Vesti
Religija

KM: Obeležen Mitrovdan, gradska i hramovna slava

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača, danas je u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici obeležena gradska i hramovna slava, Mitrovdan.
KM: Obeležen Mitrovdan, gradska i hramovna slava
Obeležena gradska i hramovna slava u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt Plus)

Liturgiju je služio arhimandrit Mihailo, iguman manastira Sveti arhangeli, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije raško-prizrenske i Crkvenog hora “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice.

Uz besedu o životu i delu Svetog velikomučenika i pobedonosca Dimitrija, arhimandrit Mihailo pozvao je sve vernike da se u vremenima punim iskušenja okupljaju u ovom hramu i na taj način jačaju svoju veru.

“Život danas nas hrišćana, naročito u Kosovskoj Mitrovici, nije jednostavan i lak, gde nije jednostavno biti Srbin, slaviti Boga i biti pravoslavni hrišćanin. Svedoci smo nepravde, licemerja i dvoličnosti mnogih, koji se prave da su neki zaštitnici, mirotvorci, a često pokazuju da su suprotno od toga. Neka vam Sveti velikomučenik Dimitrije, vojvoda Solunski, a on je i Vojvoda mitrovački, bude kao primer, da se ugledate na njega, da budete dobri hrišćani, da slavite Boga. Da imate poverenje u Boga, više nego u ljude”, istakao je u besedi arhimandrit Mihailo.

Protojerej-stavrofor Milija Arsović, starešina hrama Svetog Dimitrija, čestitao je vernicima slavu, zahvalio se svim porodicama koje su u poslednjih godinu dana pomogle hram i poželeo da se narednih godina slava proslavlja u boljim okolnostima.

Predsednik Privremenog opštinskog organa, Aleksandar Spirić, istakao je da je na današnji dan najvažnije da se pomolimo za očuvanje jedinstva, sloge i mira na ovim prostorima.

"Danas je slava svima koji Кosovsku Mitrovicu doživljavaju kao svoj grad. Slaveći Mitrovdan šaljemo poruku na važnost istrajavanja u ovim teškim vremenima koja su nas zadesila. Danas je potrebno više nego ikada pomoliti se zaštitniku našeg grada Sv. Dimitriju, verujući u napredak koji se postiže upornošću i odgovornošću. I u periodu pred nama, potrudićemo se da donosimo mudre i ispravne odluke. Ističem da sloboda nema cenu i treba je negovati. U nadi da do sledećeg Mitrovdana i dalje radimo na poboljšanju uslova života naših sugrađana kako bismo istrajali i opstali na ovom prostoru. Srećna nam slava- Mitrovdan", poručio je Spirić.

Nakon liturgije i rezanja slavskog kolača, ispred hrama Svetog Dimitrija je organizovan i slavski ručak.

I ove godine, usled pandemije korona virusa, izostala su masovnija okupljanja na liturgiji, kao i tradicionalne litije kroz grad.Ostale vesti

Božićni post, priprema za doček Bogomladenca
Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas počinje četrdesetodnevni Božićni post. Kroz uzdržanje od loših misli, reči i dela, ali i od mrsne hrane, vernici se pripremaju za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenje Bogomladenca Hrista.
  • 28.11.2021
SPC i vernici obeležavaju Jovana Zlatoustog
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan rođenje svetog Jovana Zlatoustog, nekadašnjeg carigradskog patrijarha, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.
  • 26.11.2021
Ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom Liturgijom i sinoćnim bdenijem svečano je proslavljena ktitorska slava – Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2021
Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika

Manastir Visoki Dečani danas obeležava svoju slavu svetog kralja Stefana Dečanskog. U toku je praznična liturgija, kojoj prisustvuje manji broj vernika usled primene protivepidemioloških mera. Uoči slave u ovom manastiru su zamonašena četiri iskušenika.

  • 24.11.2021
SPC i vernici proslavljaju svetog Stefana Dečanskog

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas i sutra slave svetog mučenika Stefana Dečanskog, koji je ujedno manastirska slava Visokih Dečana. 

  • 23.11.2021
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2021