Vesti
Religija

„Ličnost koja se ne može sagledati“

"Ličnost vladike Atanasija je toliko velika i jaka, da je ne možete sagledati“, naveo je, govoreći o upokojenom episkopu zahumsko-hercegovačkom, pesnik Žarko Milenković sa kojim se slaže i novinar Neđeljko Zejak. „Sveštenstvo, monaštvo, verni narod, posebno od vladike toliko voljena deca Кosova, Metohije i stare Raške uvek će pamtiti blaženopočivšeg Vladiku Atanasija kao našeg istinskog oca“, navodi se u saopštenju vladike Teodosija.
„Ličnost koja se ne može sagledati“
Vladika Atanasije (Foto arhiva Kim)

Vladika Atanasije je jedna markantna ličnost. „Njegova ličnost je toliko jaka i toliko velika da ne možete da je sagladete“, rekao je za RTV Kim pesnik Žarko Milenković.

„On je na svakom polju ostavio veliki trag. Konkretno, kod nas, na Kosovu i Metohiji, on je bio uz mitropolita Afmfilohija naš veliki čuvar. Uvek je bio tu kada nam je bilo najteže i kada je trebalo nama uliti nadu, hrabrost. Uvek nas je uveseljavao svojim izjavama. Pratila su ga deca, on je uvek nosio neke bombone koje je njima delio. Mnogi će ga pamtiti po nekim oštrim izjavama, kada ga sretnu u crkvi, ako je gužva, on je uvek imao zamerke na nečije oblačenje, na torbu, na položaj, ali je u suštini bio tako blag. Te kritike nisu bile kritike, već neka vrsta očinskog upozorenja da bismo bili što bolji“, kazao je Milenković.

Povodom upokojenja vladike Atanasija, saopštenjem se oglasio i episkop raško-prizrenski Teodosije koji je pre nekoliko dana hospitalizovan zbog koronavirusa.

„Sveštenstvo, monaštvo, verni narod, posebno od vladike toliko voljena deca Кosova, Metohije i stare Raške uvek će pamtiti blaženo-počivšeg Vladiku Atanasija kao našeg istinskog oca, učitelja, čoveka koji je svim dušom i srcem disao za ove mučeničke krajeve“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ERP.

Vladika Atanasije bio je član Udruženja književnika Srbije.

„On je jedan od retkih teologa i crkvenih velikodostojnika koji je mnogo i dobro pisao“, istakao je Milenković.

„Pomenuo bih knjigu o Dostojevskom, on je jedan od najrelevantnijih poznavalaca Dostojevskog. Učestvovao je na stručnim skupovima posvećenim ovom piscu, poslednji skup je bio u Beogradu pre dve godine. Patrologiji je dao izuzetne knjige. On je poznavao crkvena učenja i učenja Svetih Otaca, Maksima Ispovednika i Grigorija Palame, i on je o tim ljudima ostavio zaista velike monografije koje će se koristiti u budućnosti“, kazao je Milenković.

Upokojenjem vladike Atanasija vernici su izgubili staratelja, kazao je novinar Neđeljko Zejak. Istakao je da će se „Srbi na Kosovu sećati kako je 1999. godine uspevao da stigne na svako moguće mesto“.

„Ostaće upomaćen po njegovim pokušajima da stiša narod u Starom Gracku kada se dogodilo ubistvo 14 srpskih žetelaca, kada je u konaku manastira Gračanica pokušavao, ne samo da smiri narod i porodice, nego da smiri i političare, da pokušaju da mudro razmišljaju“, seća se Zejak.

On je dodao da će vladika Atanasije ostati upamćen i po britkoj reči.

„Ili po njegovom, što bi narod rekao: što nam umu, to na drumu. Jedan brilijantan jezik, brilijantan um koji, u pravom smilu reči, treba da služi svakom Srbinu ili svakom intelektualcu u ponašanju, u delovanju i u radu“, naveo je Zejak.

Vladika Atanasije je svojevremeno, nakon razrešenja episkopa raško-prizrenskog Artemija, bio privremeni administrator Eparhije raško-prizrenske.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, koji je preminuo od posledica zaraze koronavirusom, biće sahranjen u subotu, 6. marta na groblju manastira Tvrdoš u Trebinju.

 

 Ostale vesti

O. Janjić: Crkva u Samodreži pretvorena u smetilište
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je "crkva Sv. Jovana Preteče u Samodreži, pretvorena u deponiju smeća i javni toalet za obližnju albansku školu".
  • 14.04.2021
Počeo ramazanski post

Danas je počeo ramazanski post i narednih 30 dana muslimanski vernici će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.

  • 13.04.2021
SPC i vernici slave Sabor Svetog arhangela Gavrila
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Sabor Svetog Arhangela Gavrila, i njegovo javljanje kroz svu istoriju ljudskog spasenja. Smatra se zaštitnikom ljudi i životinja.
  • 08.04.2021
Uskrs po Gregorijanskom kalendaru
Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
  • 04.04.2021
Danas su Mladenci
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.
  • 22.03.2021
Počinje Veliki ili Vaskršnji post
Veliki ili Vaskršnji post počinje danas i završava se na Vaskrs koji ove godine pada 2. maja.
  • 15.03.2021