Vesti
Religija

KM: Vaskršnja liturgija u hramu Svetog Dimitrija

Vaskršnja liturgija služena je jutros i u hramu Svog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, a Srbi iz ovog grada ističu da ih vera iz dana u dan sve više utvrđuje u nameri da opstanu i izbore se sa mnogobrojnim problemima.
KM: Vaskršnja liturgija u hramu Svetog Dimitrija
Liturgija u crkvi Svetog Dimitrija (Foto Kontakt)

Hram Svetog Dimitrija jutros je bio pun vernika a vaskršnju liturgiju služili su lokalni sveštenici.

Sima Kostadinov iz Kosovske Mitrovice kaže za Kontakt plus radio da vera treba da učvrsti Srbi još više i da ih utvrđuje, kako bi opstali i ostali ovde gde su vekovima živeli - na Kosovu i Metohiji.

On ističe da su najveće želje na ovaj Vaskrs zdravlje, sloboda i mir.

Božidarka Milojević ističe da je Isus Hrist stradao zarad našeg spasenja i naglašava da se nada napretku.

Vitomir Vićentijević iz Kosovske Mitrovice nada se da će biti bolje sa ovim Vaskrsom. I on se nada opstanku ikako kaže, slobodi na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022