Vesti
Religija

Ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom Liturgijom i sinoćnim bdenijem svečano je proslavljena ktitorska slava – Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

Ktitorska slava Visokih Dečana
Ktitorska slava manastira Visoki Dečani (Foto: Radio Goraždevac)

Zbog specifične zdravstvene situacije, ove godine manastirska slava obeležena je skromnije, u krugu manastirskog bratstva, sveštenstva i sveštenomonaštva iz više eparhija ali bez značajnijeg prisustva vernika. U godinama za nama, na dan slave manastira Visoki Dečani, zadužbini svetog kralja Stefana Dečanskog, u ovoj svetinji se okupi po nekoliko hiljada vernika iz celog regiona.

Liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje igumana svetih Arhangela Mihajla, igumana manastira Zočišta Stefana, igumana manastira Draganac Ilariona, dečanskog igumana Save, kao i monaštva i sveštenstva iz eparhije.

Vladika raško-prizrenski Teodosije, kaže da je veliki blagoslov danas biti u manastiru Visoki Dečani i zahvalio se svima koji su ovde da uveličaju slavu Gospoda i svetog kralja Stefana Dečanskog.

„Draga braćo i sestre koji ste se sabrali danas na ovaj veliki praznik da proslavimo onoga koji je celim svojim životom proslavio Boga, svetoga kralja Stefana velikomučenika. Gospod nas sabira u ljubavi njegovoj i naše sabranje na svetoj liturgiji je slika onog našeg sabranja u carstvu nebeskom. Sva radost koju osećamo danas u dušama svojim, potiče od Gospoda, koji je izvor radosti. Veliki je blagoslov danas biti ovde u ovoj svetinji. Zahvalan sam svima koji ste učinili veliku žrtvu i trud da danas dođete u uslovima u kojima nije ni lako ni bezbedno doći na ove prostore“, rekao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

Iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić, rekao je u svojoj besedi da je ovo poseban dan za sve vernike ali i za ovu svetinju koju je sagradio sveti kralj Stefan Dečanski.

„Takvi su bili brojni mučenici kroz istoriju crkve Hristove, počevši od samog pobedonačelnika Hrista spasitelja, koji je sam postradao na krstu kao nevina žrtva za naše spasenje, a potom Stefana prvomučenika Đakona i mnogih drugih među kojima je i veliki među svetima proslavljeni kralj Stefan Dečanski koga danas proslavljamo. U ovoj svetoj obitelji i svuda verni narod proslavlja pomen na ovog velikog mučenika i svetitelja. Čitav njegov život bio je mučenički i stradalnički. Po svedočenju Hrista, podnoseći brojne nepravde, klevete i laži i na kraju samo mučeničko stradanje. Sveti Kralj Stefan Dečanski pokazao se istinskim slugom Božijim u kome se zaista proslavio Gospod i u kome je Gospod živeo. Tu blagodat Božiju izliva i kroz njegove svete mošti koje krase ovu svetu obitelj i vekovima predstavljaju utehu brojnim vernicima koji dolaze ovde i mole se pred njima“, rekao je iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.

U manastiru Visoki Dečani sinoć je uoči ktitorske slave Stefana Dečanskog služeno praznično bdenije, kojim je načelstvovao episkop raško-prizrenski Teodosije u prisustvu monaštva i vernog naroda.

U toku bdenija, izvršen je čin presvlačenja odeždi svetoga kralja Stefana Dečanskog. Monahinje manastira Župa, kod Nikšića izvezle su nove odežde koje sada krase njegove svete mošti.

Na kraju bdenija, episkop Teodosije je u čin monaha,zamonašio četiri iskušenika manastira, koji su dobili monaška imena Vasilije, Vlasije, Nektarije i Georgije.

Na bdeniju su pevali učenici Prizrenske bogoslovije, zajedno sa bratijom manastira.Ostale vesti

Počeo Velikogospojinski post
Za pravoslavne hrišćanske vernike počeo je dvonedeljni Velikogospojinski post. Ustanovljen je kako bi se svi sećali Presvete Bogorodice i tražili molitveno zastupništvo od nje. Post se završava 28. avgusta po novom kalendaru, na Veliku Gospojinu.
  • 14.08.2022
Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022