Vesti
Religija

Livađe: Obeležana hramovna slava

Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
Livađe: Obeležana hramovna slava
U Livađu obeležen Spasovdan (Foto Kim)

Tokom liturgije u crkvi Svetog Grigorija u Livađu koja je sagrađena 1935. godine okupilo se više ljudi, među kojima i najmlađi meštani sela.

Kao što običaji nalažu na današnji dan prerezan je i slavski kolač. Domaćini su ove godine bili brat i sestra, Valentina i Miodrag Ristić iz Donje Gušterice, dok se već sledeće godine kolač vraća u selo i domaćin će biti Aleksandar Mitić.

„Spasovdan ću proslaviti sa svojim prijateljima. Ove godine smo moj brat i ja domaćini. Uzimanjem crkvenog kolača prošle i proslava ove godine za mene predstvalja jedan od načina na koji mogu da dam svoju donaciju crkvi, ali i za naše dobro zdravlje i spasenje“, kazala nam je Valentina Ristić iz Donje Gušterice.

Paroh Svetislav Trajković je okupljenim vernicima podelio blagoslove, i poručio da današnji dan provedu u miru i slozi, ali i da ne zaborave da je „Gospod uvek sa nama i da nas nikada neće prevariti ili obmanuti“.

„Na današnji dan nas je Gospod Bog uz pomoć Duha Svetoga okupio da proslavimo njegovo sveto ime, da uznesemo blagodarnost za sve ono što On neizmerno čini za nas. Današnji dan je svedočenje naše velike vere, i ljubavi prema Gospodu, iako se na današnji dan vazneo telom od nas, on je sa nama“, poručio je prisutnim vernicima paroh Svetislav.

Za meštane Livađa, današnji praznik Spasovdan je prilika da se nakon tri meseca izolacije zbog pandemije koronavirusa okupe i pomole za zdravlje.

„Veliki praznici, ali i svetinje su odgovorne što se mi spajamo i okupljamo u velikom broju. Posle pandemije koronavirusa, mnogo znači za narod naručito na današnji praznik Spasovdan, sloboda kretanja“, istakla je predsednica sela Livađa Mirjana Stojanović.

„Danšnji praznik za nas predstavlja šansu da se posle dužeg vremena okupimo u velikom broju u crkvi, kako bi smo se pomolili za zdravlje“, kazala je Zorica Ivanović iz Livađa.

„Posle toliko dana provedenih u kući i karantinu, u pravom trenutku je došao praznik Spasovdan, kako bi smo se okupili i osetili da smo slobodni“, rekao je Ljubinko Todorović meštanin Livađa.

Prethodne praznike, vernici na Kosovu su uglavnom provodili u svojim kućama, jer su verski objekti bili zatvoreni zbog epidemije koronavirusa. Pa su tako najveći hrišćanski praznik Uskrs, ali i muslimanski Ramazanski Bajram građani provodili u krugu porodice. Od danas su ponovo otvorene crkve i džamije na Kosovu.Ostale vesti

Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020
Mala Gospojina, dan za svadbe i veridbe
Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.
  • 21.09.2020
Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom
Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je "da se verni narod i monaštvo na Kosovu za srpske svetinje bori istinom i molitvama".
  • 14.09.2020
Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom Koha Ditore, Ministarstvo kulture i infomisanja  Srbije još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.
  • 13.09.2020
Eparhija o tekstu Kohe: Propaganda i širenje mržnje prema Srbima
Eparhija raško-prizrenska reagovala je povodom jučerašnjeg teksta lista Koha ditore, navodeći ovakvo pisanje "otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini".
  • 13.09.2020