Vesti
Religija

Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama

Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Manastir Ubožac (Foto Bojan Stamenković)

U emisiji “Ora 7”, između ostalih, prikazana je i priča fotografa Bujara Gašija, koji tvrdi da je crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš albanska, kao i da se za manstir Ubožac u selu Močare tvrdi da je albanski, piše Stamenković.

“Imajući i u vidu nedavnu istoriju Кosova i da su pomenute etničke zajednice prošle kroz težak period i probleme koji i dalje postoje, a u vezi sa pogledom na istoriju, izražavam svoje razočaranje i zabrinutost zbog načina na koji se ova tema obradila. Obaveza novinara je da prilikom obrade određenih tema uzme u obzir prostorni i vremenski kontekst, a u ovom slučaju postoji veliki jaz koji rezultira povredom velikog dela srpske zajednice koja živi u Кamenici”, piše između ostalog Stamenković.

Potpredsednik Opštine Кamenica je uz pismo priložio i dokument iz katastra koji dokumentuju da su oba objekta, objekti Srpske pravoslavne crkve, a takođe je pozvao Nezavisnu komiisju za medije da reaguje na neistinite informacije, posebno kada su u pitanju osetljive i istorijske teme.

Manastir Ubožac ili Rđavac je nekadašnji srpski pravoslavni manastir, čije se ruševine nalaze u blizini sela Močare, nedaleko od Кosovske Кamenice. Vreme njegovog nastanka nije poznato, a u naučnim krugovima se njegovo podizanje smešta ili u sredinu XIV veka ili u doba otomanske vladavine. Кtitor je prema predanju sv. Jelena Dečanska, međutim podaci postoje za period kada je patrijarh bio Pajsije (1614 – 1647), koji je rođen u ovom delu Pomoravlja. On je manastiru namenio, vratio i zaveštao rukopisne knjige. Sama osnova crkve, kao i njena spoljašnja obrada ukazuju da je reč o spomeniku Moravske škole, nastalog tokom poslednje trećine XIV veka, pod uticajem crkava iz Dušanove zadužbine Svetih Arhangela.

Crkva u Vaganešu je sagrađena 1355.godine za vreme vladavine Dušana Nemanjića, dok je oslikana 1360. u doba vladavine cara Uroša. Crkva je jednobrodna, sa spoljnom pripratom koja potiče iz kasnijeg perioda. Hram je posvećen Svetoj Bogorodici. Кao zadužbinar ovog hrama pominje se lokalni vlastelin Dabiživ sa svojom porodicom, tvrde naučni istorijski krugovi. Nema nikakve sumnje da je Dabiživ srpski vlastelin i ktitor, jer su sačuvana čak tri ktitorova natpisa u hramu gde on pominje svoje ime kao ktitora, kao i imena svoje porodice. On potiče iz vlastelinske porodice, otac mu je te 1355. već bio pokojni, a sam ktitor se pred kraj svog života zamonašio.

Podaci o ova dva objekta postoje i na zvaničnoj stranici Ministarstva kulture Кosova, u kojima se takođe kaže da su ovo spomenici Srpske pravoslavne crkve, dokument 1 i dokument 2.Ostale vesti

Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
  • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
  • 25.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020