Vesti
Religija

Litijama i kupanjem u reci obeležena još jedna slava Goraždevca

Litijom koja je i ove godine prošetala ulicama Goraždevca i tradicionalnim kupanjem krstonoše i ove godine obeležena je slava ovog sela.
Litijama i kupanjem u reci obeležena još jedna slava Goraždevca
Obeležavanje Jeremindana u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Obeležavanje slave počelo je u službom u crkvi Prestvete Bogorodice.

Liturgiju je pred okupljenim vernicima služio paroh goraždevacčki Nenad Našpalić, sveštenik budvanski Petar Cerović a u litijama su učestvovali i monasi manastira Visoki Dečani.

Ove godine bilo je znatno više učesnika u litiji ali i gostiju koji ovog vikenda boorave u Goraždevcu.

“Danas sam presrećna što sam ovde, svake godine dolazim, odavde sam, prelepo je i treba ovo doživeti”, rekla je Svetlana Krstović koja živi u Beogradu.

“Na današnji dan slavimo ovog proroka u Goraždevcu, ovo je prelepo, prvi put sam ovde. Drago mi je da ova srpska sredina ima puno mladih ljudi odakle god da su došli”, rekao je doktor Mlađan Rašić iz Dobrotina.

Među brojnim gostima je i Andrija Mandić jedan od lidera Demokratskog fronta iz Crne Gore, predstavnici grada Bijeljina i predstavnici privremenih organa kosovskih opština.

“Ovo mi je novo iskustvo, predivno se osećamo i ja i moji prijatelji koji smo danas došli ovde. Blagodarimo na dočeku domaćinu Milošu Dimitrijeviću i njegovim saradnicima. Ovo je veliki dan ne samo za Goraždevac već i preostale Srbe u Metohiji i za čitavu pokrajinu i svojevrsni zavet da nas ovakve stvari i u budućnosti okupljaju“, kaže Milenko Jovanović, predsednik PO Opštine Đakovica.

„Moja lična osećanja su posebna. Danas smo bili na službi, išli litijom kroz ovo selo. Ovi običaji su stvarno predivni. Mi iz Republike Srpske imamo posebne emocije o ovoj kolevci“, rekao je Predrag Petričević iz gradske uprave Bijeljine.

“Srećan sam što sam sa svojim narodom u Metohiji. Kada se uzme u obzir da je nacionalni identitet čitavog srpskog naroda, pa i onih koji su u rasejanju, počiva na kosovskom zavetu koji nas sve spaja, onda možemo da procenimo da danas u Metohiji i na Kosovu ima naših sunarodnika koji su spremni da se bore za taj zavet, za svoju kuću, za položaje srpskog naroda. Sve oči su uprete ka Kosovu i Metohiji, to je ugaoni kamen našeg nacionalnog identita”, rekao je lider Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Nakon tradicionalnih verskih običaja svi gosti ali i žitelji Goraždevca pozvani su na ručak koji je organizovao privremeni organ za opštinu Peć, na kojoj su uručene zahvalnice.

Sveti prorok Jeremija važi za zaštitnika Goraždevca od kad postoji ovo metohijsko selo. Ovogodišnji svečar je bila porodica Vučetić, koja je deo slavskog kolača za narednu godinu predala porodici Kastratović . Na čelu sa krstonošom, litije su okružile selo i na zapisima urezali krstove koji su po verovanju zaštita sela.Ostale vesti

Poziv za obnovu hrama Svetog Nikole u Prizrenu
Odbor za obnovu hrama Svetog Nikole u Prizrenu sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Teodosija sakuplja sredstva za obnovu ovog hrama poznatog i kao Rajkova crkva.
  • 16.08.2022
Sveti Stefan, slava manastira Banjska
Svetom arhijerejskom liturgijom koju služi vladika raško – prizrenski Teodosije, jutros je počelo obeležavanje slave manastira Banjska -hramovne slave ove zadužbine Svetog kralja Milutina, Prenos moštiju Svetog Arhiđakona Stefana.
  • 15.08.2022
Počeo Velikogospojinski post
Za pravoslavne hrišćanske vernike počeo je dvonedeljni Velikogospojinski post. Ustanovljen je kako bi se svi sećali Presvete Bogorodice i tražili molitveno zastupništvo od nje. Post se završava 28. avgusta po novom kalendaru, na Veliku Gospojinu.
  • 14.08.2022
Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022