Vesti
Religija

Mati Teodora na Đurđevdan uvedena u tron gračaničkih igumanija

Na dan svoje krsne slave, Svetog velikomučenika Georgija, episkop raško-prizrenski Teodosije služio je liturgiju u Manastiru Gračanica. Pred početak liturgijskog sabranja, vladika je proizveo shi-monahinju Teodoru u čin igumanije i uveo je u tron slavnih gračaničkih igumanija.
Mati Teodora na Đurđevdan uvedena u tron gračaničkih igumanija
Vladika Teodosije i igumanija Teodora (Foto Sabornik.net)

Novoizabrana igumanija, shi-monahinja Teodora je u Gračanici provela ceo svoj monaški život, gde je požrtvovano obavljala dužnost ekonoma u vreme blaženopočivših igumanija Tatjane i Efrosinije.

”Vera prema Bogu i ljubav mati Teodore za monaštvo i verni narod, duboko oseća svaka duša koja dolazi u ovaj sveti manastir. Tu njenu ljubav je videla i Majka Božja, koja ju je i primila u ovu svetu obitelj, i ona je sada zasigurno zakriljuje svojim omoforom i biće joj pomoćnica kroz život u ovom velikom i odgovornom činu”, poručio je vladika Teodosije.

Episkop se zahvalio i dosadašnjoj igumaniji Manastira Gračanica, mati Stefanidi, koja je sa svojim sestrinstavom postavila osnov i temelj opštežiteljnog života u ovom manastiru i dala veliki doprinos da manastir ponovo zasija slavom i lepotom bogoslužbenog života.

”Nadamo se da će manastir Gračanica, koja je porodila novoosnovani manastir Svetog Velikomučenika Georgija u Brnjaku, nastaviti da se kao brižna majka stara o svome čedu za sve što bude potrebno, a da će mati Stefanida sa svojim mnogobrojnim sestrinstvom biti čvrsto vezana za manastir Gračanicu, jer su upravo u tom manastiru ostavile svoj pečat, kako u bogoslužbenom, tako i u svakom drugom pogledu”, istakao je Vladika Teodosije.

Na kraju Svete Liturgije, osveštan je i prerezan slavski kolač, koji je u čast Svetog velikomučenika Georgija prinela igumanija Stafanida sa sestrama novoosnovanog manastira posvećenog upravo ovom svetitelju.Ostale vesti

Lepina: Obeležen praznik Svetog Pantelejmona

"Ljubav božija se izliva jednako na sve, a od nas samih zavisi kako ćemo je prepoznati, koliko ćemo je usvojiti u našem životu i koliko ćemo uspeti da je podelimo sa drugima", poručio je u besedi sveštenik Srđan Stanković na obeležavanju hramove Slave Svetog Pantelejmona u Lepini.

  • 09.08.2020
Danas je Sveta Petka
Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu.
  • 08.08.2020
Praznik Svete Ane proslavljen u Velikoj Hoči
Svečanom liturgijom u crkvi Svete Ane u Velikoj Hoči kod Orahovca obeležen je praznik ove svetiteljke. Meštani Velike Hoče i Orahovca prisustvovali su u porti crkve obeležavanju praznika svetiteljke, koja je u narodu poznatija kao majka presvete Bogorodice.
  • 07.08.2020
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Blagu Mariju, praznik posvećen Mariji Magdaleni.
  • 04.08.2020
Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020