Vesti
Religija

Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč

Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Vladika Teodosije i igumanija Marta (Foto Eparhija raško-prizrenska)

Vladika Teodosije danas je služio je liturgiju u manastiru Gorioč kod Istoka, a nakon službe imenovao je mati Martu za igumaniju ovog manastira.

Monahinja Marta je započela svoj monaški život u ovom manastiru 1998. godine i od svih sestara manastira najduže je u monaškom podvigu, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

“Mati Marta je još od ranije svoj život opredelila veri u Boga, još dok je u svetu, kao sestra Biljana, podizala svoju porodicu, sinove Živka (sadašnjeg Episkopa Teodosija) i Dejana, učeći ih životu u Hristu. Posebna želja joj je zvej bila da u monaškom činu služi Bogu na Кosovu i Metohiji”.

Mati Martu je za igumanski čin privela mati Teodora, igumanija manastira Gračanice.

Inače u manastiru Gorioč, koji je posvećen Sv. Nikolaju Mirlikijskom Čudotvorcu, danas se podvizava zajedno sa mati Martom 5 monahinja.

Manastir Gorioč, kao raniji dečanski metoh, posebno neguje vezu sa manastirom Dečani. Кao svoju manastirsku slavu proslavlja letnji praznik Sv. Nikole, kada se obeležava i spomen čudesnog iscelenja i povratka vida oslepljenom kralju Stefanu molitvama Sv. Nikole.Ostale vesti

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022
’’Srpska Patrijaršija je bila i ostala simbol narodnog jedinstva’’
Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima sabranim na redovnom godišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, uputili su poslanicu sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom proslavljanja stogodišnjice vaspostavljanja kanonskog jedinstva Srpske Patrijaršije.
  • 15.05.2022
Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima
U Sremskim Karlovcima danas je centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije. Zaseda Sveti Arhijerejski sabor, a u podne će na trgu biti održana svečana akademija. Proslava značajnog jubileja počela je sinoć dočekom srpskog patrijarha Porfirija.
  • 15.05.2022
Litijama i kupanjem u reci obeležena još jedna slava Goraždevca
Litijom koja je i ove godine prošetala ulicama Goraždevca i tradicionalnim kupanjem krstonoše i ove godine obeležena je slava ovog sela.
  • 14.05.2022
Žitelji Goraždevca obeležiće Jeremijindan
Goraždevac sutra slavi krsnu slavu Svetog proroka Jeremiju i po verovanju stavnovnika ovoga kraja, zaštitnika ovog sela.
  • 13.05.2022
U Leposaviću proslavljena gradska slava
U Leposaviću je povodom Svetog Vasilija, gradske slave, služena sveta arhijerejska liturgija.
  • 12.05.2022