Vesti
Religija

Lipljan: U crkvi Svetih Flora i Lavra obeležena hramovna slava

Svečanom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu obeležena je slava ovog pravoslavnog hrama. Liturgiju je predvodio otac Ilarion, iguman manastira Draganac uz služenje sveštenstva Eparhije raško-prizrenske.

Lipljan: U crkvi Svetih Flora i Lavra obeležena hramovna slava
Sa današnjeg obeležavanja slave (Foto Neđeljko Zejak)

„Saborovanje u trenutnim uslovima ne znači mnogo, znači previše“, ističe protojerej Dragiša, paroh lipljanski koji podseća da je pokrenuta inicijativa obnove pravoslavnih crkava u ovom gradu.

„Svako saborovanje, svako okupljanje na kome se narod može videti, porazgovarati, pitati za zdravlje i suviše mnogo znači, ne samo ljudima u okolini, a pogotovo za nas koji u bližem okruženju živimo kod crkve u Lipljanu. Mi imamo dve svetinje u istom dvorištu, hvala Bogu da smo uspeli da pokrenemo da se uradi ikonostas i prikupljamo priloge za freskooslikavanje hrama Svetih Flora i Lavra“, kaže protojerej.

Praznik svetih mučenika Flora i Lavra i ove je godine okupio raseljene Lipljance i goste iz okolnih sela i razveselio preostale Srbe u Lipljanu.

„Hvala Gospodu Bogu da imamo priliku da se okupimo, koliko nas je ostalo ovde, i što smo uporni da opstanemo i posećujemo naše svetinje“, kaže Miloš Žorić, budući kolačar.

Za saborovanje u Lipljanu se zna odvajkada. Ne tako davno na današnji dan, ulice su bile pune sveta, a kad padne noć, velika igranka u Domu kulture. Iz godine u godinu stanovništvo se osipa, mladi odlaze.

„Nekad je bilo mnogo drugačije. Bilo je mnogo više ljudi, bilo je svečanije. Sabor je bio pravi, bilo je muzike i kola i tako dalje…Nažalost, sve nas je manje i to je najveći problem, ali šta da radimo, tako je kako je, ne možemo da utičemo na živote drugih. Iguman Ilarion lepo nam je rekao šta piše u Jevanđelju, da sve što prodajemo to ćemo morati na kraju da negde platimo, jer je ovo Božja zemlja“, ukazuje Žorić.

„Mladi odlaze, nezaposlenost je problem. Najveći je to problem, nema gde, imamo samo Dom zdravlja, školu osnovnu i privremeni organ opštine Lipljan“, kaže Jovica Mirić.

Crkva Vavedenja presvete Bogorodice u Lipljanu datira iz 14 veka, a crkva Svetih Flora i Lavra sagrađena je 1934. godine. Ove svetinje svedoče o životu Srba u ovom gradu, ističe predsednik Privremenog organa opštine Lipljan, Milan Joksimović.

“Ove svetinje nam pokazuju da moramo da se borimo I da uz pomoć države Srbije učinimo sve da lipljanci ostanu u svom gradu, a da oni koji žele da se vrate to im i omogućimo. Nadam se da će neko sledeće saborovanje da nas dočeka sa više Srba na ovim prostorima”, rekao je Joksimović.

Povodom hramovne slave, u crkvenoj porti je u popodnevnim satima priređen je i kulturno – umetnički program.Ostale vesti

Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022
Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
  • 03.08.2022
Danas je Sveti Ilija
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".
  • 02.08.2022
Danas je Ognjena Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.
  • 30.07.2022