Vesti
Religija

KM: Zapaljen badnjak ispred hrama Svetog Dimitrija

Osvećenjem i paljenjem badnjaka, a potom i velelepnim vatrometom, večeras je u Kosovskoj Mitrovici ispred hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija obeleženo Badnje veče, navečerje uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.
KM: Zapaljen badnjak ispred hrama Svetog Dimitrija
Paljenje badnjaka ispred hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija (Foto Radio Mitrovica sever)

Večernje je služio vladika raško – prizrenski i kosovskometohijski Teodosije, a službi su, pored velikog broja građana, prisustvovali i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predstavnici Srpske liste i opština sa severa Kosova. 

U obraćanju vernom narodu, vladika Teodosije je podsetio na simboliku koju badnjak nosi, ali i svi običaji vezani za ovo veče. Prema vladikinim rečima, badnjak simboliše drvo stradalnog krsta,a unošenje badnjaka u domove, nagoveštava dolazak našeg Spasitelja.

“Gospod se rodio u vitlejemskoj pećini, u smirenju, daleko od očiju mnogih ljudi, da bi dolaskom svojim spasio čoveka i vratio mu izgubljeno dostojanstvo i da bi povratio mir božji u čoveku” poručio je vladika Teodosije.

On je napomenuo da se posebno Roždestvu Hristovom raduje narod na Kosovu.

“Jer Rođenje Hristovo najavljuje neprolaznu radost, najavljuje spasenje i vaskrsenje, da mi koji živimo ovde na zemlji, uvek svoje duhovne oči molitvom uznosimo ka nebu, da gledamo ono što je večno, neprolazno, kako bi Sin božji i nas pripremio da i mi, poput onih jasli u pećini vitlejemskoj, budemo pripremljeni za Sina božjeg. Da i mi u dom naše duše primimo Bogomladenca Hrista”, rekao je vladika i podsetio da srpski narod, kao novozavetni, odabrani, mora da ispuni zapovest božju i da svedoči Bogomladenca čiji dolazak očekujemo.

Nakon večernje službe i paljenja badnjaka, proslava Badnje večeri je nastavljena u porti hrama uz posnu trpezu, kuvanu rakiju i poklone za najmlađe.Ostale vesti

Danas je Jovanjdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2022
Bogojavljenje u selu Banje kod Srbice
U selu Banje u opštini Srbica okupilo se oko stotinak vernika kako bi proslavili praznik Bogojavljenje.
  • 19.01.2022
Mileta Pitulić i ove godine prvi doplivao do Časnog krsta
Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine je prvi doplivao do Časnog krsta na gazivodskom jezeru.
  • 19.01.2022
Bogojavljenje u Gračanici: Osveštana vodica i liturgija pred velikim brojem vernika

U manastiru Gračanica je povodom Bogojavljenja pred velikim brojem vernika održana praznična liturgija i osveštana voda. Liturgiju je služio gračanički paroh Sveta Trajković.

  • 19.01.2022
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Bogojavljenje, jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Slavi se u spomen na dan kada je Duh sveti sišao na Isusa.
  • 19.01.2022
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2022