sa svih strana, a ove godine i iz Crne Gore, Republike Srpske i daleke Australije.

Kod stare crkve – brvnare presečen je kolač. Ovogodišnji domaćin Vesko Kastratović kolač za narednu godinu predao je Dejanu Dimitrijeviću.

Meštani Goraždevca veruju da će mladi sačuvati tradiciju i običaje za buduće generacije.

„Mi smo juče ovde radili na kupalištu i tu su bili neki omladinici, oni su naše nasledstvo, oni će da naslede nas, sve ove običaje, ja sam siguran u to“, rakao je Nenad Bukumirić iz Goraždevca.

„Lep nam je ovo praznik, svi se okupljamo za ovaj dan. Mogu da kažem da mi je duša ovde i da će uvek biti tako“, kazao je Luka Dakić.

„Običaj je od davnina, ranije je bilo mnogo više ljudi, sada je nažalost sve manje ljudi. Videćete kasnie, biće kupanja u ovoj reci i kasnije slavlje u konaku“, kazao je Jugoslav Stevanović.

Tokom litija stanovnici Goraždevca iznose ispred svojih kuća trepezu kako bi se učesnici litije poslužili.

Najinteresantnije je svakako kupanje krstonoše u seoskoj reci, kada mu se pridružuju i ostali okupljeni.

U konaku kod crkve Rođenja Presvete Bogorodice domaćin je organizovao ručak za sve goste, a takođe, Privremeni organ Opštine Peć organizovao je i kulturno-umetnički program u sali OŠ „Janko Jovićević“.Ostale vesti

Patrijarhu Porfiriju uručeno najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve
Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan uručio je patrijarhu srpskom Porfiriju najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve (MPC), orden Svetog Klimenta Ohridskog prvog reda, posle liturgije u hramu Svete Sofije u Ohridu, kojom je obeležena prva godišnjica od uručenja dokumenta o autokefalnosti MPC - Ohridske arhiepiskopije.
  • 05.06.2023
Dan Svete Trojice
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika – dan Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Slavi se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.
  • 04.06.2023
U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023