Vesti
Religija

Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč

Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Vladika Teodosije i igumanija Marta (Foto Eparhija raško-prizrenska)

Vladika Teodosije danas je služio je liturgiju u manastiru Gorioč kod Istoka, a nakon službe imenovao je mati Martu za igumaniju ovog manastira.

Monahinja Marta je započela svoj monaški život u ovom manastiru 1998. godine i od svih sestara manastira najduže je u monaškom podvigu, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

“Mati Marta je još od ranije svoj život opredelila veri u Boga, još dok je u svetu, kao sestra Biljana, podizala svoju porodicu, sinove Živka (sadašnjeg Episkopa Teodosija) i Dejana, učeći ih životu u Hristu. Posebna želja joj je zvej bila da u monaškom činu služi Bogu na Кosovu i Metohiji”.

Mati Martu je za igumanski čin privela mati Teodora, igumanija manastira Gračanice.

Inače u manastiru Gorioč, koji je posvećen Sv. Nikolaju Mirlikijskom Čudotvorcu, danas se podvizava zajedno sa mati Martom 5 monahinja.

Manastir Gorioč, kao raniji dečanski metoh, posebno neguje vezu sa manastirom Dečani. Кao svoju manastirsku slavu proslavlja letnji praznik Sv. Nikole, kada se obeležava i spomen čudesnog iscelenja i povratka vida oslepljenom kralju Stefanu molitvama Sv. Nikole.Ostale vesti

„Proslava krsne slave, bez gostiju, samo u krugu porodice“
Kod pravoslavnih Srba uskoro počinje sezona krsnih slava. Mnogi domaćini su u nedoumici kako da postupe i na koji način da proslave najvažniji porodični praznik. Iz SPC poslate poruke da se obeležava bez velikih okupljanja.
  • 20.10.2020
Kako Srbi treba da slave slavu
Ministar zdravlja Republike Srbije i patrijarh SPC pozvali su građane da se i u narednom periodu, prilikom krsnih slava, pridržavaju svih protivepidemijskih mera.
  • 19.10.2020
Danas je Tomindan, po narodnom verovanju treba sedeti kod kuće
Vernici Srpske pravoslavne crkve obeležavaju praznik Svetog apostola Tome, u narodu poznatog kao Neverni Toma. Slavi se kao krsna, ali i esnafska slava.
  • 19.10.2020
Danas je Miholjdan
Danas je Miholjdan, praznik posvećen Svetom Kirijaku Otšelniku. Ovaj svetac se posebno obeležava u Velikoj Hoči gde se danas svečano završava berba grožđa.
  • 12.10.2020
Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020