Vesti
Religija

Manastir Zočište kod Orahovca obeležava svoju hramovnu slavu

Slava manastira Svetih Vrača Kozme i Damjana u selu Zočište, nedaleko od Orahovca, počela je prazničnim bdenijem sa iznošenjem Petohljebnice.

Manastir Zočište kod Orahovca obeležava svoju hramovnu slavu
Praznično bdenije u manastiru Svetih Vrača, Kozme i Damjana (Foto: Radio Goraždevac)

Bdenije uoči slave u manastirskoj crkvi služili su iguman manastira Banjska otac Danilo i iguman manastira Devine Vode otac Fotije. Za pevnicom su pojali pojci ovog manastira koji se za slavu i veće praznike u manastiru okupljaju sa svih strana.

Iguman manastira Zočište arhimandrit Stefan je za vreme bdenija otvorio kivot sa moštima Svetih Vrača i okupljeni vernici su prilazili da ih celivaju i pomažu se svetim uljem.

U navečerje je u manastir stigao i iguman manastira Ribnjak kod Bara otac Prokopije koji redovno dolazi na manastirsku slavu.

14. novembra se slavi jedna od dve slave koju ovaj manastir proslavlja, u narodu poznato kao zimsko Sveto Vrače. Druga je letnja slava i obeležava se takođe na Svete Vrače 14. jula.

Manastir Sveti Vrači se nalazi u selu Zočištu kod Orahovca i poznat je po moštima Svetih Kozme i Damjana koji vekovima isceljuju mnoge koji im se obrate za pomoć od raznih bolesti, nezavisno od toga koje su nacije ili vere.

Manastir je miniran u septembru 1999. godine, ali je čudom Svetih Vrača kao i molitvama i prilozima vernog naroda crkva obnovljena 2007. godine. Od tada do danas je mnogo urađeno na obnovi čitavog manastirskog kompleksa i manastir sija u punom sjaju, kao da nikada nije rušen.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022