Vesti
Religija

Laplje Selo: Osvećenje i loženje Badnjaka

Oko dvesta građana okupilo se večeras u porti crkve Svete Petke u Lapljem Selu gde je održano tradicionalno osvećenje i loženje Badnjaka.
Laplje Selo: Osvećenje i loženje Badnjaka
Okupljeni vernici u porti crkve u Lapljem Selu (Foto Kim)

Po ne tako hladnom vremenu, više od 200 vernika, među kojima je bilo dosta dece, okupilo se večeras u porti crkve u Lapljem Selu kako bi prisustvovali večernjoj liturgiji i loženju božićnog drveta.

Badnjak je ložio sveštenik Bojan Krstić zajedno sa okupljenim meštanima.

"Zahvaljujem se svima koji su došli večeras. Neka vam je srećno Badnje veče u zdravlju da ga proslavljate za mnogo godina braćo i sestre", kazao je sveštenik Bojan Krstić.

Događaj je uveličao dečiji hor koji je ispred crkve izvodio pesme o veri i Kosovu. Priređen je i vatromet, a okupljeni su mogli da se posluže sokovima i vinom.

Božićna liturgija u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu počinje sutra od 7 sati i 30 minuta.Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021