Vesti
Religija

Laplje Selo: Obeležena seoska slava

Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. 
Laplje Selo: Obeležena seoska slava
Obeležena seoska slava u Lapljem Selu (Foto Kim)

Pred više od stotinak vernika liturgiju je u crkvi Svete Petke služio iguman manastira Crna Reka otac Andrej sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije raško-prizrenske.

U besedi nakon liturgije, otac Andrej je govorio o značaju praznika i svetiteljki koju danas proslavljaju meštani Lapljeg Sela. Svetoj Petki je posvećena i crkva Lapljem Selu.

„Okupili smo se ovde kako bi proslavili liturgijski i pričešćem Svetu velikomučenicu Paraskevu. Ona je zaista bila slavna i velika, živela je u miru i udostojila se da postane mučenica Hristova. Mučenik je svedok Hristov“, kazao je on.

Otac Andrej je poručio okupljenim meštanima da žive u miru sa svojim komšijama i ne mrze.

„Kao što glasi zapovest gospodnja, blagosiljajte one koji vas kunu. Molite se za naše neprijatelje. Naše spasenje prvenstveno zavisi od našeg odosa prema ljudima koji nas najmanje vole“, poručio je iguman Andrej okupljenim vernicima.

Nakon liturgije prerezan je slavski kolač. Ovogodišnji domaćin slave bio Aleksandar Vanić.

„Veliko je zadovoljstvo i čast zbog porodice i svih nas. Vuče nas to nešto da budemo vernici, da služimo u ovolikom broju“, kazao je on.

Naredne godine će domaćin slave biti Jovan Tomić iz Čaglavice.

Povodom obeležavanja Svete Petke u Lapljem Selu se večeras održava tradicionalna manifestacija „Zlatne ruke Kosovke devojke“ koju organizuje Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Od 18 časova u dečjem parku u Lapljem Selu biće priređena izložba ručnih radova, tradicionalnih kosovskih jela, a sve će pratiti muzički program u kojem učestvuju Zorana Pavić, Renato Henc i glumac Milan Vasić.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023