Vesti
Religija

Laplje Selo: Obeležena Sveta Petka

U crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Zbog epidemiološke situacije u crkvi je jutros bilo manje vernika, osim onih koji na ovaj dan proslavljaju krsnu slavu.
Laplje Selo: Obeležena Sveta Petka
Crkva Svete Petke u Lapljem Selu (Foto Kim)

Liturgija povodom praznika služena je pred manjim brojem vernika i bez prisustva medijskih ekipa. Takvu situaciju prouzrokovala je epidemiološka kriza izazvana koronavirusom.

Ipak, vernici koji ovaj praznik proslavljaju kao svoju krsnu slavu došli su jutros da prerežu kolač. U razgovoru ispred crkve za RTV Kim ističu da će poštovati preporuke SPC i Eparhije te da će slavu proslaviti u krugu porodice. Neki, pak, ističu da su njihova vrata otvorena za svakog gosta.

“Slavimo Sveta Petku kao i svake godine, tradicionalno dočekujemo goste. Poštujem stav Srpske pravoslavne crkve i razumem. Moja kuća je otvorena za svakog gosta, a odgovornost ću ostaviti na pojedincima”, kazao je Saša Jančetović.

“Već dugo proslavljam Svetu Petku, to je naša presveta majka, zaštitnica. Proslavljam u krugu porodice i bliskih prijatelja”, rekla je Tatjana Stanimirović.

“Sveta Petka je naša zaštitinica, ona nas čuva i mi je mnogo volimo. Nadamo se u Boga i Sveta Petku da nas spasi. Kada imaš muku veruješ u Boga više nego u sve. Izgubila sam dva sina, da nije svete Petke, ja bih umrla”, kazala je Milijana Stević iz Lapljeg Sela.

“Slavim Sveta Petku i ovo je za nas sveti dan, doneo sam kolač u crkvu. Poštovaćemo preporuke”, rekao je Živorad Ničić iz Čaglavice.

Podsetimo, nedavno su patrijarh srpski Irinej i Eparhija raško-prizrenska pozvali vernike da poštuju preporuke zdravstvenih stručnjaka i da se tokom predstojećih slava ne okupljaju u velikom broju.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično su započeli post juče.
  • 28.11.2020
Danas je Mratindan, praznik posvećen Svetom Stefanu Dečanskom
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2020
Protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, prvi urednik TV Hram, urednik monogarafije od 10 tomova i autor filma o pokojnom patrijarhu Irineju rekao je za RTV Кim da su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohijem sa svima svetima danas za trpezom Svetog kralja Stefana Dečanskog.
  • 22.11.2020
Sahranjen Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.
  • 22.11.2020
Preminuo vladika Artemije
Nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (1935) preminuo je danas od posledica koronvariusa u bolnici u Valjevu, saznaje RTV Kim.
  • 21.11.2020
Danas je Aranđelovdan, praznik neba i zemlje
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta slava. Umirovljeni vladika Atanasije služio je liturgiju u manastiru Svetih Arhangela.
  • 21.11.2020