Vesti
Religija

Ktitorska slava Pećke Patrijaršije

U Pećkoj Patrijaršiji se danas obeležava ktitorska slava ovog manastira Sveti Arsenije Sremac arhiepiskop srpski.

Ktitorska slava Pećke Patrijaršije
Rezanje slavskog kolača u Pečkoj Patrijaršiiji (Foto Radio Goraždevac)

Liturgiju su pred oko stotinak vernika služili vikarni episkop patrijarha srpskog Jerotej, episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije i vladika Kirilo uz sasluženje monaha i sveštenstva iz Republike Srpske i eparhije raško-prizrenske. Među onima koji su došli da upriliče ovaj dan sestrinstvu Pećke Patrijaršije je i igumanija manastira Devič Anastasija.

Sestrinstvo Pećke Patrijaršije dočekalo je goste kojih je ove godine manje zbog mera protiv korona virusa.

Prisutni su zajedno sa sveštenstvom posekli slavski kolač.

Vikarni episkop Jerotej je u besedi preneo prisutnima blagoslove patrijarha srpskog Porfirija.

On je u ime patrijarha Porfirija čestitao slavu sestrinstvu Pećke patrijaršije, pozdrave episkopu Teodosiju, bogoslovima i vernom narodu koji ovde živi.

Slavski kolač je za narednu godinu uzela Jelena Arlov, ćerka predsednika odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorada Arlova.

Jelena Arlov je u izjavi za Radio Goraždevac kazala da se nada da će naredne godine i njen otac biti prisutan na obeležavanju slave.

Milorad Arlov je trebao da bude ovogodišnji domaćin slave, ali je u tome bio sprečen zbog zabrane da uđe na Kosovo.

On je nedavno dobio poziv igumanije Haritine da 10. novembra bude domaćin ktitorske slave Pećke Patrijaršije na dan Svetog Arsenija Sremca, ali je tada podsetio da je na snazi zabrana njegovog ulaska na Kosovo.

„Izuzetna čast i ponos da sam još prošle godine dobio blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosija da budem domaćin slave Pećke Patrijaršije, kolevke Srpske Pravoslavne Crkve“, rekao je tada Arlov.

Sveti Arsenije Sremac bio je drugi srpski arhiepiskop. Podigao je crkvu Svetih Apostola u Peći odredivši da umesto Žiče bude sedište Srpske pravoslavne crkve.Ostale vesti

Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022