Leposavić: Obeležavanje desetogodišnjice smrti patrijarha Pavla

Crkvena opština Leposavić u petak, 15. novembra, obeležava desetogodišnjicu smrti patrijarha Pavla. Ovo je prva takva manifestacija koju organizuje ova crkvena opština u nadi da će ona postati tradicija.

Podeli ovaj članak sa:
 • Patrijarh Pavle (Foto arhiva KIM)

Program „Putevima svevremenog Patrijarha“ počeće u 9 sati svetom liturgijom u hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Od 10:30 služiće se pomen, a svečanoj akademiji u porti hrama Svetog Vasilija Ostroškog prisustvovaće pesnik Nenad Jero Radenković, glumac Ivan Vučković, članovi KUD „Kopaonik“ i vokalna solistkinja Nevena Čiplak. Svi oni će učestvovati u kulturno-umetničkom programu koji će uslediti potom.

U sklopu programa će biti izloženi i crteži Radovana Antića i slike ikonopisca Nemanje Lazarevića na temu „Patrijarh Pavle“.

Na istu temu ranije je bio raspisan i likovni konkurs. Pristigli radovi će takođe biti izloženi, a najuspešniji autori nagrađeni.

Patrijarh Pavle, svetovno ime Gojko Stojčević, preminuo je 15. novembra 2009. u 95. godini. Prema sopstvenoj želji izraženoj u testamentu, sahranjen u manastiru Rakovica u četvrtak, 19. novembra 2009. godine.

Na tronu Svetog Save kao patrijarh srpski nalazio se 19 godina, a među narodom je bio omiljen zbog skromnosti i istinoljubivosti.

Izabran je za episkopa raško-prizrenskog 29. maja 1957. godine, a posvećen je 21. septembra 1957. godine, u beogradskoj Sabornoj crkvi. Čin posvećenja obavio je tadašnji patrijarh srpski Vikentije. Za episkopa raško-prizrenskog ustoličen je 13. oktobra 1957. godine, u prizrenskoj Sabornoj crkvi Svetog Đorđa.

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 1. decembra 1990. Sutradan, 2. decembra, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Ostale vesti

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane