"Manje katolika na Kosovu - teže do dijaloga"

Što je na Kosovu manje katolika, manje je i spremnosti za dijalog, izjavio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Podeli ovaj članak sa:
 • Stanislav Hočevar (Foto Nspm)

On je dodao da bi bilo dobro da se i Katolička crkva uključi u dijalog o budućnosti Kosova.

Srbija, ukoliko obezbedi dijalog u integralnom smislu i bude okrenuta evropeizaciji i zauzimanju svog mesta u Evropskoj uniji, mogla bi da ima važno mesto među čelnim evropskim državama, rekao je Hočevar u tradicionalnom intervjuu za "Večernje novosti" pred Božić po Gregorijanskom kalendaru.

"Raspolaže iskustvom neuporedivo bogatijim od ostalih. Njena snaga je u položaju koji zauzima - između Istoka i Zapada, ali i kompleksnosti istorije. Svuda gde je u prošlosti bilo konflikata, stvoren je prostor za nove mogućnosti i saradnju. To bi trebalo da bude autentičan put Srbije", dodao je on.

Upitan za nedavno formiranje posebne katoličke biskupije na Kosovu, iako Sveta stolica nije priznala nezavisnost te pokrajine, beogradski nadbiskup je rekao da su razlozi za taj potez isključivo pastoralni.

"Tamošnjim vernicima bila je potrebna pomoć u verskom životu. Nivo apostolske administrature to nije u punoj meri omogućavao, jer biskup nije imao potrebna ovlašćenja. Naši vernici tamo imaju mnogo problema, posebno sa iseljavanjem. Osnivanje Biskupije korisno je i za Srbiju, jer što je na Kosovu manje katolika, manje je i spremnosti za dijalog", istakao je Hočevar.

Upitan može li Rimokatolička crkva preko svojih vernika albanske nacionalnosti da pomogne suživot na KiM, on je rekao da "taj deo regiona nije blagovremeno napredovao u infrastrukturi" i da je tamo bilo "premalo komunikacije".

"Mnogo je razloga za zatvorenost i svedene odnose među konfesijama. Tako je stvorena atmosfera pogodna za konflikte. Jedini put za budućnost ovakvih regiona je kroz komunikaciju, susrete saradnju dijalog. Aktuelne trgovinske barijere veoma su opasne i vode novoj getoizaciji i novim konfliktima", rekao je Hočevar i dodao:

"Raduju me dobri odnosi između Srpske crkve i naše biskupije na Kosovu. Bilo bi dobro da se i Katolička crkva uključi u dijalog o budućnosti KiM."

Govoreći o Beogradskoj nadbiskupiji, on je rekao da je situacija kompleksna, jer njeni vernici pripadaju različitim nacijama.

"Sve manjine koje žive u Srbiji imaju svoje države koje su u EU, pa smo suočeni sa odlaskom mladih u matične zemlje. Problem nam predstavlja što u Srbiiji nemamo mogućnost za teološko školovanje. Zbog toga naši sveštenici nisu dovoljno upućeni u ovdašnju kulturu i onemogućeni su da na pravi način promovišu sveopšti dijalog", kaže Hočevar.

Upitan kakva očekivanja Beogradska nadbiskupija ima od države Srbije, on je rekao:

"Restituciju imovine. Tu nam je učinjena velika nepravda. Jasno je da nam ne mogu biti vraćena oduzeta dobra, ali moguća je zamenska restitucija. To se odvija veoma sporo, što nas duboko zabrinjava. Imamo izuzetno dobre odnose sa Upravom za crkve i verske zajednice, ali nas čudi što se praktični problemi koje imamo izuzetno sporo rešavaju".

Ostale vesti

 • Veliki broj vernika u Zočištu povodom hramovne slave

  Veliki broj vernika u Zočištu povodom hramovne slave

  Veliki broj vernika sa Кosova i Metohije, centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Severne Makedonije, među kojima su bili i raseljeni Srbi iz Zočišta, prisustvovao je svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom hramovne slave, u obnovljenom manastiru Svetih Vrača Кozme i Damjana u Zočištu kod Orahovca.

 • Bogosluženjem na temeljima drevne crkve u Hoči obeležen Petrovdan

  Bogosluženjem na temeljima drevne crkve u Hoči obeležen Petrovdan

  Svetom liturgijom, koju je u prisustvu vernka iz Velike Hoče i Orahovca, služio protojerej stavrofor Milenko Dragićević, rezanjem slavskog kolača i pričešćem vernika posle tronedeljnog posta, na temeljima stare crkve Svetog Petra u Velikoj Hoči, obeležen je Petrovdan, praznik Svetih apostola Petra i Pavla.

 • Danas je Petrovdan

  Danas je Petrovdan

  Srpska pravoslavna crkva slavi Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. S obzirom na to da je ove godine praznik pao u petak, Petrovdanski post započeo 24. juna traje još danas.

 • "Visoki Dečani su simbol srpskog postojanja"

  Visoki Dečani su pre svega jedan simbol srpskog postojanja, pravoslavlja i jedne tradicije koja ovde živi vekovima, zahvaljujući pre svega Svetom Кralju Stefanu Dečanskom kao utemeljitelju i njegovim moštima koje živo napajaju sve one koji ovde dolaze, rekao je u intervjuu za crkveni radio „Istočnik“ eparhije valjevske, iguman manastira arhimandrit Sava Janjić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane