Vesti
Religija

Lipljan: U crkvi Svetih Flora i Lavra obeležena hramovna slava

Svečanom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu obeležena je slava ovog pravoslavnog hrama. Liturgiju je predvodio otac Ilarion, iguman manastira Draganac uz služenje sveštenstva Eparhije raško-prizrenske.

Lipljan: U crkvi Svetih Flora i Lavra obeležena hramovna slava
Sa današnjeg obeležavanja slave (Foto Neđeljko Zejak)

„Saborovanje u trenutnim uslovima ne znači mnogo, znači previše“, ističe protojerej Dragiša, paroh lipljanski koji podseća da je pokrenuta inicijativa obnove pravoslavnih crkava u ovom gradu.

„Svako saborovanje, svako okupljanje na kome se narod može videti, porazgovarati, pitati za zdravlje i suviše mnogo znači, ne samo ljudima u okolini, a pogotovo za nas koji u bližem okruženju živimo kod crkve u Lipljanu. Mi imamo dve svetinje u istom dvorištu, hvala Bogu da smo uspeli da pokrenemo da se uradi ikonostas i prikupljamo priloge za freskooslikavanje hrama Svetih Flora i Lavra“, kaže protojerej.

Praznik svetih mučenika Flora i Lavra i ove je godine okupio raseljene Lipljance i goste iz okolnih sela i razveselio preostale Srbe u Lipljanu.

„Hvala Gospodu Bogu da imamo priliku da se okupimo, koliko nas je ostalo ovde, i što smo uporni da opstanemo i posećujemo naše svetinje“, kaže Miloš Žorić, budući kolačar.

Za saborovanje u Lipljanu se zna odvajkada. Ne tako davno na današnji dan, ulice su bile pune sveta, a kad padne noć, velika igranka u Domu kulture. Iz godine u godinu stanovništvo se osipa, mladi odlaze.

„Nekad je bilo mnogo drugačije. Bilo je mnogo više ljudi, bilo je svečanije. Sabor je bio pravi, bilo je muzike i kola i tako dalje…Nažalost, sve nas je manje i to je najveći problem, ali šta da radimo, tako je kako je, ne možemo da utičemo na živote drugih. Iguman Ilarion lepo nam je rekao šta piše u Jevanđelju, da sve što prodajemo to ćemo morati na kraju da negde platimo, jer je ovo Božja zemlja“, ukazuje Žorić.

„Mladi odlaze, nezaposlenost je problem. Najveći je to problem, nema gde, imamo samo Dom zdravlja, školu osnovnu i privremeni organ opštine Lipljan“, kaže Jovica Mirić.

Crkva Vavedenja presvete Bogorodice u Lipljanu datira iz 14 veka, a crkva Svetih Flora i Lavra sagrađena je 1934. godine. Ove svetinje svedoče o životu Srba u ovom gradu, ističe predsednik Privremenog organa opštine Lipljan, Milan Joksimović.

“Ove svetinje nam pokazuju da moramo da se borimo I da uz pomoć države Srbije učinimo sve da lipljanci ostanu u svom gradu, a da oni koji žele da se vrate to im i omogućimo. Nadam se da će neko sledeće saborovanje da nas dočeka sa više Srba na ovim prostorima”, rekao je Joksimović.

Povodom hramovne slave, u crkvenoj porti je u popodnevnim satima priređen je i kulturno – umetnički program.Ostale vesti

Patrijarh Porfirije apeluje na mir
Patrijarh Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru. Tom prilikom, patrijarh je u svojoj besedi istakao da je “danas više nego ikad potrebno da se molimo za mir, za našu braću i sestre na Kosvu i Metohiji”.
  • 01.10.2023
Vladika Ilarion o snazi krsta: Od prokletstva do blagoslova
Vikarni episkop patrijarha srpskog Ilarion služio je liturgiju u Pećkoj patrijaršiji povodom današnjem praznika Krstovdana. U svom obraćanju, on je istakao duboke duhovne poruke o snazi krsta i njegovom simbolizmu koji podseća na paradokse i duboke istine hrišćanske vere.
  • 27.09.2023
Jesenji Krstovdan - dobro je srediti kuću pred zimu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.

  • 27.09.2023
Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023