Vesti
Religija

Leposavić: Obeležena hramovna i opštinska slava

U Leposaviću je obeležena hramovna i opštinska slava Sveti Vasilije Ostroški.

Leposavić: Obeležena hramovna i opštinska slava
Detalj sa obeležavanja Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću (Foto Kancelarija za KiM)

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva.

Nakon liturgije litija je prošla gradskim ulicama, usledilo je rezanje slavskog kolača i lomljenje slavske česnice.

Vladika Teodosije je u svojoj besedi podsetio da se danas ujedno obeležava i dvadeset godina od osvećenja hrama u Leposaviću.

"Današnji praznik nas je sve sabrao ovde u ovom gradu, u hramu posvećenom Svetom Vasiliju Ostroškom čudotvorcu. Danas slavimo 20 godina od osvećenja ovoga hrama u kome se sabiramo da bi ispunili reč Hristovu. ’Gde je dvoje ili troje sabrano u moje ime tu sam i ja među vama’, tako je Gospod zapovedio da imamo zajedničku molitvu. Da sabrani i jedinstveni u imenu njegovom u veri, zapovestima Božjim, molimo Boga i tražimo sve ono što je prolazno i zemaljsko koliko ono što je večno, nebesko", kazao je vladika Teodosije.

Predsednik Privremenog organa Zoran Todić kazao je da Leposavić danas slavi svojevrsni jubilej.

"Bez obzira na to u kakvom se trenutku nalazimo, vera je nešto što nam daje snagu i motivaciju da se i dalje verujući borimo za naš opstanak na ovim prostorima, bez obzira na izazove i iskušenja koja su pred nama, da poštujemo jedni druge, da se pomolimo za mir naših domaćina i za sve žitelje naše opštine i čitavog pravoslavne naroda. Moramo da poštujemo jedni druge i da se molimo Bogu da dobro pobedi" , rekao je Todić.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić čestitala je svim vernicima, posebno Leposavcima slavu.

"Okupili smo se danas kako bi smo sa našim vernim narodom obeležili ovaj veliki praznik. U ime direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u ime svih predstavnika Vlade Republike Srbije, svim pravoslavnim vernicima čestitam Svetog Vasilija, koji nas je okupio danas u ovako velikom broju i koji je, baš kao i mi danas, živeo u teškim vremenima i koji je znao da čovek jedino može da opstane ne mržnjom i gnevom, već negovanjem duše kroz veru i buđenjem ljubavi u čoveku", kazala je ona. 

U okviru obeležavanja Slave, organizovane su i 18. Internacionalne atletske trke "Sveti Vasilije Ostroški - Leposavić 2023", dok će se u 18:00 časova u porti hrama održati kulturno-umetnički program u kojem nastupaju Pavlina Radovanović, narodni guslar Siniša Petrić i KUD "Kopaonik" iz Leposavića.Ostale vesti

U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
  • 25.05.2023
Danas je Spasovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Hristovog vaznesenja - Spasovdan. U crkvi Svetog Grigorija u Livađu biće obeležen današnji praznik, to je i slava Beograda, koji će je obeležiti liturgijom i litijom. U Prizrenu su juče počeli Spasovdanski dani.
  • 25.05.2023