Vesti
Religija

Majka Tereza postala svetica

Na trgu Svetog Petra u Vatikanu danas je Papa Franja proglasio za sveticu Majku Terezu. Svečanosti je prisustvovao i kosovski predsednik Hašim Tači.
Majka Tereza postala svetica
Majka Tereza (Foto Srbija danas)

Devetnaest godina nakon smrti Majka Tereza, albanka poreklom iz Skoplja, biće proglašena za sveticu od strane Rimokatoličke crkve.

Na Trgu u Vatikanu ovom činu je prisustvovalo više stotina hiljada vernika, a hodočasnici su mogli da se poklone moštima Majke Tereze, inače dobitnice Nobelove nagrade za mir.

Majka Tereza je proglašena blaženom od strane Pape Jovana Pavla 2003. godine, nakon što je Sveta stolica priznala da je Majka Tereza izlečila jednu Indijku.

17. decembra 2015. godine Papa Franjo je Majci Terezi priznao i drugo čudo, odnosno izlečenje jednog mladog Brazilca koje se dogodilo 9. decembra 2008. godine.

Priznanje drugog čuda od strane Svete stolice otvorilo je put njenom proglašenju za sveticu.

Pored brojnih zvanica, svečanosti je prisustvovao i kosovski predsednik Hašim Tači, pojedini kosovski političari, ali i albanski lideri.

„Naš narod je svetu dao dragu majku za sve narode. Dao mu je čudo, koja je na njenom plemenitom putu bila simbol dobrote i milosti, simbol dobrih ljudskih osobina", rekao je Tači.

Svečani program počeo je još sinoć u katedrali Svete Stolice gde je priređen i muzički program na kome je učestvovala poznata svetska muzička zvezda Rita Ora, poreklom iz Prištine.

 Ostale vesti

Obeležen Petrovdan u manastiru Banjska
Svetom liturgijom i pričešćem vernika posle tronedeljnog posta, u manastiru Banjska kod Zvečana, obeležen je Petrovdan, praznik Svetih apostola Petra i Pavla.
  • 12.07.2020
Prizrenska duhovna letnja škola na internetu
U ponedeljak 13. jula počinje Prizrenska duhovna letnja škola. Zbog epidemiološke situacije, umesto u Prizrenu i drugim sredinama, predavanja će se ove godine održati "na daljinu", odnosno putem interneta.
  • 10.07.2020
Vladika Grigorije: Isključiti nasilje, policija i demonstranti da se zagrle
Episkop diseldorfski i nemački Grigorije, komentarišući proteste, kaže da treba isključiti nasilje, da policija i demonstranti treba da prvaziđu jaz, da se zagrle i zamolio ih, da pre nego što upotrebe pendreke i kamenice, prethodno razmisle da su tamo možda njihovi susedi, rođaci, drugovi dece... Navodi da su opet na protestima i levi i desni, i oni koji brane ljudska prava i oni koji govore "Kosovo je srce Srbije", što znači da to nisu neprijatelji zemlje, kako se kaže, već ljudi koji čuvaju ustavni poredak naše države, kao i policajci.
  • 09.07.2020
Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
  • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020