Vesti
Religija

Lepina: Obeležen praznik Svetog Pantelejmona

"Ljubav božija se izliva jednako na sve, a od nas samih zavisi kako ćemo je prepoznati, koliko ćemo je usvojiti u našem životu i koliko ćemo uspeti da je podelimo sa drugima", poručio je u besedi sveštenik Srđan Stanković na obeležavanju hramove Slave Svetog Pantelejmona u Lepini.

Lepina: Obeležen praznik Svetog Pantelejmona
Crkva Svetog Pantelejmona u Lepini (Foto Kim)

Okupljeni vernici u dvorištu crkve Svetog Pantelejmona prisustvovali su svetoj liturgiji koju je služio sveštenik Srđan Stanković.

"Ime Svetog Pantelejmona kada se prevede na naš jezik znači svemilostivi, pun milosti Božije. Njegovo stradanje je bilo više nego junačko, njegovo mlado telo su strugali, palili, zalivali uljem, a Gospod je bio stalno sa njim jer je on želeo da stalno bude sa Gospodom i svoju dušu zavetovao je njemu i svoje telo i svoj zemaljski život. Mi Srbi i dan danas stradamo i još nas više ima. I dan danas trpimo i još smo jači u trpljenju, jer se ljubav Božija izliva jednako na sve, a od nas samih zavisi kako ćemo je prepoznati, koliko ćemo je usvojiti u našem životu i koliko ćemo uspeti da je podelimo sa drugima", istakao je u besedi otac Srđan.

Domaćin ovogodišnje slave bila je porodica Dejana Rašića iz Lepine.

“Neka Blagoslov svetog Pantelejmona milostivog bude sa bratom našim Dejanom i njegovom porodicom koja je danas njegovu svetinju želela da podeli sa svima vama. Njemu neka Gospod da po srcu njegovom ono što je potrebno za ovaj kratak život na zemlji, a osobito na večnost u Carstvu Božijem”, poručio je sveštenik Srđan u besedi.

Sledeće godine će domaćin slave biti Dejan Mitrović iz Lepine.

"Uzeo sam kolač zbog svoje porodice i zbog naše tradicije u selu, zato što nam mnogo znači da ovde ostanemo", rekao je Mitrović.

Praznik Svetog Pantelejmona obeležava se sedam dana od Svetog Ilije. Veruje se da će svaki rad danas, Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim, a ko se sprema za put, treba da krene baš danas.

Crkva Sv. Pantelejmona u Lepini prvi put se pominje u Gračaničkoj povelji 1314. godine, kasnije je srušio Mehmet Paša Sokolović i od tog kamena napravio most na Sitnici. Na temeljima stare crkve 1996. godine započeta je gradnja nove, koja je osveštana 2012. godine.Ostale vesti

Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020
Mala Gospojina, dan za svadbe i veridbe
Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.
  • 21.09.2020
Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom
Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je "da se verni narod i monaštvo na Kosovu za srpske svetinje bori istinom i molitvama".
  • 14.09.2020
Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom Koha Ditore, Ministarstvo kulture i infomisanja  Srbije još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.
  • 13.09.2020
Eparhija o tekstu Kohe: Propaganda i širenje mržnje prema Srbima
Eparhija raško-prizrenska reagovala je povodom jučerašnjeg teksta lista Koha ditore, navodeći ovakvo pisanje "otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini".
  • 13.09.2020
Tačka Vašingtonskog sporazuma o SPC već postoji u zakonima Kosova
Deo sporazuma koja se odnosi na verske slobode i zaštitu objekata SPC koji su u Vašingtonu nedavno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti je nešto što već postoji u kosovskim zakonima i odlukama Ustavnog suda, potvrđuje za RTV Kim iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić.
  • 08.09.2020