Vesti
Religija

Mati Stefanida imenovana za igumaniju manastira Brnjak

Dosadašnja igumanija gračanička, mati Stefanida, imenovana је za igumaniju manastira Brnjak u Ibarskom Кolašinu. Upravu nad Gračanicom preuzela je shi-monahinja Teodora, sapšteno je na sajtu Eparhije raško-prizrenske.
Mati Stefanida imenovana za igumaniju manastira Brnjak
Hram Sv. Georgija u Brnjaku (Foto ERP)

Episkop raško-prizrenski Teodosije doneo je odluku da, u cilju unapređenja života u Ibarskom Кolašinu, petnaest monahinja manastira Gračanice na čelu sa dosadašnjom igumanijom mati Stefanidom nastavi svoj monaški život u obnovljenom manastiru u Brnjaku, u opštini Zubin Potok.

“Igumanija Stefanida sa svojim sestrama pre dve godine kanonski je primljena u Eparhiju Raško-prizrensku nakon otpusta iz Eparhije Vranjske, gde je služila u manastiru Prohor Pčinjski. Ona je od tada upravljala manastirom Gračanicom i sa sestrama dala veliki doprinos u obnovi manastirskog konaka i duhovnog života”, napominje se u saopštenju.

Ističe se da je u dogovoru sa mati Stefanidom i gračaničkim sestrama uprava nad manastirom Gračanicom predata staroj shi-monahinja Teodori, “koja je u Gračanici provela ceo svoj monaški život uz pokojne igumanije Tatjanu i Efrosiniju i godinama požrtvovano obavljala dužnost ekonoma”. Dodaje se da će sa njom ostati i šest monahinja, koje su i ranije živele u Gračanici.

“Igumaniji Teodori će u upravi manastirom pomagati nova namesnica, monahinja Sara. Po završenoj primopredaji, dosadašnja igumanija mati Stefanida je oslobođena dužnosti i radi nadzora nad obnovom novog manastira već imenovana za igumaniju manastira Brnjak. Dok traje obnova konaka u Brnjaku, mati Stefanida sa sestrama nastaviće da privremeno boravi u manastiru Gračanica, odakle će postepeno preći u novi manastir kada se za to steknu uslovi”, ističe se u saopštenju Eparhije.

Saopšteno je da je u selu Brnjak napravljena crkva posvećena Sv. Georgiju, kao i da je pored hrama “već je poodmakla gradnja novog monaškog konaka za sestre”.

“Velika želja naroda ovog kraja naše Eparhije jeste da taj manastir iznad jezera Gazivode, koji je trenutno gračanički metoh, potpuno oživi kao samostalan manastir i da pored dva muška manastira ovoga kraja (Crnom Rekom i Dubokim Potokom) bude na dodatno duhovno ohrabrenje našeg vernog naroda”, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

 Ostale vesti

Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020
Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 31.07.2020
Neće biti okupljanja u džamijama na Bajram
Kosovski muftija Naim Trnava izjavio je danas da se zbog pogoršane situacije usled korona virusa, namaz za Kurban bajram neće klanjati u džamijama na Kosovu.
  • 30.07.2020
Otac Ilarion: Ko se čuva i Bog ga čuva
U manastiru Draganac danas je proslavljena hramovna slava Sabor svetog arhangela Gavrila.
  • 26.07.2020
Danas je letnji Aranđelovdan
Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas slave praznik Sabora arhangela Gavrila. Arhangel Gavrilo, jedan od sedam velikih andjela serafima koji su ucestvovali u stvaranju sveta.
  • 26.07.2020