Vesti
Religija

Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog

Sveti arhijerejski Sabor SPC završio je redovno majsko zasedanje u Hramu svetog Save na Vračaru izborom vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko primorskog, Metodija za vladiku zahumsko-hercegovačkog i Isihija za vladiku valjevskog.  
Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog
Joanikije (Foto Mitropolija crnogorsko-primorska)

Joanikije dolazi na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon što je to mesto ostalo upražnjeno posle smrti mitropolita Amfilohija.

Izabrani vladika budimljansko-nikšićki Metodije je bio vikar episkopa Amfilohija, a vladika Isihije vikar vladike bačkog Irineja.

Vladika Metodije će u eparhiji budimljansko-nikšićkoj zameniti vladiku Joanikija, a Isihije preminulog vladiku Milutina.

Prethodno, Sabor je izabrao članove Svetog arhijerejskog Sinoda na čijem čelu je patrijarh Porfirije.

Za članove Sinoda izabrani su mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop sremski Vasilije, kruševački David i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Takođe, tokom zasedanja Sabora dr Nadeždi Basari uručen je Orden Svetog Save drugog stepena.

Biografija mitropolita Joanikija

Novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović) rođen je 20. aprila 1959. u Velimlju (Banjani).

Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 1990. godine, a 1995. postavljen je za v. d. rektora Cetinjske bogoslovije.

Za vikarnog episkopa Budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski Sabor na redovnom zasedanju 1999. godine. Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od strane Patrijarha srpskog Gospodina Pavla, uz sasluženje Mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC na majskom zasedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog Episkopa budimljanskog Joanikija.

Sveti Arhijerejski Sabor na majskom zasedanju 2002. godine izabrao ga je za Episkopa budimljansko-nikšićkog.

Od izbora za episkopa budimljansko-nikšićkog episkop Joanikije pokrenuo je u poverenoj mu Eparhiji obnovu ranije porušenih i izgradnju novih crkava i manastira, više od 60 svetinja od kojih su većina završene i osveštane.

Do sada je bio član Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve u dva mandata: od 2005. do 2007. godine i od 2012. do 2014. godine.Ostale vesti

Osveštan temelj crkve Svete Trojice u Rodelju
Na temeljima stare i urušene crkve u selu Rodelj u opštini Leposavić, po blagoslovu episkopa raško-prizrenskog Teodosija biće sazidana nova crkva, prenosi Kosovo onlajn
  • 22.06.2021
Sveta Trojica, praznik koji okuplja Srbe u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavre u Lipljanu tradicionalno je obeležen drugi dan Svete Trojice. Ovaj praznik okupio je mnogobrojne vernike, a među njima i preostale Srbe iz ovog grada i one koji su raseljeni. Sveštenik Dragiša Jerinić radostan je što narod nije zaboravio tradiciju i ovaj praznik.

  • 21.06.2021
Danas je Duhovski ponedeljak

Danas je Duhovski, odnosno Trojički ponedeljak, u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.

  • 21.06.2021
Eparhija: Vraćanje vernika je diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija
Eparhija raško-prizrenska izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve češćih slučajeva u kojima se vernicima sa Кosova, ali i raseljenim u centralnoj Srbiji, zabranjuje da posećuju svetinje, groblja i učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu.
  • 20.06.2021
Obeležen praznik Svete Trojice u Skulanevu

Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u Skulanevu kraj Lipljana obeležen je praznik Svete Trojice. Crkveni sabor okupio je više stotina vernika.

  • 20.06.2021
Danas je praznik Svete Trojice
Danas je dan Svete Trojice. Praznik se smatra rođendanom Crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike, i proslavlja se tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Na današnji dan crkve se kite zelenim grančicama i posipaju travom.
  • 20.06.2021