Vesti
Religija

Lepina: Obeležen praznik Svetog Pantelejmona

"Ljubav božija se izliva jednako na sve, a od nas samih zavisi kako ćemo je prepoznati, koliko ćemo je usvojiti u našem životu i koliko ćemo uspeti da je podelimo sa drugima", poručio je u besedi sveštenik Srđan Stanković na obeležavanju hramove Slave Svetog Pantelejmona u Lepini.

Lepina: Obeležen praznik Svetog Pantelejmona
Crkva Svetog Pantelejmona u Lepini (Foto Kim)

Okupljeni vernici u dvorištu crkve Svetog Pantelejmona prisustvovali su svetoj liturgiji koju je služio sveštenik Srđan Stanković.

"Ime Svetog Pantelejmona kada se prevede na naš jezik znači svemilostivi, pun milosti Božije. Njegovo stradanje je bilo više nego junačko, njegovo mlado telo su strugali, palili, zalivali uljem, a Gospod je bio stalno sa njim jer je on želeo da stalno bude sa Gospodom i svoju dušu zavetovao je njemu i svoje telo i svoj zemaljski život. Mi Srbi i dan danas stradamo i još nas više ima. I dan danas trpimo i još smo jači u trpljenju, jer se ljubav Božija izliva jednako na sve, a od nas samih zavisi kako ćemo je prepoznati, koliko ćemo je usvojiti u našem životu i koliko ćemo uspeti da je podelimo sa drugima", istakao je u besedi otac Srđan.

Domaćin ovogodišnje slave bila je porodica Dejana Rašića iz Lepine.

“Neka Blagoslov svetog Pantelejmona milostivog bude sa bratom našim Dejanom i njegovom porodicom koja je danas njegovu svetinju želela da podeli sa svima vama. Njemu neka Gospod da po srcu njegovom ono što je potrebno za ovaj kratak život na zemlji, a osobito na večnost u Carstvu Božijem”, poručio je sveštenik Srđan u besedi.

Sledeće godine će domaćin slave biti Dejan Mitrović iz Lepine.

"Uzeo sam kolač zbog svoje porodice i zbog naše tradicije u selu, zato što nam mnogo znači da ovde ostanemo", rekao je Mitrović.

Praznik Svetog Pantelejmona obeležava se sedam dana od Svetog Ilije. Veruje se da će svaki rad danas, Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim, a ko se sprema za put, treba da krene baš danas.

Crkva Sv. Pantelejmona u Lepini prvi put se pominje u Gračaničkoj povelji 1314. godine, kasnije je srušio Mehmet Paša Sokolović i od tog kamena napravio most na Sitnici. Na temeljima stare crkve 1996. godine započeta je gradnja nove, koja je osveštana 2012. godine.Ostale vesti

SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021
Božić po Julijanskom kalendaru - Hristos se rodi!
Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas slave najradosnihi hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. RTV Kim čestita Božić svima koji slave.
  • 07.01.2021
Tradicionalno paljenje badnjaka u manastiru Gračanica
U porti manastira Gračanica, uz prisustvo vernika i sveštenstva, osvećen je i naložen badnjak, čime je počelo obeležavanje Badnje večeri.
  • 06.01.2021
U Kosovskoj Mitrovici zapaljen badnjak
Uoči Božića, a nakon jutarnje liturgije i ove godine je tradicionalno organizovano osvećenje i paljenje badnjaka ispred crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.
  • 06.01.2021