Vesti
Religija

Laplje Selo: Obeležena Sveta Petka

U crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Zbog epidemiološke situacije u crkvi je jutros bilo manje vernika, osim onih koji na ovaj dan proslavljaju krsnu slavu.
Laplje Selo: Obeležena Sveta Petka
Crkva Svete Petke u Lapljem Selu (Foto Kim)

Liturgija povodom praznika služena je pred manjim brojem vernika i bez prisustva medijskih ekipa. Takvu situaciju prouzrokovala je epidemiološka kriza izazvana koronavirusom.

Ipak, vernici koji ovaj praznik proslavljaju kao svoju krsnu slavu došli su jutros da prerežu kolač. U razgovoru ispred crkve za RTV Kim ističu da će poštovati preporuke SPC i Eparhije te da će slavu proslaviti u krugu porodice. Neki, pak, ističu da su njihova vrata otvorena za svakog gosta.

“Slavimo Sveta Petku kao i svake godine, tradicionalno dočekujemo goste. Poštujem stav Srpske pravoslavne crkve i razumem. Moja kuća je otvorena za svakog gosta, a odgovornost ću ostaviti na pojedincima”, kazao je Saša Jančetović.

“Već dugo proslavljam Svetu Petku, to je naša presveta majka, zaštitnica. Proslavljam u krugu porodice i bliskih prijatelja”, rekla je Tatjana Stanimirović.

“Sveta Petka je naša zaštitinica, ona nas čuva i mi je mnogo volimo. Nadamo se u Boga i Sveta Petku da nas spasi. Kada imaš muku veruješ u Boga više nego u sve. Izgubila sam dva sina, da nije svete Petke, ja bih umrla”, kazala je Milijana Stević iz Lapljeg Sela.

“Slavim Sveta Petku i ovo je za nas sveti dan, doneo sam kolač u crkvu. Poštovaćemo preporuke”, rekao je Živorad Ničić iz Čaglavice.

Podsetimo, nedavno su patrijarh srpski Irinej i Eparhija raško-prizrenska pozvali vernike da poštuju preporuke zdravstvenih stručnjaka i da se tokom predstojećih slava ne okupljaju u velikom broju.Ostale vesti

Patrijarh Porfirije sa Kosova
"Od novog patrijarha srpskog, istinski očekujemo, i verujemo da će se na svakom mestu i u svakom trenutku boriti za svetinje, za kulturu, život i državne interese Srba na Kosovu i Metohiji i da će ih neodstupno štititi svojim duhom, svojom ljubavlju i svojim velikim znanjem“, kazao je književnik i novinar Živojin Rakočević govoreći o njegovoj svetosti, novoizabranom patrijarhu Porfiriju.
  • 19.02.2021
Patrijarh srpski Porfirije ustoličen
Njegova svetost gospodin Porfirije, kog je juče Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao za novog poglavara SPC, ustoličen je u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.
  • 19.02.2021
Ustoličenje patrijarha sutra
Ustoličenje novoizabranog patrijarha Porfirija obaviće se sutra, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
  • 18.02.2021
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, prenosi Tanjug.

  • 18.02.2021
Sabor SPC danas bira patrijarha
Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan u kripti Hrama Svetog Save sa početkom u 12 sati.
  • 18.02.2021
Sretenje, prvi susret Boga i čoveka, ali i zime i leta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Sretenje Gospodnje, jedan od najsvečanijih praznika, koji predstavlja prvi susret novorođenog Isusa Hrista sa ljudima.
  • 15.02.2021