Vesti
Religija

Litija Za Kosovo i Metohiju od Patrijaršije do Hrama Svetog Save

Litija za Kosovo i Metohiju krenula je danas ispred Patrijaršije i nastavila do Hrama Svetog Save.

Litija Za Kosovo i Metohiju od Patrijaršije do Hrama Svetog Save
Litija za Kosovo i Metohiju (Foto Tanjug Tara Radovoanović)

Oko stotinu građana okupilo se danas ispred Patrijaršije u Beogradu, odakle je krenula ’’Litija za spas Srbije i za sveto Kosovo i Metohiju’’ do Hrama Svetog Save, gde je skup i okončan.

Organizatori litije su Sabor pravoslavnih žena i Pokret Svetosavlje, a Aleksandra Knez Milojković iz Sabora pravoslavnih žena poručila je okupljenima da, iako su iskušenja velika, ne posustaju u borbi za KiM, kao i da žele da pokažu da nisu huligani jer se bore za svoju zemlju.

Okupljeni su nosili transparente sa likovima svetaca, verska obeležja i zastave Srbije, a u sredini kolone automobil je emitovao duhovne pravoslavne pesme, dok su pojedini učesnici tamjanom kadili ulice.

Povorka se kretala ulicama Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, Prizrenskom, Kraljom Milana, delom Beogradske kod kružnog toka Slavija, Bulevarom oslobođenja, a na bezbednost učesnika pazile su snage bezbednosti.

Deo učesnika protestne litije oko 17:00 ušao je na liturgiju u Hram Svetog Save na Vračaru u Beogradu, koju je služio patrijarh Porfirije, a deo je ostao na platou ispred.

Policija je došla oko 17:25 da rastera deo učesnika litije koji su protestovali ispred Hrama.

Oni su vikali na policiju "Idite na Kosovo", "Ustaše", "Ovo je okupirana država".

Posle rasprave s policijom, svi učesnici su ušli u hram.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023