Vesti
Religija

KM: Obeležen Mitrovdan, gradska i hramovna slava

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača, danas je u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici obeležena gradska i hramovna slava, Mitrovdan.
KM: Obeležen Mitrovdan, gradska i hramovna slava
Obeležena gradska i hramovna slava u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt Plus)

Liturgiju je služio arhimandrit Mihailo, iguman manastira Sveti arhangeli, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije raško-prizrenske i Crkvenog hora “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice.

Uz besedu o životu i delu Svetog velikomučenika i pobedonosca Dimitrija, arhimandrit Mihailo pozvao je sve vernike da se u vremenima punim iskušenja okupljaju u ovom hramu i na taj način jačaju svoju veru.

“Život danas nas hrišćana, naročito u Kosovskoj Mitrovici, nije jednostavan i lak, gde nije jednostavno biti Srbin, slaviti Boga i biti pravoslavni hrišćanin. Svedoci smo nepravde, licemerja i dvoličnosti mnogih, koji se prave da su neki zaštitnici, mirotvorci, a često pokazuju da su suprotno od toga. Neka vam Sveti velikomučenik Dimitrije, vojvoda Solunski, a on je i Vojvoda mitrovački, bude kao primer, da se ugledate na njega, da budete dobri hrišćani, da slavite Boga. Da imate poverenje u Boga, više nego u ljude”, istakao je u besedi arhimandrit Mihailo.

Protojerej-stavrofor Milija Arsović, starešina hrama Svetog Dimitrija, čestitao je vernicima slavu, zahvalio se svim porodicama koje su u poslednjih godinu dana pomogle hram i poželeo da se narednih godina slava proslavlja u boljim okolnostima.

Predsednik Privremenog opštinskog organa, Aleksandar Spirić, istakao je da je na današnji dan najvažnije da se pomolimo za očuvanje jedinstva, sloge i mira na ovim prostorima.

"Danas je slava svima koji Кosovsku Mitrovicu doživljavaju kao svoj grad. Slaveći Mitrovdan šaljemo poruku na važnost istrajavanja u ovim teškim vremenima koja su nas zadesila. Danas je potrebno više nego ikada pomoliti se zaštitniku našeg grada Sv. Dimitriju, verujući u napredak koji se postiže upornošću i odgovornošću. I u periodu pred nama, potrudićemo se da donosimo mudre i ispravne odluke. Ističem da sloboda nema cenu i treba je negovati. U nadi da do sledećeg Mitrovdana i dalje radimo na poboljšanju uslova života naših sugrađana kako bismo istrajali i opstali na ovom prostoru. Srećna nam slava- Mitrovdan", poručio je Spirić.

Nakon liturgije i rezanja slavskog kolača, ispred hrama Svetog Dimitrija je organizovan i slavski ručak.

I ove godine, usled pandemije korona virusa, izostala su masovnija okupljanja na liturgiji, kao i tradicionalne litije kroz grad.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022