Vesti
Religija

Manastir Dečani: Kosovske institucije ne poštuju sopstvene pravne norme

Nesprovođenje odluke Ustavnog suda o povraćaju 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, ali i ignorisanje sporazuma o izgradnji zaobilaznog puta za Crnu Goru, van specijalne zaštićene zone manasitra koji su osim kosovskih zvaničnika potpisali i međunarodni predstavnici, pokazuje nespremnost kosovskih institucija da poštuju sopstvene pravne norme, poručuju iz Manastira Visoki Dečani.
Manastir Dečani: Kosovske institucije ne poštuju sopstvene pravne norme
Manastir Visoki Dečani (Foto Kim arhiva)

Uz podsećanje da je prošlo je 6 godina od odluke Ustavnog suda Кosova kojim se potvrđuje imovina manastira Dečani, ali i da je u novembru 2020. godine potpisan dogovor o zaobilaznom putu za Crnu Goru van specijalne Zaštićene zone manastira od strane predstavnika EU, OEBS-a, SPC, КFOR-a, dva ministra kosovske vlade i gradonačelnik Dečana, bratstvo manastira upozorava da se ni jedna, ni druga odluka ne poštuju, te da to predstavlja bezakonje na Kosovu.

"Ovakav nečastan odnos najbolje pokazuje nespremnost kosovskih institucija da poštuju sopstvene pravne norme i osnovne verske slobode SPC, čime se nastavlja terorisanje manastira Visoki Dečani koji je od kraja rata 4 puta oružano napadan granatama albanskih ekstremista, zbog čega je pod stalnom zaštitom КFOR-a. Za svo ovo vreme u centru grada nema ni adekvatne oznake gde je put za manastir", navodi se u saopštenju ovog manastira a nakon jučerašnjeg saznanja da je ovaj srednjovekovni manastir koji se nalazi na UNESKO-voj listi kulturnog blaga, uklonjen sa Google mape.

Međutim, dodaje se da je i pored toga Manastir Dečani je "najposećeniji istorijski i kulturni spomenik na Кosovu i Metohiji kao i ostali srpski pravoslavni manastiri".

"Cela ova situacija pokazuje potrebu posebne dodatne zaštite srpske pravoslavne baštine od otvorenoh pravnog bezakonja prištinskih vlasti na КiM, etničke i verske diskriminacije koja se sprovodi na svim nivoima i koja je sada najintenzivnija u poslednjih 23 godine nakon oružanog konflikta na КiM".

Dodaje se da su ove poruke prenete i svim međunarodnim predstavnicima koji su poslednjih dana posetili manastir, ali i svojim prisustvom dali podršku njegovoj zaštiti.Ostale vesti

Otvorena šesta Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu
Danas je u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu počela šesta  Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.
  • 30.06.2022
Parastos na Gazimestanu:
Par hiljada ljudi okupilo se na Gazimestanu, na parastosu stadalim Kosovskim junacima. Opelo je na 633. godišnjicu Kosovske bitke služio patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Nakon službe okupljeni su pevali patriotske pesme i skandirali "Kosovo je srce Srbije". Skup na Gazimestanu obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije, a na ulazu u kompleks vršena je provera.
  • 28.06.2022
Okupljanje na Gazimestanu
Vernici polako pristižu na Gazimestan gde će biti služen parastos kosovskim junacima, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.
  • 28.06.2022
Patrijarh Porfirije: Vidovdan je naše oko
"Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji,  mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet", rekao je patrijarh srpski Porfirije pred oko hiljadu vernika koji prisustvuju Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanici.
  • 28.06.2022
SPC i vernici obeležavaju Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju jedan od najznačajnijih praznika, Vidovdan.

  • 28.06.2022
Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022