Vesti
Religija

Leposavić: Obeležavanje desetogodišnjice smrti patrijarha Pavla

Crkvena opština Leposavić u petak, 15. novembra, obeležava desetogodišnjicu smrti patrijarha Pavla. Ovo je prva takva manifestacija koju organizuje ova crkvena opština u nadi da će ona postati tradicija.
Leposavić: Obeležavanje desetogodišnjice smrti patrijarha Pavla
Patrijarh Pavle (Foto arhiva KIM)

Program „Putevima svevremenog Patrijarha“ počeće u 9 sati svetom liturgijom u hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Od 10:30 služiće se pomen, a svečanoj akademiji u porti hrama Svetog Vasilija Ostroškog prisustvovaće pesnik Nenad Jero Radenković, glumac Ivan Vučković, članovi KUD „Kopaonik“ i vokalna solistkinja Nevena Čiplak. Svi oni će učestvovati u kulturno-umetničkom programu koji će uslediti potom.

U sklopu programa će biti izloženi i crteži Radovana Antića i slike ikonopisca Nemanje Lazarevića na temu „Patrijarh Pavle“.

Na istu temu ranije je bio raspisan i likovni konkurs. Pristigli radovi će takođe biti izloženi, a najuspešniji autori nagrađeni.

Patrijarh Pavle, svetovno ime Gojko Stojčević, preminuo je 15. novembra 2009. u 95. godini. Prema sopstvenoj želji izraženoj u testamentu, sahranjen u manastiru Rakovica u četvrtak, 19. novembra 2009. godine.

Na tronu Svetog Save kao patrijarh srpski nalazio se 19 godina, a među narodom je bio omiljen zbog skromnosti i istinoljubivosti.

Izabran je za episkopa raško-prizrenskog 29. maja 1957. godine, a posvećen je 21. septembra 1957. godine, u beogradskoj Sabornoj crkvi. Čin posvećenja obavio je tadašnji patrijarh srpski Vikentije. Za episkopa raško-prizrenskog ustoličen je 13. oktobra 1957. godine, u prizrenskoj Sabornoj crkvi Svetog Đorđa.

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 1. decembra 1990. Sutradan, 2. decembra, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu.Ostale vesti

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
  • 04.04.2020
SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020