Vesti
Religija

Mati Teodora na Đurđevdan uvedena u tron gračaničkih igumanija

Na dan svoje krsne slave, Svetog velikomučenika Georgija, episkop raško-prizrenski Teodosije služio je liturgiju u Manastiru Gračanica. Pred početak liturgijskog sabranja, vladika je proizveo shi-monahinju Teodoru u čin igumanije i uveo je u tron slavnih gračaničkih igumanija.
Mati Teodora na Đurđevdan uvedena u tron gračaničkih igumanija
Vladika Teodosije i igumanija Teodora (Foto Sabornik.net)

Novoizabrana igumanija, shi-monahinja Teodora je u Gračanici provela ceo svoj monaški život, gde je požrtvovano obavljala dužnost ekonoma u vreme blaženopočivših igumanija Tatjane i Efrosinije.

”Vera prema Bogu i ljubav mati Teodore za monaštvo i verni narod, duboko oseća svaka duša koja dolazi u ovaj sveti manastir. Tu njenu ljubav je videla i Majka Božja, koja ju je i primila u ovu svetu obitelj, i ona je sada zasigurno zakriljuje svojim omoforom i biće joj pomoćnica kroz život u ovom velikom i odgovornom činu”, poručio je vladika Teodosije.

Episkop se zahvalio i dosadašnjoj igumaniji Manastira Gračanica, mati Stefanidi, koja je sa svojim sestrinstavom postavila osnov i temelj opštežiteljnog života u ovom manastiru i dala veliki doprinos da manastir ponovo zasija slavom i lepotom bogoslužbenog života.

”Nadamo se da će manastir Gračanica, koja je porodila novoosnovani manastir Svetog Velikomučenika Georgija u Brnjaku, nastaviti da se kao brižna majka stara o svome čedu za sve što bude potrebno, a da će mati Stefanida sa svojim mnogobrojnim sestrinstvom biti čvrsto vezana za manastir Gračanicu, jer su upravo u tom manastiru ostavile svoj pečat, kako u bogoslužbenom, tako i u svakom drugom pogledu”, istakao je Vladika Teodosije.

Na kraju Svete Liturgije, osveštan je i prerezan slavski kolač, koji je u čast Svetog velikomučenika Georgija prinela igumanija Stafanida sa sestrama novoosnovanog manastira posvećenog upravo ovom svetitelju.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020