Vesti
Religija

Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu

Obeležavanje ktitorske slave u manastiru Devič započelo je arhijerejskom liturgijom koju je služio Episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva, javlja Radio Mitrovica Sever.
 • 15.12.2019
 • 17:12 h
 • Religija
 • Kosovo Online, Radio Mitrovica Sever
 • komentara:
 • pregleda: 885
Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu
Manastir Devič (Foto Kosovo online)

"Današnji praznik i svetost ovoga mesta sabrali su nas ovde sve zajedno, ne samo iz okoline, jer u okolini nema naših sunarodnika, Srba, pravoslavaca. Nekada su samo oni živeli na ovim prostorima, ali tokom istorije, zbog mnogih nevolja i proganjanja, napustili smo ove prostore, osim ove svetinje ovog manastira i groba Svetog Joanikija, koji se ovde nalaze. Upravo svetost ovog mesta nas privlači, jer je Gospod ovu svetinju postavio kao svećnjak", rekao je vladika Teodosije.

Uprkos hladnom vremenu mnogobrojni narod posetio je ovaj manastir.

"Videti ovaj svet, posetiti ovaj manastir, shodno njegovoj usamljenosti, drago mi je da se ovoliko sveta okupilo na ovom svetom mestu", rekao je jedan od posetilaca iz Severne Mitrovice.

Među okupljenima su bili i vernici iz drugih gradova u Srbiji.

"Kad god nam se ukaže prilika mi se organizujemo i dođemo da posetimo ovu našu veliku svetinju Sv. Joanikija Devičkog”, rekao je posetilac iz Kraljeva.

Manastir Devič sagrađen je 1455. godine i nalazi se u šumi, podno venca Devičke planine, pet kilometara južno od Srbice.

Sagrađen je na mestu gde je u šupljoj bukvi boravio veliki podvižnik iz 15. veka Sveti Joanikuje Devički, koji je tu prešao iz Crne Reke i ostao do svoje smrti gde se i danas čuvaju njegove mošti.Ostale vesti

Prizrenska duhovna letnja škola na internetu
U ponedeljak 13. jula počinje Prizrenska duhovna letnja škola. Zbog epidemiološke situacije, umesto u Prizrenu i drugim sredinama, predavanja će se ove godine održati "na daljinu", odnosno putem interneta.
 • 10.07.2020
Vladika Grigorije: Isključiti nasilje, policija i demonstranti da se zagrle
Episkop diseldorfski i nemački Grigorije, komentarišući proteste, kaže da treba isključiti nasilje, da policija i demonstranti treba da prvaziđu jaz, da se zagrle i zamolio ih, da pre nego što upotrebe pendreke i kamenice, prethodno razmisle da su tamo možda njihovi susedi, rođaci, drugovi dece... Navodi da su opet na protestima i levi i desni, i oni koji brane ljudska prava i oni koji govore "Kosovo je srce Srbije", što znači da to nisu neprijatelji zemlje, kako se kaže, već ljudi koji čuvaju ustavni poredak naše države, kao i policajci.
 • 09.07.2020
Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
 • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
 • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
 • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
 • 28.06.2020