Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu

Obeležavanje ktitorske slave u manastiru Devič započelo je arhijerejskom liturgijom koju je služio Episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva, javlja Radio Mitrovica Sever.

Podeli ovaj članak sa:
  • Manastir Devič (Foto Kosovo online)

"Današnji praznik i svetost ovoga mesta sabrali su nas ovde sve zajedno, ne samo iz okoline, jer u okolini nema naših sunarodnika, Srba, pravoslavaca. Nekada su samo oni živeli na ovim prostorima, ali tokom istorije, zbog mnogih nevolja i proganjanja, napustili smo ove prostore, osim ove svetinje ovog manastira i groba Svetog Joanikija, koji se ovde nalaze. Upravo svetost ovog mesta nas privlači, jer je Gospod ovu svetinju postavio kao svećnjak", rekao je vladika Teodosije.

Uprkos hladnom vremenu mnogobrojni narod posetio je ovaj manastir.

"Videti ovaj svet, posetiti ovaj manastir, shodno njegovoj usamljenosti, drago mi je da se ovoliko sveta okupilo na ovom svetom mestu", rekao je jedan od posetilaca iz Severne Mitrovice.

Među okupljenima su bili i vernici iz drugih gradova u Srbiji.

"Kad god nam se ukaže prilika mi se organizujemo i dođemo da posetimo ovu našu veliku svetinju Sv. Joanikija Devičkog”, rekao je posetilac iz Kraljeva.

Manastir Devič sagrađen je 1455. godine i nalazi se u šumi, podno venca Devičke planine, pet kilometara južno od Srbice.

Sagrađen je na mestu gde je u šupljoj bukvi boravio veliki podvižnik iz 15. veka Sveti Joanikuje Devički, koji je tu prešao iz Crne Reke i ostao do svoje smrti gde se i danas čuvaju njegove mošti.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane