Majka Tereza postala svetica

Na trgu Svetog Petra u Vatikanu danas je Papa Franja proglasio za sveticu Majku Terezu. Svečanosti je prisustvovao i kosovski predsednik Hašim Tači.

Podeli ovaj članak sa:
  • Majka Tereza (Foto Srbija danas)
  • Rita Ora (Foto CTV)
  • Vatikan danas (Foto Predsedništvo Kosova)

Devetnaest godina nakon smrti Majka Tereza, albanka poreklom iz Skoplja, biće proglašena za sveticu od strane Rimokatoličke crkve.

Na Trgu u Vatikanu ovom činu je prisustvovalo više stotina hiljada vernika, a hodočasnici su mogli da se poklone moštima Majke Tereze, inače dobitnice Nobelove nagrade za mir.

Majka Tereza je proglašena blaženom od strane Pape Jovana Pavla 2003. godine, nakon što je Sveta stolica priznala da je Majka Tereza izlečila jednu Indijku.

17. decembra 2015. godine Papa Franjo je Majci Terezi priznao i drugo čudo, odnosno izlečenje jednog mladog Brazilca koje se dogodilo 9. decembra 2008. godine.

Priznanje drugog čuda od strane Svete stolice otvorilo je put njenom proglašenju za sveticu.

Pored brojnih zvanica, svečanosti je prisustvovao i kosovski predsednik Hašim Tači, pojedini kosovski političari, ali i albanski lideri.

„Naš narod je svetu dao dragu majku za sve narode. Dao mu je čudo, koja je na njenom plemenitom putu bila simbol dobrote i milosti, simbol dobrih ljudskih osobina", rekao je Tači.

Svečani program počeo je još sinoć u katedrali Svete Stolice gde je priređen i muzički program na kome je učestvovala poznata svetska muzička zvezda Rita Ora, poreklom iz Prištine.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane