Vesti
Religija

Lipljan: U crkvi Svetih Flora i Lavra obeležena hramovna slava

Svečanom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu obeležena je slava ovog pravoslavnog hrama. Liturgiju je predvodio otac Ilarion, iguman manastira Draganac uz služenje sveštenstva Eparhije raško-prizrenske.

Lipljan: U crkvi Svetih Flora i Lavra obeležena hramovna slava
Sa današnjeg obeležavanja slave (Foto Neđeljko Zejak)

„Saborovanje u trenutnim uslovima ne znači mnogo, znači previše“, ističe protojerej Dragiša, paroh lipljanski koji podseća da je pokrenuta inicijativa obnove pravoslavnih crkava u ovom gradu.

„Svako saborovanje, svako okupljanje na kome se narod može videti, porazgovarati, pitati za zdravlje i suviše mnogo znači, ne samo ljudima u okolini, a pogotovo za nas koji u bližem okruženju živimo kod crkve u Lipljanu. Mi imamo dve svetinje u istom dvorištu, hvala Bogu da smo uspeli da pokrenemo da se uradi ikonostas i prikupljamo priloge za freskooslikavanje hrama Svetih Flora i Lavra“, kaže protojerej.

Praznik svetih mučenika Flora i Lavra i ove je godine okupio raseljene Lipljance i goste iz okolnih sela i razveselio preostale Srbe u Lipljanu.

„Hvala Gospodu Bogu da imamo priliku da se okupimo, koliko nas je ostalo ovde, i što smo uporni da opstanemo i posećujemo naše svetinje“, kaže Miloš Žorić, budući kolačar.

Za saborovanje u Lipljanu se zna odvajkada. Ne tako davno na današnji dan, ulice su bile pune sveta, a kad padne noć, velika igranka u Domu kulture. Iz godine u godinu stanovništvo se osipa, mladi odlaze.

„Nekad je bilo mnogo drugačije. Bilo je mnogo više ljudi, bilo je svečanije. Sabor je bio pravi, bilo je muzike i kola i tako dalje…Nažalost, sve nas je manje i to je najveći problem, ali šta da radimo, tako je kako je, ne možemo da utičemo na živote drugih. Iguman Ilarion lepo nam je rekao šta piše u Jevanđelju, da sve što prodajemo to ćemo morati na kraju da negde platimo, jer je ovo Božja zemlja“, ukazuje Žorić.

„Mladi odlaze, nezaposlenost je problem. Najveći je to problem, nema gde, imamo samo Dom zdravlja, školu osnovnu i privremeni organ opštine Lipljan“, kaže Jovica Mirić.

Crkva Vavedenja presvete Bogorodice u Lipljanu datira iz 14 veka, a crkva Svetih Flora i Lavra sagrađena je 1934. godine. Ove svetinje svedoče o životu Srba u ovom gradu, ističe predsednik Privremenog organa opštine Lipljan, Milan Joksimović.

“Ove svetinje nam pokazuju da moramo da se borimo I da uz pomoć države Srbije učinimo sve da lipljanci ostanu u svom gradu, a da oni koji žele da se vrate to im i omogućimo. Nadam se da će neko sledeće saborovanje da nas dočeka sa više Srba na ovim prostorima”, rekao je Joksimović.

Povodom hramovne slave, u crkvenoj porti je u popodnevnim satima priređen je i kulturno – umetnički program.Ostale vesti

Peć: Praznik u gradskoj crkvi
Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave svetog Jovana preteče u Peći, ove godine se sabralo manje vernika nego inače, zbog epidemioloških mera koje su na snazi.
  • 11.09.2021
Obeležena hramovna slava u Uroševcu

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Uroševcu je obeležen praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Crkveni sabor okupio je pedesetak raseljenih Srba iz Uroševca i okoline, ali i meštana drugih sela na centralnom Kosovu.

  • 11.09.2021
Danas je Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista.
  • 11.09.2021
Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici
Nakon 22 godine u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola Luke, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“, prenosi Radio Goraždevac. 
  • 09.09.2021
Partrijarh srpski Porfirije ocenio je da i ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.
  • 06.09.2021
Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na Cetinju
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru ustoličen je na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
  • 05.09.2021