Vesti
Religija

KM: "Neka je blagosloveno Badnje veče"

U hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, večeras je, na Badnje veče, večernjoj liturgiji, a potom i osvećenju i paljenju badnjaka prisustvovalo više stotina vernika.
KM:
Badnje veče u Mitrovici (Foto Kontakt)

Večernje bogosluženje služio je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Vladika Teodosije je u obraćanju podsetio da je ’badnjak drvo kojem je ugrejana Vitlejemska pećina kada se Hrist rodio’ i prisutnima, kao i celokupnom srpskom narodu čestitao Badnje veče i Božić.

Na prvom mestu da nas obasja Gospod svetlošću svojom i da useli u naše domove mir, svako blagostanje, slogu, ljubav, sve ono što nam je potrebno da bi i mi posvedočili da smo Hristovi, da smo na putu Hristovom, da nosimo krst svoj i ispovedamo istinu i pravdu Božju, kazao je vladika Teodosije.

“Neka bi ovo Badnje veče bilo blagosloveno za sve vas koji ste se sabrali u ovom hramu, za sve žitelje ovoga grada, za ovu eparhiju, za našu Crkvu, za naš narod, za sve koji vode naš narod, da Gospod podari snage, mudrosti i kreposti, da istrajemo u svemu što je dobro, da nam Gospod uvek bude saputnik i da nas On čini većim i boljim nego što to u suštini jesmo, da se ugledamo na naše svete, da bi sačuvali sve što mo primili i ne samo primili, već i mi u našem vremenu da nadomestimo sve što nedostaje, a da sve to predamo našoj deci, našim pokolenjima. Neka je srećno Badnje veče, neka je srećan Božić, Bogomladenac Hristos da oradosti svaku dušu, svaki dom, naš narod u otadžbini i u rasejanju i da se svi radujemo sa Hristom, pevajući Njemu, kao što su nekada anđeli pevali – slava Bogu na visini i na zemlji mir među ljudima, da bude dobra volja, amin. Srećno Badnje veče” - poručio je vladika Teodosije.

Večernjem bogosluženju i paljenju badnjaka, pored brojnih građana, prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Večeras sa KiM šaljemo poruku da je sloga zavet za opstanaka srpskog naroda, kako ovde na KiM, tako i na svakom drugom mestu gde živi srpski narod, poručio je Đurić.

On je istakao i da večeras odavde šaljemo posebnu poruku sloge i solidarnosti sa srpskim narodom u Crnoj Gori i da, ‘pored srpskih svetinja na KiM, naše molitve, misli i podrška idu srpskom narodu u Crnoj Gori, koji je ustao u odbranu svojih svetinja na miran i dostojanstven način’.

“Oprostimo ovog Božića jedni drugima sve, sve što smo zgrešili jedni prema drugima, potrudimo se da budemo bolji ljudi, kao što je govorio naš pokojni patrijarh Pavle, i da zapamtimo da je sloga zavet našeg opstanka, kako ovde na KiM, tako i na svakom drugom mestu gde žive Srbi – u Beogradu, Novom Sadu, u Crnoj Gori, u Republici Srpskoj, na svakom drugom mestu u svetu gde živi naš narod. Naravno i ovde na KiM, gde naš srpski narod opstaje u veoma teškim uslovima, i nastavićemo da pokazujemo solidarnost i ljubav kao država i našem narodu i našoj crkvi koja zajedno sa našim narodom i našim institucijama ovde na KiM nosi veliki zadatak borbe za naš opstanak. Srećno Badnje veče i srećan Božić svima sa naseg KiM” – rekao je Đurić.

Nakon paljenja badnjaka, usledio je i veliki vatromet.Ostale vesti

Obeležen Petrovdan u manastiru Banjska
Svetom liturgijom i pričešćem vernika posle tronedeljnog posta, u manastiru Banjska kod Zvečana, obeležen je Petrovdan, praznik Svetih apostola Petra i Pavla.
  • 12.07.2020
Prizrenska duhovna letnja škola na internetu
U ponedeljak 13. jula počinje Prizrenska duhovna letnja škola. Zbog epidemiološke situacije, umesto u Prizrenu i drugim sredinama, predavanja će se ove godine održati "na daljinu", odnosno putem interneta.
  • 10.07.2020
Vladika Grigorije: Isključiti nasilje, policija i demonstranti da se zagrle
Episkop diseldorfski i nemački Grigorije, komentarišući proteste, kaže da treba isključiti nasilje, da policija i demonstranti treba da prvaziđu jaz, da se zagrle i zamolio ih, da pre nego što upotrebe pendreke i kamenice, prethodno razmisle da su tamo možda njihovi susedi, rođaci, drugovi dece... Navodi da su opet na protestima i levi i desni, i oni koji brane ljudska prava i oni koji govore "Kosovo je srce Srbije", što znači da to nisu neprijatelji zemlje, kako se kaže, već ljudi koji čuvaju ustavni poredak naše države, kao i policajci.
  • 09.07.2020
Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
  • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020