Vesti
Religija

KM: "Neka je blagosloveno Badnje veče"

U hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, večeras je, na Badnje veče, večernjoj liturgiji, a potom i osvećenju i paljenju badnjaka prisustvovalo više stotina vernika.
KM:
Badnje veče u Mitrovici (Foto Kontakt)

Večernje bogosluženje služio je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Vladika Teodosije je u obraćanju podsetio da je ’badnjak drvo kojem je ugrejana Vitlejemska pećina kada se Hrist rodio’ i prisutnima, kao i celokupnom srpskom narodu čestitao Badnje veče i Božić.

Na prvom mestu da nas obasja Gospod svetlošću svojom i da useli u naše domove mir, svako blagostanje, slogu, ljubav, sve ono što nam je potrebno da bi i mi posvedočili da smo Hristovi, da smo na putu Hristovom, da nosimo krst svoj i ispovedamo istinu i pravdu Božju, kazao je vladika Teodosije.

“Neka bi ovo Badnje veče bilo blagosloveno za sve vas koji ste se sabrali u ovom hramu, za sve žitelje ovoga grada, za ovu eparhiju, za našu Crkvu, za naš narod, za sve koji vode naš narod, da Gospod podari snage, mudrosti i kreposti, da istrajemo u svemu što je dobro, da nam Gospod uvek bude saputnik i da nas On čini većim i boljim nego što to u suštini jesmo, da se ugledamo na naše svete, da bi sačuvali sve što mo primili i ne samo primili, već i mi u našem vremenu da nadomestimo sve što nedostaje, a da sve to predamo našoj deci, našim pokolenjima. Neka je srećno Badnje veče, neka je srećan Božić, Bogomladenac Hristos da oradosti svaku dušu, svaki dom, naš narod u otadžbini i u rasejanju i da se svi radujemo sa Hristom, pevajući Njemu, kao što su nekada anđeli pevali – slava Bogu na visini i na zemlji mir među ljudima, da bude dobra volja, amin. Srećno Badnje veče” - poručio je vladika Teodosije.

Večernjem bogosluženju i paljenju badnjaka, pored brojnih građana, prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Večeras sa KiM šaljemo poruku da je sloga zavet za opstanaka srpskog naroda, kako ovde na KiM, tako i na svakom drugom mestu gde živi srpski narod, poručio je Đurić.

On je istakao i da večeras odavde šaljemo posebnu poruku sloge i solidarnosti sa srpskim narodom u Crnoj Gori i da, ‘pored srpskih svetinja na KiM, naše molitve, misli i podrška idu srpskom narodu u Crnoj Gori, koji je ustao u odbranu svojih svetinja na miran i dostojanstven način’.

“Oprostimo ovog Božića jedni drugima sve, sve što smo zgrešili jedni prema drugima, potrudimo se da budemo bolji ljudi, kao što je govorio naš pokojni patrijarh Pavle, i da zapamtimo da je sloga zavet našeg opstanka, kako ovde na KiM, tako i na svakom drugom mestu gde žive Srbi – u Beogradu, Novom Sadu, u Crnoj Gori, u Republici Srpskoj, na svakom drugom mestu u svetu gde živi naš narod. Naravno i ovde na KiM, gde naš srpski narod opstaje u veoma teškim uslovima, i nastavićemo da pokazujemo solidarnost i ljubav kao država i našem narodu i našoj crkvi koja zajedno sa našim narodom i našim institucijama ovde na KiM nosi veliki zadatak borbe za naš opstanak. Srećno Badnje veče i srećan Božić svima sa naseg KiM” – rekao je Đurić.

Nakon paljenja badnjaka, usledio je i veliki vatromet.Ostale vesti

Tribina “Sveta liturgija - delo važnije od života” sutra u Gračanici
Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 28. marta 2023. godine s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu na temu “Sveta liturgija - delo važnije od života”.
  • 27.03.2023
Počeo mesec Ramazana
Ramazan, sveti mesec posta u islamu, počeo je u sredu uveče. Narednih 30 dana muslimani će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.
  • 23.03.2023
Danas su Mladenci

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Svetih četrdeset mučenika. Mladi parovi obeležavaju Mladence. Stariji kažu, kakvo je vreme na ovaj dan, tako će biti celog proleća.

  • 22.03.2023
Otac Sava: Pokajanje predstavlja novi način života

„Pokajanje označava promenu uma, srca, načina života, prioriteta u životu. To je jedna celovita promena čoveka koja nije samo stvar jednoga trenutka, mogu da se pokajem što sam izašao napolje a nisam poneo kišobran, a pada kiša, to nije pokajanje, ovo je nešto mnogo dublje i to je zapravo jedna duboka unutrašnja spoznaja“, kazao je na duhovnoj tribini „Pokajanje kao promena uma i načina života“, arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.

  • 22.03.2023
Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023