Vesti
Religija

Manastir Banjska proslavio ktitorsku slavu

U manastiru Banjska svetom liturgijom i rezanjem slavskih kolača obeležena je ktitorska slava,Sveti kralj Milutin.
Manastir Banjska proslavio ktitorsku slavu
Liturgija u manastiru Banjska (Foto TV Most)

Svetu liturgiju u manastiru Banjska u prisustvu velikog broja vernika služili su iguman manastira protosinđel Danilo i arhimandrit Romilo iguman manastira Duboki Potok, uz sasluženje sveštenstva i monaštva raškoprizrenske eparhije.

"Neka Bog, molitvama Svetog kralja Milutina, koji nas sabira u ovoj njegovoj drevnoj zadužbini, umnoži i kod nas danas veru u Boga, to jest bogoljublje. Sveti kralj Milutin je iz vere i ljubavi u Boga gradio svetinje svake godine koliko je bio vladar na zemlji“, rekao je u besedi arhimandrit Romilo iguman manastira Duboki Potok.

FK Trepča, koji je tradicionalno 12. novembra jedan od domaćina slave u manastiru Banjska, najuspešnijim najmlađim fudbalerima uručio je medaljone sa likom Svetog kralja Milutina, najvećeg srpskog srednjovekovnog zadužbinara, koji je ktitor i ove svetinje.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022