Vesti
Religija

Manastir u Sušici: Radost obnove i novi početak

Danas je u novoosnovanom Manastiru Svetog Dimitrija u Sušici kod Gračanice služena prva liturgija od kada se ovde doselilo novo sestrinstvo. U prepunoj crkvi, liturgiju su služili iguman Svetih Arhangela, arhimandrit Mihailo i sveštenici Savo Šmigić, Zoran Gođevac i Aleksandar Našpalić.
Manastir u Sušici: Radost obnove i novi početak
U porti Manastira Svetog Dimitrija u Sušici (Foto Kim)

Manastir Svetog Dimitrija je bio seoska crkva sagrađena početkom devedesetih godina na temeljima hrama iz četrnaestog veka. Trudom Eparhije raško-prizrenske i meštana ovog sela crkva se obnavljala, freskopisala i podizala skoro dve decenije, da bi izgradnjom novog konaka i odlukom episkopa Teodosija prošle godine pretvorena u manastir.

Igumanija manastira mati Irina Petrović danas je dočekivala goste i povodom svog imendana priredila slavski ručak. Ona je zahvalila svima koji su podržali obnovu ove svetinje i omogućili da ovaj kraj dobije novi manastir.

Nakon sečenja slavskog kolača arhimandrit Mihailo je rekao da današnje okupljanje jeste deo ljubavi prema Bogu i ovom kraju, kao i da je Sveta velikomučenica Irina mnoge neznabošce preobratila u hrišćane.

"Danas je ovo novi početak ovog mesta i ove obitelji i naše igumanije Irine, da joj Bog i Sveta velikomučenica Irina pomognu u svakom dobrom delu’’, rekao je iguman Mihailo.

"Ova crkva posvećena Svetom Dimitriju biće svakome na utehu. Živimo na ovoj našoj raspetoj zemlji, i sami smo okruženi sa mnogim ljudima koji nam dobro ne misle i ne čine, ali opet vidimo da zajedno sa ovom decom i hladna crkva može biti topla ako je zagrejemo ljubavlju svojom i verom svojom’’.

Današnjoj službi posebno su se radovala deca i meštani Sušice koji su zajedno sa svešteničkom porodicom Šmigić aktivno učestvovali u obnovi ove svetinje i izgradili jedan deo konaka. Hram je oslikao ikonopisac Vasilije Minić iz Beograda, a novi konak podignut je uz podršku Кancelarije za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022