Vesti
Religija

Livađe: Obeležana hramovna slava

Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
Livađe: Obeležana hramovna slava
U Livađu obeležen Spasovdan (Foto Kim)

Tokom liturgije u crkvi Svetog Grigorija u Livađu koja je sagrađena 1935. godine okupilo se više ljudi, među kojima i najmlađi meštani sela.

Kao što običaji nalažu na današnji dan prerezan je i slavski kolač. Domaćini su ove godine bili brat i sestra, Valentina i Miodrag Ristić iz Donje Gušterice, dok se već sledeće godine kolač vraća u selo i domaćin će biti Aleksandar Mitić.

„Spasovdan ću proslaviti sa svojim prijateljima. Ove godine smo moj brat i ja domaćini. Uzimanjem crkvenog kolača prošle i proslava ove godine za mene predstvalja jedan od načina na koji mogu da dam svoju donaciju crkvi, ali i za naše dobro zdravlje i spasenje“, kazala nam je Valentina Ristić iz Donje Gušterice.

Paroh Svetislav Trajković je okupljenim vernicima podelio blagoslove, i poručio da današnji dan provedu u miru i slozi, ali i da ne zaborave da je „Gospod uvek sa nama i da nas nikada neće prevariti ili obmanuti“.

„Na današnji dan nas je Gospod Bog uz pomoć Duha Svetoga okupio da proslavimo njegovo sveto ime, da uznesemo blagodarnost za sve ono što On neizmerno čini za nas. Današnji dan je svedočenje naše velike vere, i ljubavi prema Gospodu, iako se na današnji dan vazneo telom od nas, on je sa nama“, poručio je prisutnim vernicima paroh Svetislav.

Za meštane Livađa, današnji praznik Spasovdan je prilika da se nakon tri meseca izolacije zbog pandemije koronavirusa okupe i pomole za zdravlje.

„Veliki praznici, ali i svetinje su odgovorne što se mi spajamo i okupljamo u velikom broju. Posle pandemije koronavirusa, mnogo znači za narod naručito na današnji praznik Spasovdan, sloboda kretanja“, istakla je predsednica sela Livađa Mirjana Stojanović.

„Danšnji praznik za nas predstavlja šansu da se posle dužeg vremena okupimo u velikom broju u crkvi, kako bi smo se pomolili za zdravlje“, kazala je Zorica Ivanović iz Livađa.

„Posle toliko dana provedenih u kući i karantinu, u pravom trenutku je došao praznik Spasovdan, kako bi smo se okupili i osetili da smo slobodni“, rekao je Ljubinko Todorović meštanin Livađa.

Prethodne praznike, vernici na Kosovu su uglavnom provodili u svojim kućama, jer su verski objekti bili zatvoreni zbog epidemije koronavirusa. Pa su tako najveći hrišćanski praznik Uskrs, ali i muslimanski Ramazanski Bajram građani provodili u krugu porodice. Od danas su ponovo otvorene crkve i džamije na Kosovu.Ostale vesti

Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
  • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
  • 25.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020