Vesti
Religija

Kosovska Mitrovica obeležava hramovnu i gradsku slavu

Svetom arhijerejskom liturgijom, koja je počela u 8.00 časova i koju je služio Vladika raško- prizrenski i kosovskometohijski Teodosije, uz sasluženje monaštva eparhije raško - prizrenske i pojanje crkvenog hora "Branislav Nušić", u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici počelo je obeležavanje gradske slave Mitrovdana.
Kosovska Mitrovica obeležava hramovnu i gradsku slavu
Vladika Teodosije i zvaničnici Srpske liste u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt Plus)

Liturgiji je pored predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića, bivših gradonačelnika Mitrovice i Zubinog Potoka, Milana Radojevića i Srđana Vulovića, potpredsednika Srpske liste Igora Simića, prisustvovao i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić, kao i veliki broj građana i mališana.

Sa blagoslovom Vladike Teodosija, besedu u hramu je održao iguman manastira Crna Reka otac Andrej.

On je rekao da je Sveti Dimitrije kroz crkvu i u crkvi kroz sve dane našeg iskušenja, "a crkva to ste vi, to su svi ljudi koji žive od ustanovljenja crkve do današnjeg dana".

"Sveti Dimtrije se proslavio čudima, velikim čudima, pre svega time što je odbranio mnoge gradove, slavni grad Solun nekoliko puta gde se i nalaze njegove mirotočive mošti. Odbarnio ih je od najezde neznabožaca i svih koji su bili protivnički raspoloženi. Odbranio je i ovaj grad Kosovsku Mitrovicu, i siguran sam da je uz njegovu pomoć grad prebrodio mnoge nevolje", rekao je otac Andrej.

"Sinoć smo bili na svečanoj akademiji koja je bila možda najsvečanija u mom životu, zato što su na njoj učestvovala deca. Ono što smo videli trba da nas raduje, da se deca u ovom gradu uče da vole svoga svetitelja. To je garancija budućnosti , ne samo ovog grada nego i budućnosti srpskog roda svuda a naročito na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Na kraju besede, otac Andrej je čestitao je gradsku slavu građanima Kosovske Mitrovice i svima koji slave i okupljeni su danas, "pre svega oko našeg episkopa i sveštenstva koje ovde služi".

"Srećna slava svima, a naročito deci!", završio je besedu iguman manastira Crna Reka otac Andrej.

Posle liturgije, okupila su se prvo deca, formirala se litija koja je krenula gradskim ulicama. Osvećenje i rezanje slavskog kolača obaviće se kod spomenika Knezu Lazaru.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022