Vesti
Religija

Lipljan: U crkvi Svetih Flora i Lavra obeležena hramovna slava

Svečanom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu obeležena je slava ovog pravoslavnog hrama. Liturgiju je predvodio otac Ilarion, iguman manastira Draganac uz služenje sveštenstva Eparhije raško-prizrenske.

Lipljan: U crkvi Svetih Flora i Lavra obeležena hramovna slava
Sa današnjeg obeležavanja slave (Foto Neđeljko Zejak)

„Saborovanje u trenutnim uslovima ne znači mnogo, znači previše“, ističe protojerej Dragiša, paroh lipljanski koji podseća da je pokrenuta inicijativa obnove pravoslavnih crkava u ovom gradu.

„Svako saborovanje, svako okupljanje na kome se narod može videti, porazgovarati, pitati za zdravlje i suviše mnogo znači, ne samo ljudima u okolini, a pogotovo za nas koji u bližem okruženju živimo kod crkve u Lipljanu. Mi imamo dve svetinje u istom dvorištu, hvala Bogu da smo uspeli da pokrenemo da se uradi ikonostas i prikupljamo priloge za freskooslikavanje hrama Svetih Flora i Lavra“, kaže protojerej.

Praznik svetih mučenika Flora i Lavra i ove je godine okupio raseljene Lipljance i goste iz okolnih sela i razveselio preostale Srbe u Lipljanu.

„Hvala Gospodu Bogu da imamo priliku da se okupimo, koliko nas je ostalo ovde, i što smo uporni da opstanemo i posećujemo naše svetinje“, kaže Miloš Žorić, budući kolačar.

Za saborovanje u Lipljanu se zna odvajkada. Ne tako davno na današnji dan, ulice su bile pune sveta, a kad padne noć, velika igranka u Domu kulture. Iz godine u godinu stanovništvo se osipa, mladi odlaze.

„Nekad je bilo mnogo drugačije. Bilo je mnogo više ljudi, bilo je svečanije. Sabor je bio pravi, bilo je muzike i kola i tako dalje…Nažalost, sve nas je manje i to je najveći problem, ali šta da radimo, tako je kako je, ne možemo da utičemo na živote drugih. Iguman Ilarion lepo nam je rekao šta piše u Jevanđelju, da sve što prodajemo to ćemo morati na kraju da negde platimo, jer je ovo Božja zemlja“, ukazuje Žorić.

„Mladi odlaze, nezaposlenost je problem. Najveći je to problem, nema gde, imamo samo Dom zdravlja, školu osnovnu i privremeni organ opštine Lipljan“, kaže Jovica Mirić.

Crkva Vavedenja presvete Bogorodice u Lipljanu datira iz 14 veka, a crkva Svetih Flora i Lavra sagrađena je 1934. godine. Ove svetinje svedoče o životu Srba u ovom gradu, ističe predsednik Privremenog organa opštine Lipljan, Milan Joksimović.

“Ove svetinje nam pokazuju da moramo da se borimo I da uz pomoć države Srbije učinimo sve da lipljanci ostanu u svom gradu, a da oni koji žele da se vrate to im i omogućimo. Nadam se da će neko sledeće saborovanje da nas dočeka sa više Srba na ovim prostorima”, rekao je Joksimović.

Povodom hramovne slave, u crkvenoj porti je u popodnevnim satima priređen je i kulturno – umetnički program.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022