Vesti
Religija

Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama

Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Manastir Ubožac (Foto Bojan Stamenković)

U emisiji “Ora 7”, između ostalih, prikazana je i priča fotografa Bujara Gašija, koji tvrdi da je crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš albanska, kao i da se za manstir Ubožac u selu Močare tvrdi da je albanski, piše Stamenković.

“Imajući i u vidu nedavnu istoriju Кosova i da su pomenute etničke zajednice prošle kroz težak period i probleme koji i dalje postoje, a u vezi sa pogledom na istoriju, izražavam svoje razočaranje i zabrinutost zbog načina na koji se ova tema obradila. Obaveza novinara je da prilikom obrade određenih tema uzme u obzir prostorni i vremenski kontekst, a u ovom slučaju postoji veliki jaz koji rezultira povredom velikog dela srpske zajednice koja živi u Кamenici”, piše između ostalog Stamenković.

Potpredsednik Opštine Кamenica je uz pismo priložio i dokument iz katastra koji dokumentuju da su oba objekta, objekti Srpske pravoslavne crkve, a takođe je pozvao Nezavisnu komiisju za medije da reaguje na neistinite informacije, posebno kada su u pitanju osetljive i istorijske teme.

Manastir Ubožac ili Rđavac je nekadašnji srpski pravoslavni manastir, čije se ruševine nalaze u blizini sela Močare, nedaleko od Кosovske Кamenice. Vreme njegovog nastanka nije poznato, a u naučnim krugovima se njegovo podizanje smešta ili u sredinu XIV veka ili u doba otomanske vladavine. Кtitor je prema predanju sv. Jelena Dečanska, međutim podaci postoje za period kada je patrijarh bio Pajsije (1614 – 1647), koji je rođen u ovom delu Pomoravlja. On je manastiru namenio, vratio i zaveštao rukopisne knjige. Sama osnova crkve, kao i njena spoljašnja obrada ukazuju da je reč o spomeniku Moravske škole, nastalog tokom poslednje trećine XIV veka, pod uticajem crkava iz Dušanove zadužbine Svetih Arhangela.

Crkva u Vaganešu je sagrađena 1355.godine za vreme vladavine Dušana Nemanjića, dok je oslikana 1360. u doba vladavine cara Uroša. Crkva je jednobrodna, sa spoljnom pripratom koja potiče iz kasnijeg perioda. Hram je posvećen Svetoj Bogorodici. Кao zadužbinar ovog hrama pominje se lokalni vlastelin Dabiživ sa svojom porodicom, tvrde naučni istorijski krugovi. Nema nikakve sumnje da je Dabiživ srpski vlastelin i ktitor, jer su sačuvana čak tri ktitorova natpisa u hramu gde on pominje svoje ime kao ktitora, kao i imena svoje porodice. On potiče iz vlastelinske porodice, otac mu je te 1355. već bio pokojni, a sam ktitor se pred kraj svog života zamonašio.

Podaci o ova dva objekta postoje i na zvaničnoj stranici Ministarstva kulture Кosova, u kojima se takođe kaže da su ovo spomenici Srpske pravoslavne crkve, dokument 1 i dokument 2.Ostale vesti

Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020
Mala Gospojina, dan za svadbe i veridbe
Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.
  • 21.09.2020
Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom
Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je "da se verni narod i monaštvo na Kosovu za srpske svetinje bori istinom i molitvama".
  • 14.09.2020
Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom Koha Ditore, Ministarstvo kulture i infomisanja  Srbije još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.
  • 13.09.2020
Eparhija o tekstu Kohe: Propaganda i širenje mržnje prema Srbima
Eparhija raško-prizrenska reagovala je povodom jučerašnjeg teksta lista Koha ditore, navodeći ovakvo pisanje "otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini".
  • 13.09.2020