Vesti
Religija

Mati Stefanida imenovana za igumaniju manastira Brnjak

Dosadašnja igumanija gračanička, mati Stefanida, imenovana је za igumaniju manastira Brnjak u Ibarskom Кolašinu. Upravu nad Gračanicom preuzela je shi-monahinja Teodora, sapšteno je na sajtu Eparhije raško-prizrenske.
Mati Stefanida imenovana za igumaniju manastira Brnjak
Hram Sv. Georgija u Brnjaku (Foto ERP)

Episkop raško-prizrenski Teodosije doneo je odluku da, u cilju unapređenja života u Ibarskom Кolašinu, petnaest monahinja manastira Gračanice na čelu sa dosadašnjom igumanijom mati Stefanidom nastavi svoj monaški život u obnovljenom manastiru u Brnjaku, u opštini Zubin Potok.

“Igumanija Stefanida sa svojim sestrama pre dve godine kanonski je primljena u Eparhiju Raško-prizrensku nakon otpusta iz Eparhije Vranjske, gde je služila u manastiru Prohor Pčinjski. Ona je od tada upravljala manastirom Gračanicom i sa sestrama dala veliki doprinos u obnovi manastirskog konaka i duhovnog života”, napominje se u saopštenju.

Ističe se da je u dogovoru sa mati Stefanidom i gračaničkim sestrama uprava nad manastirom Gračanicom predata staroj shi-monahinja Teodori, “koja je u Gračanici provela ceo svoj monaški život uz pokojne igumanije Tatjanu i Efrosiniju i godinama požrtvovano obavljala dužnost ekonoma”. Dodaje se da će sa njom ostati i šest monahinja, koje su i ranije živele u Gračanici.

“Igumaniji Teodori će u upravi manastirom pomagati nova namesnica, monahinja Sara. Po završenoj primopredaji, dosadašnja igumanija mati Stefanida je oslobođena dužnosti i radi nadzora nad obnovom novog manastira već imenovana za igumaniju manastira Brnjak. Dok traje obnova konaka u Brnjaku, mati Stefanida sa sestrama nastaviće da privremeno boravi u manastiru Gračanica, odakle će postepeno preći u novi manastir kada se za to steknu uslovi”, ističe se u saopštenju Eparhije.

Saopšteno je da je u selu Brnjak napravljena crkva posvećena Sv. Georgiju, kao i da je pored hrama “već je poodmakla gradnja novog monaškog konaka za sestre”.

“Velika želja naroda ovog kraja naše Eparhije jeste da taj manastir iznad jezera Gazivode, koji je trenutno gračanički metoh, potpuno oživi kao samostalan manastir i da pored dva muška manastira ovoga kraja (Crnom Rekom i Dubokim Potokom) bude na dodatno duhovno ohrabrenje našeg vernog naroda”, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

 Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020