Vesti
Religija

Litija Za Kosovo i Metohiju od Patrijaršije do Hrama Svetog Save

Litija za Kosovo i Metohiju krenula je danas ispred Patrijaršije i nastavila do Hrama Svetog Save.

Litija Za Kosovo i Metohiju od Patrijaršije do Hrama Svetog Save
Litija za Kosovo i Metohiju (Foto Tanjug Tara Radovoanović)

Oko stotinu građana okupilo se danas ispred Patrijaršije u Beogradu, odakle je krenula ’’Litija za spas Srbije i za sveto Kosovo i Metohiju’’ do Hrama Svetog Save, gde je skup i okončan.

Organizatori litije su Sabor pravoslavnih žena i Pokret Svetosavlje, a Aleksandra Knez Milojković iz Sabora pravoslavnih žena poručila je okupljenima da, iako su iskušenja velika, ne posustaju u borbi za KiM, kao i da žele da pokažu da nisu huligani jer se bore za svoju zemlju.

Okupljeni su nosili transparente sa likovima svetaca, verska obeležja i zastave Srbije, a u sredini kolone automobil je emitovao duhovne pravoslavne pesme, dok su pojedini učesnici tamjanom kadili ulice.

Povorka se kretala ulicama Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, Prizrenskom, Kraljom Milana, delom Beogradske kod kružnog toka Slavija, Bulevarom oslobođenja, a na bezbednost učesnika pazile su snage bezbednosti.

Deo učesnika protestne litije oko 17:00 ušao je na liturgiju u Hram Svetog Save na Vračaru u Beogradu, koju je služio patrijarh Porfirije, a deo je ostao na platou ispred.

Policija je došla oko 17:25 da rastera deo učesnika litije koji su protestovali ispred Hrama.

Oni su vikali na policiju "Idite na Kosovo", "Ustaše", "Ovo je okupirana država".

Posle rasprave s policijom, svi učesnici su ušli u hram.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023
Tribina ’’Značaj posta u hrišćanskom životu’’ sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 07. marta s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Značaj posta u hrišćanskom životu“.

  • 06.03.2023
Povodom nedelje pravoslavlja vladika Ilarion služio u Pećkoj patrijaršiji
Povodom nedelje pravoslavlja, vikarni episkop patrijarha srpskog Porfirija, vladika Ilarion služio je svetu liturgiju u manastiru Pećka Patrijaršija. Vladiki su sasluživali monasi manastira Visoki Dečani i sestrinstvo Pećke patrijaršije u prisustvu vernika iz Goraždevca, Osojana i ostalih povratničkih sredina u Metohiji.
  • 05.03.2023
Patrijarh Porfirije: Kosovo i Metohija su srce naše otadžbine
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je da Crkva zajedno sa vernim narodom odlično zna posebnu važnost kosovsko-metohijske srpske teritorije, samog srca otadžbine.
  • 03.03.2023
U Hramu Svetog Save služen moleban za Srbe na KiM

Patrijarh Porfirije služio je moleban u Hramu Svetog Save za Srbe i srpske svetinje na Kosovu i Metohiju, koji je takođe služen i u još četiri hrama Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

  • 03.03.2023