Vesti
Religija

Manastir u Sušici: Radost obnove i novi početak

Danas je u novoosnovanom Manastiru Svetog Dimitrija u Sušici kod Gračanice služena prva liturgija od kada se ovde doselilo novo sestrinstvo. U prepunoj crkvi, liturgiju su služili iguman Svetih Arhangela, arhimandrit Mihailo i sveštenici Savo Šmigić, Zoran Gođevac i Aleksandar Našpalić.
Manastir u Sušici: Radost obnove i novi početak
U porti Manastira Svetog Dimitrija u Sušici (Foto Kim)

Manastir Svetog Dimitrija je bio seoska crkva sagrađena početkom devedesetih godina na temeljima hrama iz četrnaestog veka. Trudom Eparhije raško-prizrenske i meštana ovog sela crkva se obnavljala, freskopisala i podizala skoro dve decenije, da bi izgradnjom novog konaka i odlukom episkopa Teodosija prošle godine pretvorena u manastir.

Igumanija manastira mati Irina Petrović danas je dočekivala goste i povodom svog imendana priredila slavski ručak. Ona je zahvalila svima koji su podržali obnovu ove svetinje i omogućili da ovaj kraj dobije novi manastir.

Nakon sečenja slavskog kolača arhimandrit Mihailo je rekao da današnje okupljanje jeste deo ljubavi prema Bogu i ovom kraju, kao i da je Sveta velikomučenica Irina mnoge neznabošce preobratila u hrišćane.

"Danas je ovo novi početak ovog mesta i ove obitelji i naše igumanije Irine, da joj Bog i Sveta velikomučenica Irina pomognu u svakom dobrom delu’’, rekao je iguman Mihailo.

"Ova crkva posvećena Svetom Dimitriju biće svakome na utehu. Živimo na ovoj našoj raspetoj zemlji, i sami smo okruženi sa mnogim ljudima koji nam dobro ne misle i ne čine, ali opet vidimo da zajedno sa ovom decom i hladna crkva može biti topla ako je zagrejemo ljubavlju svojom i verom svojom’’.

Današnjoj službi posebno su se radovala deca i meštani Sušice koji su zajedno sa svešteničkom porodicom Šmigić aktivno učestvovali u obnovi ove svetinje i izgradili jedan deo konaka. Hram je oslikao ikonopisac Vasilije Minić iz Beograda, a novi konak podignut je uz podršku Кancelarije za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
  • 04.04.2020
SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020