Vesti
Religija

Ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom Liturgijom i sinoćnim bdenijem svečano je proslavljena ktitorska slava – Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

Ktitorska slava Visokih Dečana
Ktitorska slava manastira Visoki Dečani (Foto: Radio Goraždevac)

Zbog specifične zdravstvene situacije, ove godine manastirska slava obeležena je skromnije, u krugu manastirskog bratstva, sveštenstva i sveštenomonaštva iz više eparhija ali bez značajnijeg prisustva vernika. U godinama za nama, na dan slave manastira Visoki Dečani, zadužbini svetog kralja Stefana Dečanskog, u ovoj svetinji se okupi po nekoliko hiljada vernika iz celog regiona.

Liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje igumana svetih Arhangela Mihajla, igumana manastira Zočišta Stefana, igumana manastira Draganac Ilariona, dečanskog igumana Save, kao i monaštva i sveštenstva iz eparhije.

Vladika raško-prizrenski Teodosije, kaže da je veliki blagoslov danas biti u manastiru Visoki Dečani i zahvalio se svima koji su ovde da uveličaju slavu Gospoda i svetog kralja Stefana Dečanskog.

„Draga braćo i sestre koji ste se sabrali danas na ovaj veliki praznik da proslavimo onoga koji je celim svojim životom proslavio Boga, svetoga kralja Stefana velikomučenika. Gospod nas sabira u ljubavi njegovoj i naše sabranje na svetoj liturgiji je slika onog našeg sabranja u carstvu nebeskom. Sva radost koju osećamo danas u dušama svojim, potiče od Gospoda, koji je izvor radosti. Veliki je blagoslov danas biti ovde u ovoj svetinji. Zahvalan sam svima koji ste učinili veliku žrtvu i trud da danas dođete u uslovima u kojima nije ni lako ni bezbedno doći na ove prostore“, rekao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

Iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić, rekao je u svojoj besedi da je ovo poseban dan za sve vernike ali i za ovu svetinju koju je sagradio sveti kralj Stefan Dečanski.

„Takvi su bili brojni mučenici kroz istoriju crkve Hristove, počevši od samog pobedonačelnika Hrista spasitelja, koji je sam postradao na krstu kao nevina žrtva za naše spasenje, a potom Stefana prvomučenika Đakona i mnogih drugih među kojima je i veliki među svetima proslavljeni kralj Stefan Dečanski koga danas proslavljamo. U ovoj svetoj obitelji i svuda verni narod proslavlja pomen na ovog velikog mučenika i svetitelja. Čitav njegov život bio je mučenički i stradalnički. Po svedočenju Hrista, podnoseći brojne nepravde, klevete i laži i na kraju samo mučeničko stradanje. Sveti Kralj Stefan Dečanski pokazao se istinskim slugom Božijim u kome se zaista proslavio Gospod i u kome je Gospod živeo. Tu blagodat Božiju izliva i kroz njegove svete mošti koje krase ovu svetu obitelj i vekovima predstavljaju utehu brojnim vernicima koji dolaze ovde i mole se pred njima“, rekao je iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.

U manastiru Visoki Dečani sinoć je uoči ktitorske slave Stefana Dečanskog služeno praznično bdenije, kojim je načelstvovao episkop raško-prizrenski Teodosije u prisustvu monaštva i vernog naroda.

U toku bdenija, izvršen je čin presvlačenja odeždi svetoga kralja Stefana Dečanskog. Monahinje manastira Župa, kod Nikšića izvezle su nove odežde koje sada krase njegove svete mošti.

Na kraju bdenija, episkop Teodosije je u čin monaha,zamonašio četiri iskušenika manastira, koji su dobili monaška imena Vasilije, Vlasije, Nektarije i Georgije.

Na bdeniju su pevali učenici Prizrenske bogoslovije, zajedno sa bratijom manastira.Ostale vesti

SPC i vernici obeležavaju Jovana Zlatoustog
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan rođenje svetog Jovana Zlatoustog, nekadašnjeg carigradskog patrijarha, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.
  • 26.11.2021
Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika

Manastir Visoki Dečani danas obeležava svoju slavu svetog kralja Stefana Dečanskog. U toku je praznična liturgija, kojoj prisustvuje manji broj vernika usled primene protivepidemioloških mera. Uoči slave u ovom manastiru su zamonašena četiri iskušenika.

  • 24.11.2021
SPC i vernici proslavljaju svetog Stefana Dečanskog

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas i sutra slave svetog mučenika Stefana Dečanskog, koji je ujedno manastirska slava Visokih Dečana. 

  • 23.11.2021
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2021
U crkvi Svetog Đorđa Runovića u Prizrenu obeležena slava
U maloj crkvi Svetog Đorđa Runovića u Prizrenu danas je obeležena slava Sveti Đorđe. Liturgiju su služili prorektor Prizrenske Bogoslovije Isidor, Arhimandrit Mihailo iguman manastira Sveti Arhangeli, jerej Vladan Vukomanović starešina crkve Bogorodice Ljeviške i jerej Jovan Radić paroh prizrenski. Obeležavanju slave prisustvovalo je desetak vernika iz Prizrena i Orahovca.
  • 16.11.2021
Danas je Đurđic
Danas je Đurđic, jedna od najčešćih slava srpskih porodica. Po hrišćanskom učenju, Sveti Georgije prvi je u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.
  • 16.11.2021