Vesti
Religija

Ktitorska slava Visokih Dečana

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U Visokim Dečanima ktitorska slava.
Ktitorska slava Visokih Dečana
Visoki Dečani (Foto Helikim)

U manastiru Visoki Dečani, gde se obeležava ktitorska slava, u toku je liturgija koju služi patrijarh srpski Irinej uz sasluženje episkopa raško-prizrenskog Teodosija, episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija, timočkog Ilariona i frankfurtsko-svenemačkog Sergeja.

Iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić, zahvali se vernicima, crkvenim velikodstojnicima, i predstavnicima Srba u kosovskim institucijama što su u velikom broju prisustvovali obeležavanju ktitorske slave ove pravoslavne svetinje.

„Nadamo se da će gospod sačuvati ovu svetinju i sve naše svetinje koje su koren naše dohovnosti, našeg identiteta, naše istorije. Verujemo da dijalog treba da nadvlada svaku podelu i svaku neslogu. Mi ostajemo otvoreni i spremni za saradnju sa svim ljudima dobre volje“, kazao je otac Sava.

Liturgiji prisustvuje, pored bratsva manastira Dečani i drugog sveštenstva SPC, i oko sedamsto vernika, kako sa Kosova, tako i iz centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske...

Od političkih zvaničnika prisutni su direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, oficir za vezu Beograda sa Prištinom Dejan Pavićević, kao i politički predstavnici Srba u kosovskim institucijama.

"Samo ispruženom rukom i hrišćanskom ljubavlju Srbi mogu da se bore protiv nepravde koja ima se danas nanosi", poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je sa svojim saradnicima takođe prisustvovao pbeležavanju ktitorske slave manastira.

„Borba za zaštitu naših svetinja na Kosovu i Meothiji nije okončana. Kao što su se dobro i zlo na ovim prostorima kroz vekove sukobljavali i kao što i danas pokušavaju jedno drugo da nadvladaju, tako će i naše iskušenje u borbi za očuvanje našeg identiteta na Kosvu i Metohiji trajati i u narednom periodu“, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Liturgiji povodom obeležavanja Svetog mučenika Stefana Dečanskog prisustvovali su i predstavici Srba u kosovskim institucijama.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022