Vesti
Religija

Međuverski dijalog „svetionik mira“ u političkoj buri

U senci kontinuiranih političkih trvenja između Beograda i Prištine i narušenih višenacionalnih odnosa, gotovo potpuno nezapaženo prolaze vesti o obnovljenom međuverskom dijalogu.
Međuverski dijalog „svetionik mira“ u političkoj buri
Verski lideri na sastanku (Foto KoSSev)

„On je svetionik mira usred političke složenosti“, poručili su verski lideri pet religije i verskih konfesija.

Komandant Regionalne komande KFOR-a Zapad, italijanski pukovnik Mario Bozi, bio je početkom meseca domaćin međuverskog skupa u bazi Kfora „Villagio Italia“ kod Peći, na kojem je organizovao i radni ručak.

Sastanak sa naglaskom na negovanju duha tolerancije i jedinstva u politički složenim vremenima, okupio je predstavnike svih važnijih verskih zajednice u zapadnom delu Kosova, pre svega iz Dečana, Đakovice, Prizrena, Peći, Junika i Istoka.

Okupljeni lideri Srpske Pravoslavne Crkve, Katoličke crkve, Islamske zajednice, tarikatske/bektašijske zajednice i Jevrejske zajednice, osim same raznovrsnosti, u klimi međusobnog poštovanja i otvorenog dijaloga, istakli su i ono što predstavlja zajedničke vrednosti vernika.

To su mir i tolerancija, razumevanje za raznolikost tradicija, te značaj suživota.

Svaka vera može da da značajan doprinos negovanju kulture tolerancije i poštovanja različitih tradicija, koje se posmatraju kao društveno dobro, a ne kao teret, jedna je od ključnih poruka ovog susreta.

„Iako različiti u sopstvenim tradicijama, mi smo, kao sledbenici avramskih religija i ujedinjeni u deljenju mnogih vrednosti“, poručeno je sa ovog skupa.

Inače, verski predstavnici iz ovih gradova i opština često posećuju jedni druge, posebno na velike praznike i održavaju neformalne kontakte zahvaljujući i dugogodišnjem poznanstvu.

Tokom ranijih međuverskih susreta, podvučeno je da sukob iz 1999. godine u regionu nije imao verske korene.

 Ostale vesti

U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
  • 25.05.2023
Danas je Spasovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Hristovog vaznesenja - Spasovdan. U crkvi Svetog Grigorija u Livađu biće obeležen današnji praznik, to je i slava Beograda, koji će je obeležiti liturgijom i litijom. U Prizrenu su juče počeli Spasovdanski dani.
  • 25.05.2023