Vesti
Religija

Laplje Selo: Obeležena Sveta Petka, zaštitnica žena

Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki.
Laplje Selo: Obeležena Sveta Petka, zaštitnica žena
Obeležavanje Svete Petke u Laljem Selu (Foto Kim)

U crkvi posvećenoj ovoj svetiteljki u Lapljem Selu, liturgiju je služio iguman manastira Draganac otac Ilarion, uz sasluženje seoskog paroha Bojana Krstića i prištinskog paroha Saše Mitrovića.

Nakon liturgije je presečen slavski kolač koji je ove godine pripremila porodica Ristić iz Lapljeg Sela, a osvećena je i sveta vodica.

„Draga braćo i sestre, danas smo zablagodarili gospodu Bogu kroz svetu liturgiju, sjedinili se sa Hristom kroz veliku Svetu tajnu pričešća, uzneli molitve Prepodobnoj mučenici Paraskevi zajedno sa našim po blagoslovu, igumanom manastira Draganac ocem Ilarionom, ocem Sašom i našim domaćinom Đorđem Ristićem. Hteo bih da se zahvalim i svima vama koji ste na bilo koji način doprneli ovoj svetinji, bilo svojim dobrovoljnim prilozima, radom i trudom. Zato iskreno molim da gospod Bog preko svoje ugodnice Prepodbne mučenice Paraskeve daruje svima vama blagoslov, izobilje i svako dobro u ovom životu“, rekao je otac Bojan nakon liturgije.

Iako je radni dan, liturgiji u crkvi Svete Petke prisustvovao je veliki broj vernika kako iz Lapljeg Sela tako i iz ostalih mesta na teritoriji opštine Gračanica. Među njima je bilo i dosta dece.

„Svake godine dolazimo u ovu crkvu, kako bi nam pomogla Sveta Petka“, rekla nam je Zorica Arsić iz Gornje Gušterice.

„Čini mi se da je prošle godine bilo više naroda, ove godine je nešto manje. Seli se narod, mada mi, hvala Bogu, ne planiramo da idemo odavde“, kazala je Gordana Stakić iz Ugljara.

„Nadam se da ća naš narod opstati ovde, to mi je najveća želja“, kazao je Velimir Simić.

Sveta Petka je ispred crkve u Lapljem Selu okupila i veliki broj uličnih prodavaca kod kojih se mogu kupiti različite igračke, nakit, ali i brojanice i ikone.

„Ovo je sve ručni rad, prodajem ikone, flaše, čaše, činije za žito“, kazao je Miodrag Stamenković.

Prepodobnoa mati Paraskeva, u narodu poznatija kao Sveta Petka je veoma poštovana svetiteljka i u narodu važi za zaštitnicu žena.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020