Vesti
Religija

Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu

Obeležavanje ktitorske slave u manastiru Devič započelo je arhijerejskom liturgijom koju je služio Episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva, javlja Radio Mitrovica Sever.
Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu
Manastir Devič (Foto Kosovo online)

"Današnji praznik i svetost ovoga mesta sabrali su nas ovde sve zajedno, ne samo iz okoline, jer u okolini nema naših sunarodnika, Srba, pravoslavaca. Nekada su samo oni živeli na ovim prostorima, ali tokom istorije, zbog mnogih nevolja i proganjanja, napustili smo ove prostore, osim ove svetinje ovog manastira i groba Svetog Joanikija, koji se ovde nalaze. Upravo svetost ovog mesta nas privlači, jer je Gospod ovu svetinju postavio kao svećnjak", rekao je vladika Teodosije.

Uprkos hladnom vremenu mnogobrojni narod posetio je ovaj manastir.

"Videti ovaj svet, posetiti ovaj manastir, shodno njegovoj usamljenosti, drago mi je da se ovoliko sveta okupilo na ovom svetom mestu", rekao je jedan od posetilaca iz Severne Mitrovice.

Među okupljenima su bili i vernici iz drugih gradova u Srbiji.

"Kad god nam se ukaže prilika mi se organizujemo i dođemo da posetimo ovu našu veliku svetinju Sv. Joanikija Devičkog”, rekao je posetilac iz Kraljeva.

Manastir Devič sagrađen je 1455. godine i nalazi se u šumi, podno venca Devičke planine, pet kilometara južno od Srbice.

Sagrađen je na mestu gde je u šupljoj bukvi boravio veliki podvižnik iz 15. veka Sveti Joanikuje Devički, koji je tu prešao iz Crne Reke i ostao do svoje smrti gde se i danas čuvaju njegove mošti.Ostale vesti

SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020
Sveti Trifun i Dan zaljubljenih
Sveti Trifun, praznik pravoslavnih vernika, i praznik zapadne tradicije Sveti Valentin obeležavaju se istovremeno. Ta dva sveca su, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.
  • 14.02.2020