Vesti
Religija

Laplje Selo: Osvećenje i loženje Badnjaka

Oko dvesta građana okupilo se večeras u porti crkve Svete Petke u Lapljem Selu gde je održano tradicionalno osvećenje i loženje Badnjaka.
Laplje Selo: Osvećenje i loženje Badnjaka
Okupljeni vernici u porti crkve u Lapljem Selu (Foto Kim)

Po ne tako hladnom vremenu, više od 200 vernika, među kojima je bilo dosta dece, okupilo se večeras u porti crkve u Lapljem Selu kako bi prisustvovali večernjoj liturgiji i loženju božićnog drveta.

Badnjak je ložio sveštenik Bojan Krstić zajedno sa okupljenim meštanima.

"Zahvaljujem se svima koji su došli večeras. Neka vam je srećno Badnje veče u zdravlju da ga proslavljate za mnogo godina braćo i sestre", kazao je sveštenik Bojan Krstić.

Događaj je uveličao dečiji hor koji je ispred crkve izvodio pesme o veri i Kosovu. Priređen je i vatromet, a okupljeni su mogli da se posluže sokovima i vinom.

Božićna liturgija u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu počinje sutra od 7 sati i 30 minuta.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020