Vesti
Religija

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu
Proslava praznika u Svetim Arhangelima (Foto Radio Goraždevac)

Za pevnicom su pevali prizrenski bogoslovi. Liturgiji je prisustvovalo stotinak vernika iz različitih delova Kosova i Metohije, javlja Radio Goraždevac.

Otac Prokopije je osveštao slavski kolač koji je prineo iguman Mihajlo sa manastirskim bratstvom. Posle liturgije je priređena trpeza. Slavu su uveličali pesmom članovi ansambla Fenečki biseri. Otac Mihajlo je za trpezom održao zdravicu.

„Oci, braćo, sestre, deco, hvala vam što ste došli. Imali smo juče divan dan, hirotoniju našeg brata i sabrata igumana Ilariona draganačkog u Beogradu. Bilo je svečano i lepo osetila se velika blagodat i blagoslov Božiji i radujemo se zbog toga. Evo nas, iako smo juče bili u prestonici, danas smo u našoj staroj prizrenskoj prestonici Dušanovoj. Da nas Gospod blagoslovi i Arhangel Mihailo i sve nebeske sile, jer se danas slavi sabor Svetih Arhangela. Da nas čuvaju ovde gde smo sabrani i okupljeni blagoslovom Božijim i da ste srećni i blagosloveni u sve dane života svoga“ - blagoslovio je prisutne vernike iguman manastira arhimandrit Mihailo.

Manastir Sveti Arhangeli kod Prizrena je zadužbina Cara Dušana Silnog Nemanjića, sagrađen je u 14. veku. Saborni hram je porušen do temelja 1616. godine od strane Osmanlija, ali se i pored svih stradanja održao do današnjeg dana.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022
SPC i vernici obeležavaju Đurđic
Danas je Đurđic, jedna od najčešćih slava srpskih porodica. Po hrišćanskom učenju, Sveti Georgije prvi je u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.
  • 16.11.2022