Vesti
Religija

KM: "Neka je blagosloveno Badnje veče"

U hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, večeras je, na Badnje veče, večernjoj liturgiji, a potom i osvećenju i paljenju badnjaka prisustvovalo više stotina vernika.
KM:
Badnje veče u Mitrovici (Foto Kontakt)

Večernje bogosluženje služio je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Vladika Teodosije je u obraćanju podsetio da je ’badnjak drvo kojem je ugrejana Vitlejemska pećina kada se Hrist rodio’ i prisutnima, kao i celokupnom srpskom narodu čestitao Badnje veče i Božić.

Na prvom mestu da nas obasja Gospod svetlošću svojom i da useli u naše domove mir, svako blagostanje, slogu, ljubav, sve ono što nam je potrebno da bi i mi posvedočili da smo Hristovi, da smo na putu Hristovom, da nosimo krst svoj i ispovedamo istinu i pravdu Božju, kazao je vladika Teodosije.

“Neka bi ovo Badnje veče bilo blagosloveno za sve vas koji ste se sabrali u ovom hramu, za sve žitelje ovoga grada, za ovu eparhiju, za našu Crkvu, za naš narod, za sve koji vode naš narod, da Gospod podari snage, mudrosti i kreposti, da istrajemo u svemu što je dobro, da nam Gospod uvek bude saputnik i da nas On čini većim i boljim nego što to u suštini jesmo, da se ugledamo na naše svete, da bi sačuvali sve što mo primili i ne samo primili, već i mi u našem vremenu da nadomestimo sve što nedostaje, a da sve to predamo našoj deci, našim pokolenjima. Neka je srećno Badnje veče, neka je srećan Božić, Bogomladenac Hristos da oradosti svaku dušu, svaki dom, naš narod u otadžbini i u rasejanju i da se svi radujemo sa Hristom, pevajući Njemu, kao što su nekada anđeli pevali – slava Bogu na visini i na zemlji mir među ljudima, da bude dobra volja, amin. Srećno Badnje veče” - poručio je vladika Teodosije.

Večernjem bogosluženju i paljenju badnjaka, pored brojnih građana, prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Večeras sa KiM šaljemo poruku da je sloga zavet za opstanaka srpskog naroda, kako ovde na KiM, tako i na svakom drugom mestu gde živi srpski narod, poručio je Đurić.

On je istakao i da večeras odavde šaljemo posebnu poruku sloge i solidarnosti sa srpskim narodom u Crnoj Gori i da, ‘pored srpskih svetinja na KiM, naše molitve, misli i podrška idu srpskom narodu u Crnoj Gori, koji je ustao u odbranu svojih svetinja na miran i dostojanstven način’.

“Oprostimo ovog Božića jedni drugima sve, sve što smo zgrešili jedni prema drugima, potrudimo se da budemo bolji ljudi, kao što je govorio naš pokojni patrijarh Pavle, i da zapamtimo da je sloga zavet našeg opstanka, kako ovde na KiM, tako i na svakom drugom mestu gde žive Srbi – u Beogradu, Novom Sadu, u Crnoj Gori, u Republici Srpskoj, na svakom drugom mestu u svetu gde živi naš narod. Naravno i ovde na KiM, gde naš srpski narod opstaje u veoma teškim uslovima, i nastavićemo da pokazujemo solidarnost i ljubav kao država i našem narodu i našoj crkvi koja zajedno sa našim narodom i našim institucijama ovde na KiM nosi veliki zadatak borbe za naš opstanak. Srećno Badnje veče i srećan Božić svima sa naseg KiM” – rekao je Đurić.

Nakon paljenja badnjaka, usledio je i veliki vatromet.Ostale vesti

SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020
Sveti Trifun i Dan zaljubljenih
Sveti Trifun, praznik pravoslavnih vernika, i praznik zapadne tradicije Sveti Valentin obeležavaju se istovremeno. Ta dva sveca su, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.
  • 14.02.2020